Kan Ketonu Ölçümü Neden Önemlidir?

KomplikasyonlarKan Ketonu Ölçümü Neden Önemlidir?

İnsülin tedavisiyle birlikte kan şekeri değerleri ve ketozis durumunun düzenli takip edilmesi DKA’nın önlenmesini sağlayabilir. Bu sebeple, ölçüm ve takip alışkanlıklarının geliştirilmesi bu konuda önemli rol oynamaktadır.1

Her ne kadar kan şekeri ölçümü Tip 1 diyabetlilerin günlük diyabet yönetimlerinin ayrılmaz bir parçası olmuşsa da, hiperglisemi tek başına diyabetik ketoasidozun şiddetini gösterecek bir faktör değildir. Kan ketonu değerlerinin de mutlaka ölçülmesi gerekmektedir.1

Peki, diyabetliler DKA’yı farketmek ve önlemek için nasıl önlemler alabilirler?

RİSK

Ketoasidoz riski altında olabileceğiniz zamanların farkında olun.

Bütün diyabet hastaları için riskli olan ilk durum, bir enfeksiyon veya akut hastalık nedeniyle hasta olmalarıdır. Enfeksiyonla savaşması için oluşturulan stres hormonları ketozis sürecini tetikleyecektir. Tip 1 diyabetli hastalarözellikle bu durumda risk altındadır. Tip 2 diyabetli hastalarda ise genelde böyle bir hastalık durumuyla başa çıkacak miktarda insülin mevcuttur ancak bu miktarın yetemediği düzeyde akut bir hastalığı veya enfeksiyonu olduğunda, bu hastalarda da ketoasidoz meydana gelebilir.

İkinci risk ise, Tip 1 diyabetli hastalarda insülin enjeksiyonu unutulduğunda veya insülin pompası düzgün çalışmadığında ortaya çıkar. Ketozis başlaması için birkaç saat bile yeterli olabilir. Aşırı düzeyde keton olduğunda egzersiz işe yaramayacaktır. İlk önce insüline ihtiyacınız vardır.

NASIL MÜDAHALE EDİLİR?

Teste ilişkin öneriler ilk belirti ve semptomları fark etmenize ve zamanında müdahale etmenize yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

DKA oluşumunu engelleyin ve acil servise gitmekten kurtulun! Başta Tip 1 diyabetliler olmak üzere, bütün diyabet hastaları, aşağıdaki durumlarda keton düzeylerini nasıl test edeceklerini bilmelidir:

  • Bir enfeksiyon veya nezle nedeniyle hasta olduğunuzda
  • Duygusal veya fiziksel anlamda yoğun stres altında olduğunuzda
  • Kan glukoz düzeyiniz sürekli yüksek olduğunda (300 mg/dl’den yüksek)
  • Ketoasidoz semptomları olduğunda
  • Doktorunuz test yapmanızı önerdiğinde
  • Gebelik sırasında

Hastalandığınızda Dikkat Etmeniz Gerekenler:

  • Her zaman insülin veya diğer diyabet ilaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde alın.
  • Kan şekeri ve keton düzeylerinizi, gün boyunca her 2 ila 4 saatte bir kontrol edin. Kan keton düzeyiniz 0.6 mmol/L veya üstündeyse insülin dozunu ayarlamak için doktorunuzu arayın.
  • Kan şekeri düzeyiniz 300 mg/dL’nin üzerindeyse, kanınızda aşırı miktarda keton mevcut demektir ve insülin almanız gerekecektir. Doz ayarlama için doktorunuzu arayın.
  • Kusuyorsanız veya kan keton düzeyiniz 3.0 mmol/L’nin üzerindeyse hemen doktorunuzu arayın veya acil servise gidin.
  • Susuz kalmaktan kaçının. Her 15-30 dakikada bir, şeker içermeyen içecekler, çay veya çorba gibi az miktarda sıvı tüketmeye devam edin.

kan ketonu

Kaynak: http://www.hayatcokdegerli.com/

Hayat Çok Değerli Kulübü Facebook Sayfası’nı Takip Etmek İçin
[hayatcokdegerli] [/hayatcokdegerli]

 

 

1 Yorum

  1. Merhaba,
    bırakın keton ölçümünü 1 yıldır hba1c bile ölçtüremedim. nerede ölçtürülür onuda bilmiyorum. evde kendim hesaplamaya çalışıyorum ama tutarlı bir rakam bulacağıma pek inanmıyorum 🙁

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: