İnsülin Pompası Mı? İnsülin Kalemi Mi? Hangisi Daha İyi!

Tip-1'imİnsülin Pompası Mı? İnsülin Kalemi Mi? Hangisi Daha İyi!

İnsülin Pompası Mı? İnsülin Kalemi Mi? Hangisi Daha İyi!

Bu konuyla ilgili bir yazı yazmıştım ama biraz daha detaylı yazmakta galiba var.

Tip-1 diyabet yönetiminde maliyetler her alanda fazlasıyla arttı. İnsülin pompası ve sarf malzemelerindeki fiyat artışının yanında insülin kalemleri ve iğne uçlarında da fiyat artışları söz konusu. Bu sebeple illaha şunu ya da bunu kullanalım dememek lazım.

İnsülin Kalemi

Pozitif Yanları

Benim için tek sağladığı şey “özgürlük”. İnsülin pompası gibi üzerimizde taşınabilecek bir şey olmaması açısından iyi.

Negatif Yanları

  • Muhafaza etmede sorun yaşayabiliyorsunuz. Ya bir cüzdan ya da MyVivi gibi bir aparatla taşımak gerekiyor.
  • Yanınızda iğne uçları mutlaka olmak zorunda.
  • Sosyal fobisi olanlar için açık alanda yapmak sorun teşkil edebiliyor. İnsülin yapmak için tuvalet ya da daha mahrem alan bulmak zorunda kalınabiliyor.
  • Proteinli, yağlı veya glisemik indeks ve glisemik yükü yüksek öğünlerde insülin kalemi ile şekeri regüle edemiyorsunuz. Regülasyon baya zorlu ya da hiç olmayabiliyor.

İnsülin Pompası

Pozitif Yanları

  • İnsülin yapacağınız zaman sürekli bir yerlerinizi delmek zorunda kalmıyorsunuz. İnsülin pompası infüzyon seti 3 günde 1 değiştiğinde sadece bu rutinde cilde infüzyon seti giriyor ve çıkıyor.
  • Uzun etkili yani bazal insülin (Lantus, Levemir vb) hayatınızda olmuyor. Tek tip hızlı etkili insülin kullanarak hem yemek öncesi insülinlerini yapabiliyor hem de minik dozlarla ve belli saat aralıklarıyla gönderilen hızlı etkili insülinle bazal insülin taklit ediliyor.
  • Geçici bazal, yayma bolus gibi seçeneklerle de; proteinli, yağlı veya glisemik indeks ve glisemik yükü yüksek öğünlerde kan şekerinizi gayet iyi bir şekilde regüle edebiliyorsunuz.

Negatif Yanları

  • Tüm mevsimlerde üzerinde bir cihaz taşıma, cihaza göre hayatını şekillendirme sorumluluğu var. Yaz aylarında insülin pompasını taşımak bir eziyete dönüşebiliyor. Malum havaların sıcak olması bir handikap. Güneşleneceğin zaman insülin pompasını sıcaktan koruma adına çözümler üretmen gerekiyor vs.
  • Sensörlü insülin pompası kullanıyorsanız; alarmları da hayatınızı negatif yönde etkileyebilir.
  • Ben çok yaşamadım ama cilde giren infüzyon setinin ucunun kıvrılması bir problemdir. Ki ben 10 yıldır insülin pompası kullanıyorum. 10 yılda belki 3-4 kez yaşamışımdır bu durumu. Ama sıkça yaşayan bireylerin de olduğunu bilmek lazım. Bu durumu zamanında fark etmezseniz şekeriniz baya baya yükselir.

Daha İyi Bir Tip-1 Diyabet Yönetimi İçin İnsülin Pompası Almalı Mıyız?

Örneğin; ben kısa bir süre önce kalem insülinlere geçtim. Yani insülin pompasını bıraktım. Ve şekerimi insülin kalemleriyle yönetemeyeceğimi görünce nefes nefese insülin pompasına geri döndüm.

İnsülin kalemi ile kan şekerinizi regüle edebiliyorsanız insülin pompası almanıza bence bir gerek yok. Yani doktorunuz önerdi veya sosyal medya insülin pompası kullanıcılarını görerek almaya imrendiniz gibi bir durum olmasın. Tip-1 diyabet yönetiminizin buna ihtiyacı varsa insülin pompası almaya karar verin derim.

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: