Slimini Diyabetik Un İle Poğaça Tarifi
Biz tip-1 diyabetliler beslenirken ( sanki ava çıkmış hayvanları anlatıyorum gibi 🙂 ) diyabetik ürünler ve diyabetik tarifler gibi detayları araştırmaya ve evimizde yapmaya çalışıyoruz. İçine rafine şeker ve glisemik indeksi yükseltmeyecek herhangi bir katkı girmediği sürece diyabetik tarifler yerine sağlıklı mı sağlıklı tarifler elde ediyoruz. Uzun zamandır Silimini markasını ve özellikle Slimini Diyabetik Un olarak çıkardıkları ürünü duyuyordum ama maalesef deneme fırsatım olmamıştı. Sosyal baskı ve Konya’dan Çiğdem Hanım’ın sorduğu soru beni harekete geçirdi 🙂
Pazartesi günü işten geldiğimde ve fırsat bulunca da hemen poğaça yapmak istedim. Bu arada tek başıma hiç poğaça tecrübem olmamıştı. Poğaça nasıl yapılır biraz araştırdım ve kendimce bir tarif çıkardım 🙂 Zaten un, yumurta, süt, yoğurt, yağ temel malzemeler olunca ölçüler kendiliğinden çıktı.
Poğaça Hamuru’nun Malzemeleri
- Bir su bardağı süt
- Yarım su bardağı yoğurt
- İki adet yumurta
Bu malzemeler bizim sıvı olarak nitelendireceğimiz kısımlar. Bir paket Silimini Diyabetik Un 500 gram. Bu unu önce derin bir kaba koyup üzerine 1,5 paket kabartma tozu ekledim. Un ile kabartma tozunu güzelce karıştırdım. Sonra ortasını çukur yapıp içerisine yukarıda saydığım süt, yoğurt ve yumurtayı ekledim. Üzerine göz kararı tuz ile küçük bir cezvede erittiğim tereyağı ve zeytinyağı karışımından da 2 yemek kaşığı ekledim.
Bu ölçülerle hamut baya cıvık oluyor. Azar azar Silimini Diyabetik Un ekleyerek hamurun toparlanmasını sağladım. Bu arada Silimini Diyabetik Un ile diğer unlar arasında gerçekten fark var. Çünkü unun kıvamı diğerlerine göre daha yoğun bir his oluşturuyor. Hamur baya kabarıyor. Pazartesi akşamı bildiğiniz bu hamurla oynamanın keyfini çıkardım 🙂
Sonuç olarak bu poğaçanın hamurunda
- 670 gram Silimini Diyabetik Un: 100 gram un 45 gram karbonhidrat, 30 gram lif içermekte. Ve bildiğiniz gibi bir besinde lif oranı 5 gramın üzerindeyse; toplam karbonhidrat miktarından lif miktarını çıkarıyoruz. Oran orantı yaptığımda 670 gram Silimini Diyabetik Un’da 301,5 gram karbonhidrat, 201 gram lif var. 301,5 gram karbonhidrat-201 gram lif= 100,5 gram karbonhidrat. Yani Silimini Diyabetik Un’dan 100,5 gram karbonhidrat gelecek.
- Bir su bardağı süt : 10 gram karbonhidrat içerir.
- Yarım su bardağı yoğurt : 5 gram karbonhidrat içerir.
- İki adet yumurta : Karbonhidrat içermez.
- İki yemek kaşığı eritilmiş tereyağı ve zeytinyağı karışımı : Karbonhidrat içermez. Ama yağ oranını arttırırsanız 3-4 saat sonra kan şekerinizde dalgalanma oluşabilir.
- 1,5 paket kabartma tozu : Karbonhidrat içermez.
- Göz kararı tuz : Karbonhidrat içermez.
Poğaçayı peynirli ya da kıymalı yaptığınızda poğaça içinden dolayı kan şekerimize bir etkisi olmuyor. Ama patates ile yaparsanız poğaçanın içini de karbonhidrat hesabına eklemeniz lazım.
Ben peynirli yaptım. Ve toplam karbonhidrat miktarım 115,5 gram.
Bu tarz tarifler yaparken hamur oluşmadan kan şekerimizi etkileyecek bileşenlerin (un, yoğurt, süt vb) ayrı ayrı miktarı ve karbonhidratını hesaplıyor olmak lazım. En doğru yöntem budur. Poğaça örneğinde ise hamur oluştuktan sonra her bir yumak hamuru eşit boyutta oluşturursak her birinin karbonhidrat hesabını hesaplamak daha kolay olacak.
Her ne kadar içine bolca peynir koysam da her hamur yumağı biraz fazla aldığım için hamurun içinde peynir kaybolmuş 🙂 Ama poğaçanın tadı benden ve Eşref’ten tam puan aldı 🙂
Bu tarif ile 20 adet poğaça yaptım. Toplam 115,5 karbonhidratımız vardı. Bölme işlemi yaparsak her bir poğaça ortalama 6 gram karbonhidrat içeriyor. Şaka mı yapıyorsunuz diye sormayın. Cidden böyle. Bir kez daha ‘lif’ önünde saygıyla duruyorum 🙂
Kan şekeri gidişatına gelirsek; sabah açlık kan şekerim 196 mg/dL idi. İnsülin pompamdan düzeltme bolusu ile birlikte bir adet poğaça için insülin gönderdim. 1,5 ünite düzeltme, 1 ünite de poğaça için. Çünkü ben sabah saatlerinde 6 gram karbonhidrat için bir ünite insülin yapıyorum. Bir saat sonra ise kan şekerim 202 mg/dL oldu.
Bu büyüklükte bir poğaça için normal şartlarda daha fazla insülin yaparız. Ve içerisindeki yağdan ötürü de mutlaka kan şekerimizde bir dalgalanma olurdu. Ancak bu büyüklükteki bir poğaça için 1 ünite insülin yapmak ve kan şekerinde dramatik bir yükseliş görmemek harika oldu.
Deneyin. Bence mutlaka deneyin. Şimdiden herkese afiyet olsun 🙂
Merhaba esra hanım..poğaçanın tadını merak ettim acaba beyaz un gibi mi? Birde naçizane bi öneride bulunacağm..benim açlığm eğer 150 nin üzerindeyse düzeltme bolusu yapsam bile tokluk yüksek geliyor ben de düzeltme bolusu artı geçici bazaldan 2 saat %120 yapıyorum ve tokluk iyi geliyor hipo da olmuyor