Şeker ölçüm çubukları ile ilgili yeni yasal düzenleme / ÖNEMLİ
Diyabetliler (şeker hastalığı) yani bizim kan şekeri ölçüm çubuklarımız ile ilgili 22 Haziran 2012 tarihi itibariyle yeni bir tebliğ yürürlüğe girmiş.
Mesela ben 3 ayda 1 kez 15 kutu 50lik kan şekeri ölçüm çubuğu alabiliyordum. Galiba artık alamayacağım. Bu uygulama gereğince yetişkin ve insülin kullanan tip-1 ve tip-2 diyabetliler 3 aylık maximum 9 kutu ölçüm çubuğu alabilecekler.
Az önce konuyla ilgili Ercüment Bey’i aradım ama cevap vermedi. Güncel bilgiyi alır almaz sizi daha iyi bir şekilde bilgilendireceğim.
Şimdi devlet öncelikle kutu başına ödediğimiz paranın miktarını arttırdı ve artık istediğiniz kadar ölçüm çubuğu alabilirsiniz dedi. Ama zaman geçti ve artık istediğimi kadar değil, maximum 50lik 9 kutu alabilirsiniz diyor.
Peki; günde 10 kez ölçüm yapıyorsam bu ayda 300 ölçüm yapar. Bu da 6 kutu demek. 3 ayda ise 18 kutu 50lik ölçüm çubuğuna eşdeğer. Cebimden çıkan paranın haddi hesabı olmayacak. Ya da az ölçüm yapacağım ve 3 ayı 9 kutu ile geçirmek zorunda kalacağım. Bu da kan şekerimi sürekli takip etmemem ve kan şekerimi Allah’a havale etmem demek.
İnanın çok sinirliyim ve bu sinirle yazıyorum şu an. Sağlık Bakanlığı’nı mail bombardımanına tutalım diyorum. Sosyal medyada yani Facebook ve Twitter’da bu konuyu protesto ettiğimizi yazalım. Bu konuda susmamak gerek.
Ben de sizlerle ilgili tebliği aşağıda paylaşmak istedim.
Şeker ölçüm çubukları ile ilgili düzenlemelerin tebliğ yayım tarihi olan 22.06.2012 tarihinden itibaren geçerlidir.
7.3.5. Şeker ölçüm çubukları
(1) Tip I Diyabetli ve Tip II Diyabetliler, hipoglisemili hastalar, gestasyonel diyabetliler ile sadece oral antidiyabetik ilaç kullanan diabetes mellituslu hastaların kullanmakta olduğu kan şekeri ölçüm çubuklarına ait bedeller, aşağıda belirtilen esas ve şartlar doğrultusunda Kurumca karşılanacaktır;
a) Tip I Diyabetli, Tip II Diyabetli, hipoglisemili, gestasyonel diyabetli hastalar ile sadece oral antidiyabetik ilaç kullanan diabetes mellituslu hastalar için, aile hekimi uzmanı, endokrinoloji ve metabolizma, iç hastalıkları, çocuk sağlığı hastalıkları uzman hekimlerinden biri tarafından uzman hekim raporu düzenlenmesi gerekmektedir.
b) Kan şekeri ölçüm cihazlarına ait bedeller, Kurumca karşılanacaktır. Kan şekeri ölçüm cihazının yenilenme süresi 2 (iki) yıldır. Bu süreden önce temin edilen kan şekeri ölçüm cihazının bedeli Kurumca ödenmez. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış bulunan mevcut kan şekeri ölçüm cihazları 6 (altı) ay süre ile değiştirilemez. Bu süre içinde değiştirilen kan şekeri ölçüm cihazlarının bedelleri Kurumca karşılanmaz.
c) Kan şekeri ölçüm çubukları;
1- Tip- I Diabetes Mellitus’lu çocuk hastalar (18 yaş altı), gebeler, transplantasyon hastalarında sağlık raporunda tedavi protokolü olarak belirtilen adetler esas alınarak,
2- Tip- I Diabetes Mellitus’lu erişkin hastalar ve insülin kullanan Tip- II Diabetes Mellitus’lu tüm hastalarda ayda en fazla 150 (yüz elli) adet,
3- Medikal tedavi ile kontrol altında tutulan Hiperinsülinemik hipoglisemisi olan çocuk hastalar için ayda en fazla 150 (yüz elli) adet, erişkin hastalar için en fazla 50 (elli) adet,
4- Oral antidiyabetik ilaç kullanan Diabetes Mellitus’lu hastalara 6 (altı) ayda en fazla 50 (elli) adet hesabıyla,
en fazla 3 (üç) aylık miktarlarda reçete edilmesi halinde bedeli Kurumca karşılanır.
ç) Kan şekeri ölçüm çubuklarına ait faturalara, sağlık raporunun fotokopisi ile reçetenin asılları eklenecektir. (e-rapor hariç)
d) Kan şekeri ölçüm çubukları ve kan şekeri ölçüm cihazları, sözleşmeli eczanelerden temin edilecektir.
Böyle bir mantık dünyanın hiç bir yerinde yoktur eminim.bir cok paylaşımı yaptım daha cok duyulması için ana haber bültenlerinde yer alması için elimizden geleni yapmalıyız.korkarım yakında insülin leride belli bir sayıda verecekler 🙁