Abur Cubur Zamanı
Market alış-verişlerimizde yeni çıkan ürünleri almaya ve denemeye devam ediyorum. Şekerimin üzerindeki etkileri ve tadı gibi detayları da sizlerle paylaşmak keyifli oluyor 🙂 Yaklaşık 1-2 ay önce tanıştığım Cipso’nun tahıllı ve daha az yağlı cipsinden bahsedeceğim sizlere.
Müdürüm Umut Bey tanıştırdı bu cipsle beni. Ben cips pek sevmem. Ama tahıllı olması ve yağ oranın daha az olması beni cezbetti. Domates ve Fesleğenli ile Peynir ve Soğan çeşnili olarak iki farklı türü var. Ben hep Domates ve Fesleğenliyi yedim. Peynir ve Soğan çeşniliye hiç denk gelmedim. Bu arada genelde Migros’ta görüyorum.
Normal cipse göre daha az yağlı ve tahıllı olmasıyla piyasaya çıktı ama içerik kısmında normal cipse oranla daha fazla şeker ve karbonhidrat içerdiğini görünce şoka uğramama vesile oldu. Normal cipste 35 gram yağ varken, Cipso tahıllıda 21 gram yağ var. Bu güzel. Lif oranı da normal cipse oranla daha yüksek. Ama şeker oranı normal cipste 4,2 gram iken, tahıllıda 7,9 gram var. Bu yüksekliğin olması şaşırtıcı. Karbonhidrat oranı da normal cipste 44,5 gram iken, Cipso tahıllıda 61 gram karbonhidrat var. Aradaki ortalama 4 gram şeker farkından kaynaklı diyeceğim ama olmaz. Çünkü 4 gram şeker o kadar karbonhidrat içermez. Bence besin etiketinde bir problem var. Bu arada unutmadan; lif oranı 5 gramın üzerinde olduğu için de lif oranını toplam karbonhidrat oranından çıkarmayı unutmamak lazım Ayrıca şekerin de karbonhidratı ek olarak hesaplanmalı. Çünkü karbonhidrat miktarının altında girintili olarak yazılmamış.
Demek ki karbonhidrat miktarının içerisinde şekerden gelen karbonhidrat bulunmuyor. Diğer denediğim ürünler ise MLife’ın incir ve elma cipsi. Bunu da Migros’ta yeni gördük. Eşref bi deneyelim dediği için aldık. Örneğin elma cipsinin 100 gramında 350 gram elma, yenir altı suyu tozu olan laktoz, un kepeği ve tarçın var. Şeker yok. Bu güzel bir şey. Elmalar kıyılarak püre haline getiriliyor ve içerisine ek maddeler ekleniyor. Sonra fırınlarda kurutuluyormuş.
Zaten ürünün paketinin arkasında üretim süreci şematik olarak anlatılmış. İçeriğine gelirsek; 1 paketin ağırlığı 30 gram. 100 gramında 74 gram karbonhidrat var. Şekerimizi etkileyecek başka bir detay olmadığı için yazmıyorum. Yani 30 gramında yaklaşık olarak 22 gram karbonhidrat var. Eşref ve ben ikisini de beğenmedik. İncirlinin tadı çook kötü. Elmalının tadı fena değil. İçerisindeki tarçın yedirtiyor. Ama keyifli bir ürün olmadığını belirtmek isterim. Lastik gibi bir his bırakıyor. Yemesi ve denemesi bizden. Alıp almamak sizden 🙂
Bir de GuyLian Belçika çikolatası var. Bitter. İçerisinde tatlandırıcı var. Şeker yok.
Tadı bitter çikolatanın standart acı tadından biraz daha yumuşak. Bitteri sevmeyen ben bu çikolatayı ara ara tüketiyorum. Fiyatı 10 TL’ye yakındı galiba. Yine Migros’tan aldım.
İçerik kısmına gelirsek; peketin gramajı 100 gram. Ve bu 100 gram çikolatanın da içerisinde 36 gram yağ var. Karbonhidrat miktarı da 46,5 gram. Yağ miktarı bana çok fazla geldi.
Aslında çikolata değil bildiğiniz yağ bu. Daha az yağlı çikolata istiyorum 🙂 Biri bu sesimi duysun. Daha doğrusu hızlı tüketim sektöründeki firmalar duysun bu sesimizi. Obezite gittikçe artıyor. Bu kadar yağlı besinleri diyabetli olmayan bireyler de tüketmemeli.
Ama sık tüketmiyorsanız arada yemenizde bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.
Esra Hanım merhaba
Ben sanki cipsonun besin öğelerinde – ki üstten 2. resme baktım- şeker miktarı ayrı değil gibi gördüm .Karbonhidrat miktarının altında kısa çizgi kullanılarak girintili yazılmış; ayrı bir başlık gibi değil? Bir de lif miktarını düşerken 100gr üründe 6,9gr lif olduğunu düşünüp, yenilecek miktara göre lif miktarını hesapladıktan sonra işlem yapılması gerek sanırım değil mi?
sevgilerimle