Şeker Bebekler
Diyabet, benim hayatımda bir dönüm noktasıydı tabi herkes gibi ama diğer bir dönüm noktası ise hamilelik ve doğumdu. Dm ve hamilelik bölümünde yer alan yazıları okuyunca bu konudaki hikayemi paylaşmak istedim bende umut olur belki diğer arkadaslarımıza diye. Çünkü diyabetli bir kadın için sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek bir azim ve başarı hikayesidir.
Biz eşimle bebek yapma kararı verdik ve hemen doğum diyabet ve diş doktorlarındaki kontrollerimizi tamamladık. Diyabetli bir kişinin diş kontrollerini aksatmaması çok önemli bunu hepimiz biliyoruz ancak hamilelik öncesi mutlaka gitmeniz gereken doktorlar listesinde de ilk üç sırada olmalı bence. Doğum doktorum ve diyabet doktorum hba1c nin 6 ve altında bir değerde olması konusunda hemfikirlerdi. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki hamilelik öncesi 3 ay ve hamileliğin ilk 3 ayında değerlerin normal sınırlar içerisinde olması sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenin olmazsa olmaz koşulu gibi kabul edilmelidir. Hamilelik öncesi 6.6 olan hba1c değerim 9 ay boyunca 5.5 in üzerine hiç çıkmadı bu bir başarı ve herkes sistemli bir takiple bu başarıyı elde edebilir bence. Öncelikle doktorlarım ve çok sevdiğim eşim sayesinde bu süreci sağlıklı geçirebildim sonsuz teşekkürlerimi iletmek isterim ve yaşamak isteyen herkese en kısa zamanda yaşamasını dilerim bütün kalbimle.
Süreci biraz detaylı anlatmam gerekirse; bir sabah uyandım ve her sabah yaptığım gibi açlık şekerimi kontrol etmek istedim ve şekerimin 180 olduğunu gördüm. Normal koşullarda bu değeri sabah gördüğümde hemen pompamı kontrol eder akşam ne yedimde ben bu duruma geldim derdim ama gebelik düşüncemiz olduğu için hemen hamilelik testi yaptım. Çok erken olması nedeni ile çizgiler çok net olmasa da bu hamileliğinin habercisiydi. Hemen kan testleri yapıldı ve kese göründü evet artık hamileydim. Yeni bir süreç başlamıştı artık benim için….
Diyabet doktorumla ortak bir çalışma ile bazal ve bolus insülinlerimi ayarladık. hamilelik boyunca artan bir çizgide, her üç dönem için bazal ve bolus düzenlemesi yapmak gerekiyor. Hamilelik normal koşullarda insülin hormonu da dahil olmak üzere vücuttaki bütün hormonları yükselttiği için bizde kendiliğinden var olmayan bu hormonu kendimiz hesaplayıp ayarlamamız gerekiyor. Biraz fazla kontrol gerektiriyor bu ayarlamalar ama kimse pes etmesin çünkü sonuçları çok ama çok tatlı:))) hatta o kadar fazla kontrol gerektiriyor ki benim diyabet doktorum benim için özel bir program bile koydurmuştu bilgisayarına. Yediğim yemeğin karbonhidrat sayımını yapıyorduk normal koşullarda almam gereken insülini hesaplıyor daha sonrasında bunu denemelerle hamileliğe uyarlıyorduk bu nedenle de açlık 1.saat 2.saat şekerlerimi kontrol edip not ediyordum. Her yemek sonrası başta 15 dk daha sonraki aylarda 30 dk kadar yürüyüşlerle destekliyordum. Öğünlerim de şöyleydi sabah 1 bardak süt, haşlanmış bir yumurta ,1 kalın dilim kepek ekmeği,peynir ,zeytin ,yeşillik ,öğle yemeğinde tavuk veya et haşlama veya ızgara köfte salata yoğurt az miktar kepekli makarna veya ekmek akşamları balık salata yine karbonhidrat dengesini sağlamak amacıyla kepekli ekmek veya kepekli makarna bol bol yoğurt ara öğünlerde de meyve yiyordum. 9 ay da tam 9 kilo aldım. Hiç kaçamak yapmadım. Doktorlarım bile onların söylediklerine bu derece uyacağımı tahmin etmemişlerdi. Ama azimle sonuca ulaştım şükürler olsun ki Mart 2012 de 3 kilo 600 gram ağırlığında hiç bir sağlık sorunu olmayan bir kız çocuğu dünyaya getirdim çok çok şükür ve şuan tam 20 aylık oldu:))) o kadar güzel bir duygu ki ona her baktığımda huzur duyuyorum bana her anne dediğinde içime sokasım geliyor umuyorum isteyen herkes yaşar bu duyguları…
Kendi hikayemi zor olmadığını vurgulamak için paylaşmak istedim sonrasında ne gelir ne gider hiç bilemeyiz ama bize düşen hamilelik süresince dikkatli ve sabırlı olmak rahat bir hamilelik rahat bir doğum ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için gerekli olan hususlar bunlar lütfen kimse umutsuzluğa düşmesin…
Not; Bu arada bugün kızımla doğum doktoruna gittik doğum sonrası ilk buluşmalarıydı fotograflarını çektik çok keyifliydi. Hatta doktorum ikincisi için zamanın geldiğini söyledi neden olmasın :)))))
Sevgiler sağlıcakla kalın
Canan Bozdağ (Görsel kaynak: twinpossible.com )
Özlem hanım merhaba ,
Umarım vakti geldiğinde sağlıkla bebeğinize kavuşursunuz. Haklısınız açlık şekerimizi kontrol altında tutmak için bazal insülinlerimizi kontrol etmeliyiz sanırım doktorunuz bu konuda da size doğru yönlendirmeyi yapmış veya yapacaktır. Bu dönemde kaliteli beslenmek emzirme döneminde bol ve kaliteli sütünüz olmasını sağlıyor belki biliyorsunuzdur ama eklemek istedim.