Somogi Fenomeni, Geri Tepme Fenomeni ve Şafak Fenomeni
Baya zaman oldu galiba diyabetliler (şeker hastası) için bazı fenomen türlerini anlatalı ama artık hepsini bir arada yazmak gerekiyordu.
Bu fenomenlere dikkat. Zira tip-1 diyabetli hayatlarımızda kan şekeri yükseklik ve düşüklükleri, insülin doz ayarlamaları gibi bazı konularda sebep ararken sebebi bulmamıza yarar sağlayak önemli detaylar.
Gece yatarken kan şekerimiz istenen düzeyde olmasına rağmen sabah kalktığımız ölçtüğümüz açlık kan şekerlerimiz bazen ya da sık sık yüksek çıkabiliyor. Ya da hipoglisemi sonrası yaşanılan hiperglisemi durumları oluyor.
Bizim de kendi içimizde acaba neden olabilir diye sürekli sorduğumuz sorulardan birkaçı.
Bu tarz bir durumun sebebi ya Somogy Fenomeni’nden, Şafak Fenomeni’nden (Dawn Fenomeni) ya da Geri Tepme yani Rebound Fenomeni’nden kaynaklı olabilir.
Gece uyurken vücudumuzda salgılanan büyüme hormonu, kortizol, glukagon ve adrenalin gibi hormonların aşırı derecede salgılanması ile sabaha kan şekeri yüksek çıkıyorsa buna Şafak Fenomeni denir. Genellikle çocuk ve ergenlerde görülür. Ayrıca Şafak Fenomeni’nin önemli belirtilerinden biri de gece 3-4 gibi ölçülen kan şekerinin yüksek çıkmasıdır. Bu durumda yapılan uzun etkili insülinin dozu arttırılabilir ya da insülin yapılan saat değiştirilebilir.
Bazen de uykudayken kan şekerimi biz farketmeden de düşebiliyor. Bu düşüşü gören beynimiz vücudumuzun şeker deposu karaciğere emir gönderip kana şeker pompalanıyor. Aynı zamanda kas ve yağ dokusundan da şeker salınımı oluyor kana. Ve yine bu sebeple sabahki açlık kan şekerimiz yüksek çıkıyor. Buna da Somogy Etkisi deniyor. Somogy Etkisi’nden gece 3-4 gibi ölçülen kan şekeri düşük çıkar. Bir de bazı sabahlar kan şekeri yüksek iken bazı sabahlar düşük çıkar. Böyle bir durumda akşam ya da gece yapılan uzun etkili insülin dozunun azaltılması ile problem çözülür.
Geri Tepme yani Rebound Fenomeni’nde ise vücudumuz kan şekeri düşüklüğünü kendi savunma mekanızması ile düzeltmeye çalışır. Kan şekerimizi yükseltmeye çalışan bu mekanizmalar bazen biraz fazla etkili olur ve hipoglisemiyi takip eden saatlerde kan şekeri yükselebilir. Yani kısaca hipoglisemi sonrası hiperglisemi yaşanır. Bu durumda yaşanan hiperglisemiyi tekrar normale getirmek için ek doz insülin yapılırsa dikkatli olunmalıdır. Çünkü ek doz kan şekerini hızlıca düşüşe geçirir ve yine hipoglisemiyle karşı karşıya kalırız.
merhabalar,verdıgınız bılgıler ıcın tskler esra hanım.bunların bellı bır nedenı yok sanırım.yada su oluyor soyle yapmalıyım gıbı bır sonucta cıkaramıyoruz:(