İnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm-2 başlıklı yazımızda insülin pompası hakkında temel bilgileri vermiştik.
Bu yazıda ise insülin pompası raporu, SGK süreçleri, reçete gibi detayları paylaşıyor olacağız.
İnsülin Pompası Raporu Almak İçin Ne Yapılır? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
İnsülin pompası takılmasına doktor, diyabet hemşireniz ve diyetisyeninizle karar vermişseniz süreç zaten çorap söküğü gibi ilerliyor.
Ancak yerinizde olsam yukarıdaki iç farklı firmanın insülin pompalarını deneyerek hangi insülin pompasını tercih edeceğinize kendinizin karar vermenizi öneririm. Her üç firma da bildiğim kadarıyla demo insülin pompasını ücretsiz olarak denemek için veriyor. Siz de üçünü deneyimledikten sonra kendi kararınızı vermiş olursunuz. Ancak bazen doktorlar şu marka olacak dediğinde de o marka oluyor 🙂
İnsülin pompası raporunuz doktorunuz tarafından çıkarılıyor. Mutlaka ama mutlaka raporda olması gereken detaylar var.
- Brittle diyabet yani oynak diyabet tanımının raporda olması gerekli.
- Hayati öneme haizdir yazmalı.
Rapor Çıktı, İnsülin Pompası Markasına Karar Verildi. Ya Sonrası? SGK’ya Gidiş ve Geri Ödeme Süreci
Dana ya da Medsalus’u bilmiyorum ama Medtronic insülin pompasına karar vermişseniz firma insülin pompanızı hemen takıyor. Gerekli eğitimler de firma tarafından veriliyor.
Bu süreçte herhangi bir ödeme de yapmıyorsunuz.
Firma tercih ettiğiniz modele göre size bir senet imzalatıyor. Bunun sebebi de SGK’ya insülin pompası ve ekipmanlarının geri ödemesini almak için başvuru yapacaksınız. Ve o para size ödenince siz de firmaya ödeyeceksiniz. Firmalar haklı olarak da kendilerini garantiye almak ve bireylerin cebinden de tüm para çıkmasın diye bu şekilde bir yöntem geliştiriyorlar.
SGK geri ödemesini almak için insülin pompası raporunuzun bir kopyasını, insülin pompası firması tarafından verilen bazı resmi dökümanları, reçete, kimlik gibi belgeleri toparlayarak bulunduğunuz il ay da ilçenin SGK Müdürlüğü’ne gidiyorsunuz. SGK Müdürlüğü’nde de bir döküman doldurup evrakları teslim ediyorsunuz.
Ortalama olarak 1-2 ayda geri ödeme bir önceki yazımızda belirttiğimiz miktarda size ödeniyor. Siz de SGK tarafından yatırılan para ile pompanın kalan parasını cebinizden ekleyip firmaya ödeme yapıyorsunuz. Firma da size senedinizi geri veriyor.
Örnek
Sensörsüz insülin pompası KDV dahil 5000 TL. Sensörsüz pompanın yine rapora göre 2,890-3.560 TL’si SGK tarafından ödenirken kalan kısım olan 2.110-1.500 TL hasta tarafından ödeniyor. Ödemeyi isterseniz pompayı alır almaz, isterseniz SGK’dan gelecek geri ödemeyi bekleyerek firmaya ödeyebilirsiniz.
Artık İnsülin Pompanız Var. Bundan Sonra Süreç Nasıl İlerleyecek?
Her üç ayda bir kez insülin pompası set ve rezevuarı reçete ettiriyorsunuz. Aile hekimi ya da diyabet takibinizi yapan doktorunuz reçete yazabilir. Ancak kağıt reçete olması önemli. Çünkü SGK geri ödemesi alacaksanız SGK e-reçete değil kağıt reçeteyi kabul ediyor.
Set ve rezervuarınız üç aydan önce biterse SGK destekli set ve rezervuar alamıyorsunuz. Sadece üç ay gelmeden 10 gün önceye kadar tekrar reçete yazdırabilirsiniz. Örnek Reçete
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.
iyi aksamlar.Ben ınsulın pompasına gecelı cok olmadı o yuzden ogrenmek ıstedıgım bısey var.Benım ıcın ve emınım bır cok kısı ıcın onemlı bir sorudur bu.Insulın pompasının yapıskanlı bantı derimiz üzerinde kullanımdayken,alt kısmına su gecırıyor mu ? ( yani gusül abdestı alınabılır mı? ) Gusul alabılmek ıcın suyun butun vucudumuzda her yere degmesı gerektıgıne bınaen bu cok onemlı.Çıkarıp mı almak şart butun donanımı vücüttan ?