2015 Yılında Diyabet Teknolojisindeki Yenilikler – Medtronic Minimed 640 G

Haberler&Gelişmeler2015 Yılında Diyabet Teknolojisindeki Yenilikler - Medtronic Minimed 640 G

Medtronic’in MiniMed 640G’si Yapay Pankreas mı?

(22 Şubat 2015’te Craig Idlebrook tarafından yayınlandı.)

Tİp 1 diyabetli insanlar; gazete manşetlerinde yer alan Avustralya’da yaşayan 4 yaşındaki bir çocuğun yeni model diyabet pompa teknolojisiyle donatıldığı haberini gördüklerinde kalplerinde tatlı bir çarpıntı hissetmiş olabilir. Guardian ve West Australian gibi bazı yayın organlarının yayınladıkları habere göre üretilen bu yeni cihaz ‘yapay pankreas’ olarak tanımlanıyor.

Bu sihirli iki kelimenin yayın organlarınca yeniden kullanılması, yıllardır diyabet camiasında tartışılan bir soruyu yeniden akla getirdi: Yapay pankreas gerçekte nedir?

Söz konusu cihaz yeni Medtronic MiniMed 640G; kullandığı geliştirilmiş algoritmalar ve bütünleştirilmiş pompa ve sürekli glikoz izleme sistemi ile kandaki glikoz değerlerini tahmin ediyor ve değerler şayet düşükse insülin enjektesini askıya alıyor. Sistem bu ay Medtronic tarafından küresel ölçekte dışarı sunuluyor ancak henüz ABD’de onaylanmış değil. Kan şekeri seviyesini tahmin etmesiyle Medtronic’in 530G pompasından bir adım öne geçen bu insülin pompası, düşük kan şekerini algıladığı an insülin enjekte etmeyi kesen ilk cihaz olması özelliği taşıyor. 640G, gece yarısı hipoglisemilerine ve yaşanması muhtemel diğer ciddi sendromlara verilen en iyi yanıt olarak görünüyor. Pompanın, kan şekeri seviyesini tahmin edebilmesi ise ona bazı zamanlarda ‘biyonik pankreas’ denmesini sağlıyor.

Bazıları için bu yenilik; bir pompanın, ‘yapay pankreas’ olarak nitelenmesi için yeterli olsa da, Medtronic bile cihazın bu iki kelimeyle tanımlanmasını durdurdu. Haber editörlerine gönderilen yazıda, cihazın yalnızca “yapay pankreas yolunda bir adım” olduğunu belirttiler. Daha önce üretilen 530G modelinin böyle bir ayırım yapmada başarısız olmasıyla, Medtronik yetkilileri ile diyabet camiası arasında ciddi bir halkla ilişkiler sorunu yaşanmıştı.

Diğer birçok yayın organı 640G hususunda the Guardian’dan daha dikkatli davranmıştı. the New York Times bu yeni cihazı “pankreas benzeri bir cihaz” olarak nitelendirirken, The Australian Broadcasting Corporation, cihazı “dünyanın ilk insülin pompası” olarak tanımladı. Bu isimlendirme karmaşıklığının yaşanmasının nedeninde diyabet camiasında birçoklarının, inandığı gerçek bir yapay pankreasın mutlaka bu iki özelliğe sahip olması yatıyor: Kan şekeri seviyesinin ne yönlü olacağının önceden tahmin edilmesi ve şayet kan şekeri değeri aşırı derecede düşükse, bu değerin dengelenmesi için cihaz tarafıncan vücuda ‘glucagon’ enjekte edilmesi.  Neredeyse- kapalı-çevrim’ sistemi olarak adlandırılan bu sistemin icadıyla belirlenen hedef, kullanıcı etkisini minimal düzeye indirerek, şeker düşüklüğü sırasında kullanıcının bir şeyler yeme ya da içme ihtiyacını ortadan kaldırmak.

Bazı diyabet çevrelerince yalnızca iki hormon salgılayan bu pompa bir yapay pankreas sayılmıyor. Aslında tartışmanın sebebi, normalde pankreasın birkaç hormonu birden düzenleyebilmesi ve pankreas tarafından düzenlenen bütün bu hormonların kandaki şeker seviyesinin dengeli bir şekilde sürdürülmesinde gerekli olması ile ilgili.

Bu tarz tanımlama karmaşaları, tip 1 diyabet olan kimselerce ya da çocuğu tip 1 diyabet olan ebeveynlerce bu haber başlıklarını okuduklarında duygusal iniş-çıkışlara sebep olabilmekte. Diyabet camiasında adı ne olursa olsun MiniMed 640G gibi gelişmelerden etkilenmeyen insanları bulmanın zor olduğu bir gerçek. Öngörülü pompa teknolojisi ise, tip 1 diyabet için günlük bakımda ‘neredeyse-eller-serbest’ yolculuğunda bir diğer önemli adım.

Şimdi zorlu kısım geliyor: MiniMed 640G’nin ABD’ye ulaşmasını beklemek. Medtronik’in 2015 yılı içerisinde FDA’nın iznini alması bekleniyor.

Çeviri: Fatih Kalkan

Kaynak: http://insulinnation.com/treatment2/artificial-pancreas/is-medtronics-minimed-640g-an-artificial-pancreas/

 

3 YORUMLAR

  1. Merhabalar,

    Öncelikle çeviri için Fatih Bey e teşekkürler… Ben bir noktaya takıldım sadece: Bu cihaz kan şekerini önceden “tahmin ediyormuş”. Orijinal metine baktığımda da gerçekten tahmin etmek deyimi kullanılmış. Herhalde bu tahminler ölçüme bağlı olarak oluyordur di mi?

    • Merhaba Damla Hanım,

      Evet. Genel gidişata göre matematiksel bir değerlendirme yaparak düşüş, yükseliş ya da normal seviyede gidip gitmeyeceğini tahmin ediyor.

      sevgiler,

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: