Kış Meyvelerinin Karbonhidrat İçerikleri
Her mevsim istediğimiz meyvelere ulaşabilsek de her meyveyi diyabetliler (şeker hastalığı) olarak mevsiminde tüketmek en doğrusu. Küresel ısınma ve dolayısıyla mevsim değişiklikleri sebebiyle istediğimiz meyvelere mevsim dışında da ulaşmak artık mutlu etmiyor 🙁
Aşağıda sizlere bir dilim ekmek yerine geçen yani 15 gram karbonhidrat meyvelerin gramaj ve karbonhidrat bilgilerini anlatacağım.
Dolayısı ile diyet listemizdeki öğünlerden 1 dilim ekmek eksilterek 1 porsiyon meyve yiyebileceğiz. Ya da ara öğünlerde almamız gereken meyveleri tercih ederken bize iyi birer referans olacaktır.
130 gr 1 adet kabuksuz portakal (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.
140 gr 1 adet kabuksuz mandalina (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.
180 gr 1 adet kabuksuz greyfurt (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.
100 gr 1 adet kabuklu elma (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.
100 gr 1 adet yaş hurma/cennet meyvesi (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.
120 gr ananas (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.
65 gr kabuklu muz (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir. İthal muzlar oldukça büyüktür. Ortalama 45 gram karbonhidrat içerir.
100 gr kabuksuz nar (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.
100 gr kabuksuz 1 adet kivi (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.
Kış meyvelerinden favorim nardır. Yarım kase yedikten sonra kan şekerim fırladığında da ‘ya ben bir daha nar yemeyeceğim’ der, ardından bir sonraki meyve faslında narı ayıklarken bulurum kendimi 🙂 Kişiden kişiye değişiyor mu bilmiyorum ama bir de nar suyu içmeye kalktığımda vay kan şekerimin haline 🙂 .
Bu arada unutmayalım; ‘Meyve Suyu Yerine Meyveyi Posasıyla Birlikte Tüketmek Daha Sağlıklıdır‘.
Diyabetimben.com içerisinde istediğiniz besinin karbonhidrat miktarına ve diğer bilgilere ulaşmak için http://www.diyabetimben.com/karbonhidrat-rehberi linkine tıklayabilirsiniz.
Hmm, evet 100 gr. kabuklu nardan elde edilen tane miktarı muhakkak daha az olmalı 😉
Nar bir örnek sadece de yiyeceklerin karbonhidrat değerleri ve glisemik indeksleri sabit olmasına rağmen bireyler üzerindeki etkilerinin farklılaşması işin zorlayıcı taraflarından biri sanırım. :S
Her yenen yeni şeyin kan şekerine etkisini sık ölçümlerle takip etmek sonucu unutmamak, o şey yeniden yendiğinde aynı türden bir etki uyandırıp uyandırmadığını incelemek filan gerekiyor. Bu da hem zihinsel bir çaba hem de sık sık kan şekeri ölçümü gerektiriyor. Kolay gelsin hepimize! 🙂