İnsülin Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Diyabetliler (şeker hastalığı) insülin yaparken nelere dikkat etmeliyiz konusu hakkında bilgi vermek gerekiyor. Ben insülini hangi yöntemle yaparsam yapayım en çok dikkat ettiğim nokta iğne uçlarını ya da insülin pompası setlerini kısa süreli zamanlarda değiştirmek.
Kullandığım iğne uçları Micro-fine ya da Novo-fine iğne uçlarıydı. Deneyimlerime dayanarak Micro-fine iğne ucu daha az canımı yaktığını söyleyebilirim. İğne ucunun 1 tanesini genel 1 kez, çok mecbur kaldıysam en fazla iki kez kullanıyordum. İğne uçlarını 3-4 sefer kullandığım zor zamanlar da oldu. Ama canım çok daha fazla yanıyordu.
Bir de bazen insülin deri altına giderken garip bir sızı olurdu. Bu sızının sebebi ise soğuk olan insülin sıcak vücuda girdiğinde oluşan ısı alış-verişidir. Bu yüzden yemek yemeden biraz önce insülin kalemini çıkarır, oda sıcaklığında hafif ısınmasını sağlardım.
İnsülin pompası kullanmaya başladığımdan bu yana ise set değişimlerini maximum 4 günde 1 kez yapıyorum. Eğer bu zamanı geçirirsem set tıkanıyor ve insülin pompadan vücuda gitmiyor. Bu sebeple de kan şekerim yükselmeye başlıyor.
Her iki yöntemde de dikkat ettiğim en önemli konu sürekli aynı yere iğne yapmamak ya da seti zımbalamamak olmuştur. Eğer aynı yere sürekli yaparsam yaptığım yer hafifçe şişer ya da morarma olur. İnsülin yapılan yer hep aynı olursa da insülinin emilimi de zor olmakta. Bu sebeple kan şekeri daha yüksek seyredebilmekte. Dolayısı ile enjeksiyonu hep aynı yere ya da bölgeye yapmıyordum. Bir gün koluma, bir gün göbeğime yaparak dönüşümlü kullanıyorum.
İğne yaptıktan sonra ise iğne yaptığım yeri kesinlikle ovmuyorum. Normalde hemşireler iğne yaptıktan sonra ovalarlar ( ki yapılan iğne türüne göre de değişebilir bu durum.) ama insülin için bunu yapmamak gerekiyor. Çünkü insülinin yavaş yavaş vücuda geçmesi lazım. Eğer kanama olursa üzerine hemen hijyenik bir bezle hafifçe baskı uygulardım.
İnsülin pompası set değişimlerinde sadece bir kez yoğun bir kan çıkışı oldu. Yapışkanlı bölgeyi çıkarırken, deriden çıkan silikon iğne baya kanama yaptırdı. Üzerine hemen hafifçe baskı yapmıştım. Ama 5-10 dk boyunca kan çıkışı durmamıştı. Sonunda kare bir yara bandı ile üzerini kapatmıştım. Kan ile birlikte insülin çıkışı olma ihtimalini de göz önünde tutarak kan şekerlerimi biraz daha sık kontrol etmiştim.
Parmaklarımızı deldiğimizde aynı durum geçerli. Sürekli aynı yerleri deldiğimizde delinen yerler zor iyileşiyor ve morarmalar oluyor. Bu sebeple her delme işleminde farklı yerleri deliyorum. Bazen yakın yerleri deldiğimde, kanı çıkarmak için parmağımı sıktığımda bir önceki deldiğim yerlerden de kan çıkışı olmakta. Bazen bu durum canımı sıksa da kafama takmamaya çalışıyorum.
Deneyimlerinizle eklemek isteyeceğiniz bir konu olursa yorumlarınızı beklerim.
Selam Esra hanım,
İnsülin pompasından memnun musun?
Bir doktor, insülin pompasının bana kolaylık sağlayacağını söyledi ancak söyleyişinde ticari kaygılar hissettim.
Bu ekipman dozu benim kan şekerime göre otomatik ayarlamayacağına göre, yine kendi çabamla beslenmeme ve fiziksel aktiviteme bağlı olarak ayarlayacaksam pratiklik bunun neresinde? Enjeksiyon yapmak da bir sıkıntım yok ama vücudumda sürekli bir aparat taşımak beni rahatsız ederdi. Sizce haksız mıyım?
Bu arada yeni diyabetlilere teorikten ziyade pratikte çok yardımcı olabilirim.
şeker gibi günler dilerim 🙂