Medtronic 640G Tecrübelerim
Diyabet teknolojilerini tecrübe etmeyi galiba seviyorum. Bu denemeler bazen çok yorucu bazen de çok keyifli oluyor. Özellikle Türkiye’de olmayan ve yeni gelecek teknolojileri denemek apayrı bir mutluluk yaratıyor.
Bunlardan biri de Medtronic 640G.
Bildiğiniz gibi Medtronic 640G yapay pankreasa giriş modeli olarak satışa sunuldu. Medtronic’in Yeni İnsülin Pompası Minimed 640G Türkiye’de başlıklı yazımızdan 640G hakkında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Uzun zamandır 180 ünitelik sensörsüz Medtronic insülin pompasını kullandıktan sonra 640G’nin boyutu ve ağırlığı beni zorladı. Daha minik bir hale getirmek için mandalını vs çıkardım. Sütyenime taktığım kanguruya da sığmadığı için yine kanguru şeklindeki bel bandıma koyuyordum. Medtronic’in Enlite G2 Link sensörünü de göbeğe takınca enteresan bir görüntü oluşmuş oldu 🙂
Enlite G2 Link sensör 640G ile koordineli çalışıyor. Sensör ile 640G arasında herhangi bir kablo vs yok. G2 Link sensör cilt altı sıvısının şeker değerini ölçerek 640G’ye bluetooth ile gönderiyor.
640G’nin en önemli özelliği kan şekeri belirlenen taban değere geldiğinde insülin gönderimini otomatik olarak kesiyor ve kan şekeri belirlenen normal değere gelince de insülin gönderimi otomatik olarak başlıyor. Bazal insülin doz ayarlarını yaparken insülin gönderiminin otomatik durması ve başlaması işimize baya yaradı. Gereksiz hipoglisemiler yaşamamış oldum 🙂
Bu arada Enlite G2 Link sensörün iyi çalışması gerekiyor. Çünkü 640G’nin doğru çalışması sensörden gelecek en doğru şeker değerleriyle orantılı. Enlite sensörün bugüne kadarki tüm modelleri denemiş biri olarak G2 Link sensörden de endişeliydim. Hatta ilk 640G denemelerimde sensör performansı oldukça kötüydü. Ve 640G’yi bir kenara bırakmıştım. Sonra bir cesaret daha tekrar 640G’yi kullanmaya başladım. Sensörü oldukça korunaklı ve ek olarak su geçirmez bantlarla kuvvetlendirince performansını da iyi bir şekilde görmeye başladım. Medtronic’in Minimed G1 Veya G2 Link Sensörü Nasıl Takılır? yazımızdan da Medtronic’in sensörlerini nasıl takabileceğinizi izleyebilirsiniz.
Sensörü vücuda ilk taktığımızda, pinpon topunun yarı büyüklüğünde transmitterı takmadan önce 3M Tegaderm 1624W kodlu su geçirmez şeffaf bantla sensörün kar beyazı olan bantlı kısmının üzerini Tegaderm bantla kaplıyorum.
3M Tegaderm 1624W kodlu bandı yandaki fotoğraftan görebilirsiniz. Bu arada 1 kutuda 100 adet var. Amerika’dan bir arkadaşım 21 Dolar’a alarak bana gönderdi 🙂 İstanbul’da tanesi ortalama 4 TL.
Pinpon topunun yarı büyüklüğünde transmitterı taktıktan sonra da Tegaderm bantla yine sensör alanını kapatıyorum. Bunu yapmaktaki amacım sensör her ne kadar su geçirmez olsa da Enlite G2 Link sensör oynamasın, altına su geçip sensör sonuçlarını etkilemesin.
Sensörü çıkardığımızda yandaki fotoğrafta olduğu gibi bir görüntü ortaya çıkıyor 🙂
Her yeni sensör taktığımda acaba yine doğru ve iyi bir performans sergileyecek mi diye düşünürken beni olumlu yönde şaşırttı. Çok nadiren sensör sonuçları sapıttı. Hatta bazı zamanlar Dexcom’u takıp çılgın denemeler de yaptım 🙂
Şimdilik tecrübelerim bu şekilde ama önemli noktaları, olası sorunları, dikkat edilmesi gerekenleri vs sizlerle en kısa sürede paylaşmaya devam edeceğim.
https://www.dr.com.tr/Yazar/besra-yildiz/s=318539