Tip-1 Diyabet ve Amerika Yolculuğu, İnsülin, Güvenlik
Ben tip-1 diyabet (Şeker hastalığı) ve 5 yaşındaki kizimla ile ilgili gerceklesecek ABD yolculugu ve 8 ay gibi ABD’de uzun süreli konaklama ile iliskili olarak sizden ve siteye uye olan takipcilerinizden deneyimlerini almak isteyecektim.
Şöyle ki:
1.si: Amerika yolculuğu İstanbul’dan malum uzun. İnsülinlerin gerek kabinde taşınmasında yanınıza alırken ABD güvenlik kuralları gereği sıkıntılar var. THY yetkilileri bu konularda tatminkar cevap veremiyor. Yanınıza alamayacağınız çok sayıda insülin için ise bagajda insulinlerin donma tehlikesi söz konusu. Doktor raporu ile yanınızda belli miktarda taşınmasına izin verilse de, çok sayıda insülinin taşınabilmesi için en uygun yaklaşım sizce ne olmalidir? Deneyimi olan var mıdır? Zira yaniniza aldiginiz cok sayida insülinin raporlu olsa bile kabul edilmeme durumu söz konusu olabilir.
2.si: Yanınıza alınamayan insülinler için ise valizde insulinleri güvenli taşımaya yarayacak, yaklaşık 15-16 saat uçak yolculuğuna dayanacak bir çözüm var mıdır? Yuksek irtifada valizde ilaçların – derecelerde donmaması için neyi tavsiye edersiniz.
Eminim Amerika gibi uzun uçuşlar için deneyimi olan olmuştur ancak bilgilendirirseniz sevinirim.
Teşekkür ederim
Sadık Bey
Merhaba Sadık Bey,
Ben 22 yıllık tip-1 diyabetliyim ve Ekim 2009’dan beri CGMS li insülin pompası kullanıyorum). Geçen yıl 4 aylığına ABD’ye visiting professor olarak gittim ve sanırım sorularınızı cevaplayabilirim.
Ben 30*30*30 cm boyutlarında hava geçirmez, içine soğutucu kalıplar konabilen özel bir çanta almıştım. Soğukta durması gereken herşeyi (insülin ve sensörler) içine koymuştum. Ben Boston’a Frankfurt üzerinden uçtum, ABD içinde de Florida’ya uçmuştum. Yanıma gereğinden çok fazla insülin, insülin kalemi ucu, insülin pompası aparatları almıştım. Yaklaşık bir valiz tıbbi gereçlerim tutmuştu.
Elimde ebay’dan aldığım çok sayıda Frio var ama tavsiye etmem zira bir Frio cüzdanına en fazla 3-4 insülin kalemi koyabilirsiniz. Frio cüzdanlar şişkin oldukları için hem bu kadar cüzdanı bulamazsınız hem de bulsanız bile 8 aylık insülin için Frio cüzdanlar aşırı yer kaplar. Tavsiyem hava geçirmez, böyle amaçlar için yapılmış daha büyük çantalar.
İnsülinleri asla bagaja vermeyin, kaybolması durumunda Amerika’da çok para harcayarak insülin almak zorunda kalabilirsiniz.
Heyet raporunuzu yanınıza alabilirsiniz ama diyebilirim ki şimdiye kadar insülin pompamla 40 civarı yurtdığı uçuş yaptım, sadece birkez Türkiye’de soruldu. Yurtdışındakiler Türkçe yazıdan birşey anlamayacaklardır, ama siz yine de bulundurun.
Diyebilirim ki ben 70-80 tane insülin kalemi, 6*100 insülin kalemi ucu götürdüm sorun olmadı. Ama ben şöyle bir teknik de uygularım: X-Ray cihazlarında kamera üsttedir, kalemleri cihaza sokarken dik olacak şekilde yerleştirirseniz sıvının asgari kısmı görünür. Ama bunlara gerek kalmayacağından eminim. ABD’deki TSA personeli bizimkilerden çok çok daha tecrübeli.
ABD’ye girişte iki incelemeden geçiyorsunuz, 1.sinde valizsiz, 2.sinde valizlerinizle geçeceksiniz ki valizleriniz incelenebilir. Yanınızda yiyecek götürmeyin, ama kızınız için elzem tatlı veya diğer besinleri miktarı aşırıya kaçmamak şartıyla götürün, size sorarlarsa da dürüst olun, doğru konuşanları seviyorlar, kaçamak cevapta hemen işkilleniyorlar. “Kızım şeker hastası, şeker düşmesine karşılık acil durumlar için kuru kayısı, şeker vs… var sadece” derseniz anlayışlı olacaklardır. Zira ben aynen böyle demiştim.
Kızınızın insülin pompası kullanıp kullanmadığını belirtmemişsiniz, eğer kullanıyorsa söylemem gereken başka şeyler de olacak.
Saygılarımla,