Diyabete bağlı retina hasarı standart ilaç metformin ile tedavi edilmesine rağmen, sadece kısmen düzeltilebilmektedir. Helmholtz Zentrum München Bilim insanları, metformin tedavisinin diyabetin yol açtığı değişikliklerin yalnızca değiştirilmiş retina proteinlerinin yaklaşık olarak yarısını normalleştirdiğini keşfettiler. Bu çalışmanın sonuçları Diabetologia dergisinde yayınlandı.
Retina hasarı, diyabetin en sık görülen komplikasyonlardan biridir ve tip 1 diyabet hastalarının yaklaşık yüzde 90’unu ve tip 2 diyabet hastalarının yüzde 75 etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) göre, diyabetik retinopati çalışma yaşındaki yetişkinlerde körlüğün en önde gelen nedenidir ve görülme sıklığı artış eğilimi göstermektedir.
Retina, gözün içine düşen optik görüntüyü beyne giden sinir sinyallerine dönüştürüren gözün bir parçasıdır. Bu görüntü dönüştürme işlemi sırasında çok sayıda protein ve molekül sinyal transdüksiyon sürecine dahil edilir. Diyabetik retina hasarı, bu proteinlerin fonksiyonlarının bozulmalarına yol açar. Diyabet Araştırmaları Alman Merkezi (DZD) araştırma projeleri çerçevesinde, Araştırma Birimi Protein Bilimi (Prot) ve Helmholtz Zentrum München (HMGU) Deneysel Genetik Enstitüsü (IEG) ‘de bilim insanları ilaç tedavisinin bu sinyal taşıyıcıları nasıl etkilediğini araştırıyorlar. Araştırmada diyabet olmayan fareler ile tedavi olmayan Tip 2 diyabetli fareler ve standart metformin ilacı (kan şekeri seviyesini düşürerek diyabet komplikasyonları azaltıyor) ile tedavi edilen Tip 2 diyabetli farelerin retina protein konsantrasyonlarını karşılaştırıldı. Toplam 98 proteinin diyabetik hayvanlarda farklı şekilde bulunduğu görüldü. Proteinlerin yaklaşık yarısı metformin tedavisi ile normalize edildi. Diğer proteinler tedavi ve iyişmiş bir kan şekerine rağmen, yine de bir değişiklik göstermedi. Bu proteinler arasında özel sinir hücrelerinde işaret çevrimi için gerekli olan proteinin VGLUT1 proteini olduğu bulundu.
Çalışmanın baş yazarı Dr Alice Ly (PROT) “Sonuçlarımız tek başına normalleştirilmiş kan şekerinin tamamiyle diyabetik retinopati tedavisinde yeterli olmadığını gösteriyor.” dedi. Dr Stefanie Hauck (PROT) ” Daha sonraki çalışmalarda diyabet komplikasyonlarının sebeplerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve tedavisi amacıyla, farklı kombinasyon tedavilerinin retina proteinlerini nasıl etkilediğini incelemek istiyoruz.” diye ekledi.
Tip 2 diyabet gibi toplumda en sık görülen hastalıklar, Helmholtz Zentrum München’in araştırma odağı. Amaç hastalık tanısı, tedavisi ve önlenmesi için yeni yaklaşımlar geliştirmektir.
(Kaynak: http://www.medicalnewstoday.com/releases/267123.php)
merhabalar tip 1 28 yillir ve retinopathie komplikasyonla 2yilldir basladi sol gozumde mikro kanama oluyor ve biraz gormeme engel oluyor aca turkiyede bu tur tedaviler ne durumda bilen varsa lutfen buraya yazin veya mail gondersin cunki fransa dayim