Uzun Etkili İnsülin Yerine Yanlışlıkla Hızlı Etkili İnsülin Yaparsanız Ne Yapmalısınız?
İnsülin Kalemiyle Başımıza Gelebilecek İki Olay, Nedeni ve Çözümü başlıklı yazımızda bahsetmiştik ama bu aralar özellikle Facebook’ta bu yanlışı yapan arkadaşlarımızın paylaşımlarını görünce konuyu tekrar hatırlatmak istedim. Yani; Uzun Etkili İnsülin Yerine Yanlışlıkla Hızlı Etkili İnsülin Yaparsanız Ne Yapmalısınız?
İnsülin kullanan diyabetlilerin ara ara başına gelebilecek bir konudan bahsediyoruz. Akşam ve/veya sabah saatlerinde uzun etkili insülininizi yapacaksınız. Hazırlık yapmaya başladınız. İnsülini yaptınız. Bir de baktınız ki Lantus ya da Levemir yerine Humalog, Novorapid ya da Apidra yapmışsınız. Yani uzun etkili insülin yerine hızlı etkili insülin yapmışsınız.
Bu anlarda lütfen sakinliğinizi koruyun. Lantus ya da Levemir saatinizi geciktirmeden hemen yapın. Neden Lantus ya da Levemir’i yapmalıyız? Çünkü Lantus ve Levemir uzun etkili insülinlerdir ve kan şekerinizi hızlı etkili insülinler (Humalog, Apidra ve Novorapid) gibi hızlıca düşürmez. Yapıp yapmama gibi bir ikilemde lütfen kalmayın. Yapın. Ve eğer karbonhidrat/insülin oranınızı biliyorsanız hemen hesaplama yapıp yanlışlıkla yaptığınız hızlı etkili insülin için karbonhidrat alımına başlayın.
Eğer karbonhidrat/insülin oranınızı bilmiyorsanız ne yapacaksınız? Örneğin bu olay akşam başınıza geldi. Akşam yemeğinde yediklerinize istinaden kaç ünite insülin yapıyorsanız ona göre bir hesaplama yapabilirsiniz. Örneğin; akşam yemeğinde 3 dilim ekmek, 1 kase yoğurt, et ve salata yiyiyorsunuz ve bunun için 10 ünite insülin yapıyorsunuz. Bu durumu referans alarak yanlışlıkla kaç ünite hızlı etkili insülin yaptıysanız ona göre ne kadar yiyeceğinizi hesaplayabilirsiniz.
Benim başıma böyle bir şey gelseydi; akşam saatinde karbonhidrat/insülin oranım 10 gram kh için 1 ünite insülin. Yanlışlıkla yaptığım hızlı etkili insülin miktarına eşdeğer karbonhidrat almaya başlardım. Lütfen bu anlarda korkup fazladan kafanıza göre ek karbonhidrat almayın. Karbonhidrat alımını yaptıktan sonra oluşabilecek tüm riskleri minimum seviyeye indirmiş oldunuz.
Son olarak da mümkünse saat başı kan şekerinizi kontrol edin. Zaten kısa etkili insülinleri 4-4,5 saat sonra vücudunuzda işini bitireceği için sorun kalmayacak. Her şey yolundaysa da rahatlıkla uyuyabilirsiniz 🙂
Bu durumda sıklıkla yapılan hata ise ölüm korkusu ya da başka bir şey olacakmış korkusuyla glisemik indeksi ve yükü yüksek ne bulursak yemek. Özellikle belirttiğim gibi sakin olup basit bir matematik ile karbonhidrat/insülin oranına göre hareket etmek.
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.
aaffedersiniz ama sizin bu söyledikleriniz gerçeği hiç yansıtmıyor! bence uzun etkili insülin yerine yanlışlıkla kısa yada hızlı etkili insülin yapıldığı farkedildiği an ilk yapılması gereken hemen, vakit kaybetmeden acil servise haber vermek! zaten kan şekeri düşmeye başladığı anda o sersem halle karbonhidrat hesabı yapmak,kan şekeri ölçmek vb. mûmkün değil! , bunu kan şekeri düşenler bilir. öyle bir anda varsa glukagon iğnesi hemen yapılmalı yoksa acil servise gidinciye veya onlar gelinceye kadar şekerli su içmeye devam edilmeli.