Hangi Sensör ve İnsülin Pompası Benim İçin Uygun?

T1D Hakkında Her ŞeyHangi Sensör ve İnsülin Pompası Benim İçin Uygun?

Blogta yazı yazmayalı baya zaman olmuş. Instagram’ın yarattığı interaktif dünyanın etkisi galiba 🙂

Hızla konumuza geleyim. İnsülin kalemi ve parmaktan şeker ölçüm cihazı kullanımı ülkemizde hatrı sayılır düzeyde. İnsülin pompası ve/veya sensör kullanımı ise son yıllarda daha da artmakta. Her ne kadar benim gibi giyilebilir diyabet teknolojileri deneyimlerini internet dünyasında paylaşanlar olsa da asıl iş tip-1 diyabetlinin ve yakınlarının tercihine kalıyor.

Peki giyilebilir diyabet teknolojileri gerçekten gerekli mi? Tercih ederken nelere dikkat etmek gerekiyor?

İnsülin kalemi mi giyilebilir diyabet teknolojisi mi?

İnsülin pompası genel olarak enjeksiyonu ortadan kaldırıyor.

Kullanım talimatlarına göre 3 günde bir değişmesi gereken POD ya da insülin pompası set ve rezervuarını düşünün. İnsülin kalemi kullanıyorsanız günde minimum 4 ya da 5 kez insülin kalem ve iğnesiyle enjeksiyon yapmak durumunda kalınıyor. Ancak POD ya da insülin pompası set ve rezervuarında bu 3 günde bir oluyor.

Özellikle şekerin dengesiz gittiği zamanlarda insülin kalem ve iğnesiyle enjeksiyon yapma sayısı ciddi oranda artabiliyor.

Bu açıdan bakıldığında insülin pompasına geçmek rahatlık sağlıyor.

Bir de sensörle beraber çalışan insülin pompa sistemi olduğunda tip-1 diyabet yönetimi daha iyi sağlanıyor.

Olumlu söylenebilecek bir diğer konu da bu.

Omnipod Dash kablosuz insülin pompası ve Dexcom G6 sensörle beraber çalışan Loop yazılımınız varsa ya da Medtronic 780G kullanıyorsanız tip-1 diyabet yönetiminiz büyük oradan otomatik pilotta oluyor.

Çünkü bu iki farklı sistem şekeri hedef aralıkta ve çok dalgalı olmadan tutabilmek adına iyi yazılımlar sunuyor. Şeker düşmeden ya da şeker yükselmeden sağladıkları müdahaleler tip-1 diyabet yönetimindeki insan faktörünü önemli ölçüde azaltıyor.

Ama burada en önemli konu şeker ölçüm sensörünün doğru ölçüm yapabilmesi.

Elimizde en iyi insülin pompası olursa olsun fark etmez. Sensör şekeri doğru ölçmezse insülin pompasının müdahelesi de doğru zamanda olmaz.

Cihazla yaşamak?

Ben de 2010 yılında ilk insülin pompamı takmıştım. Ancak üzerimde bir cihazla yaşamak nasıl olur, yatarken, denize girerken, sevdiğim bir kıyafeti giyerken vs vs nasıl olur diye de düşünmüştüm. Benzer düşüncede olanlar eminim vardır.

Üzerinizde bir veya iki cihaz taşıyacağınızı unutmayın(İnsülin pompası ve/veya sensör). Bunu yapabilecek misiniz? Bir cihazla yaşamak sizi mutlu mu mutsuz mu edecek gibi soruların yanıtlarını vermelisiniz.

Ben kablolu insülin pompası kullanırken senede birkaç kez, özellikle yaz aylarında, isyan ederdim. Sıcaklarda ve bir de kablolu bir cihazla sıcaklarda yaşamak beni baya mutsuz ediyordu. Ama Omnipod’a geçince bu duygu yok olup gitti 🙂

Bu konuyu mutlaka ama mutlaka düşünün, değerlendirin. Ve hatta firma cihazı kullanmanıza, denemenize fırsat sağıyorsa deneyin. Büyük meblağlar ödemeden önce bu konunun önemli olduğunu özellikle vurguluyorum.

Herkesin deneyimi iyi olabilir ama siz aynı şekilde düşünecek misiniz?

Bir diğer konu maliyetler…

Ülkemizdeki ekonomik konjonktür, döviz ve altındaki inanılmaz dalgalanış ve bu sebeplerle artan gündelik hayat maliyetlerindeki artışlar ve yine bu sebeplerle artan çalışan maaş maliyetleri her alanda olduğu gibi ilaç ve sağlık teknolojilerindeki maliyetlere de direkt etki ediyor.

Bu sebeplerle de giyilebilir diyabet teknolojilerindeki maliyet artışları da yılda birkaç kez olmakta.

Seçeceğiniz diyabet teknolojisi hangisi olacaksa maliyetlerini de düşünerek alıp alamayacağınıza ve hatta sarf malzemelerini sürekli alıp alamayacağınıza karar vermeniz lazım. Zira ülkemizde bugün alabildiğiniz bir şeyi yarın, maliyetler sebebiyle, alamayabiliyoruz 🙁

Omnipod Dash, Dexcom G6, Medtronic ve FreeStyle Libre Maliyetleri / Kasım 2023 linkindeki yazımda Kasım 2023 maliyetlerine ulaşabilirsiniz.

Peki Hangisi?

Ben Omnipod Dash kablosuz insülin pompası ve Dexcom G6 sensör kullanıyorum. Dünya genelindeki ilk kablosuz insülin pompasını Omnipod’un üreticisi Insulet üretmiştir. Teknolojiye yaptıkları yatırımlarla ve kullanıcı deneyimlerinin iyi düzeyde olması sebebiyle ben yıllardır kullandığım insülin pompası Medtronic’i bıraktım ve Omnipod’a geçtim.

Sensör olarak da en başarılı ve güvenilir sonuç veren Dexcom G6’yı kullanıyorum.

Normalde bu iki sistem beraber çalışmıyor. Loop yazılımıyla bu iki sistemi konuşturup tip-1 diyabetimi büyük ölçüde otomatik pilotta yönetiyorum.

Dikkat ettiyseniz hep güvenilirlikten ve marka büyüklüklerinden bahsediyorum.

Bir teknoloji seçecekseniz dünya genelinde bilinir, kullanıcısı hatrı sayılır düzeyde olan, satın aldıktan sonra hizmet kalitesi de iyi olan ve güvenilir marka tercih edin.

Dexcom G4‘ü de kullanmıştım. Çok beğenmiştim. Güvenilir ölçüm ve uzatlamalardaki iyi performansı gayet iyiydi.

Şu an Dexcom G6‘yı kullanıyorum. Dexcom G4’te olduğu gibi memnuniyetim yüksek.

Ben FreeStyle Libre Türkiye’ye gelmeden, yıllar yıllar önce, deneme amaçlı almıştım. Performansından ve sağladığı imkanlardan hoşlanmamıştım.

Medtronic Guardian Connect sensör de kullanmıştım. Medtronic’in sensörleri bebeğe bakar gibi dikkat istiyor. Bu sensörü sıklıkla kimse beğenmese de ben beğenirdim 🙂

İnsülin pompası olarak da Medtronic‘in sensörsüz ve Medtronic 640G sensörlü modellerini yıllarca kullandım. Cihazlardan memnundum. Ama diyorum ya kablolu olması benim yazın çok mutsuz ediyordu 🙁

Sonuç olarak;

Eğer alım gücünüz ve imkanlarınız el veriyorsa Omnipod Dash kablosuz insülin pompası ve Dexcom G6 ile beraber Loop kullanmanızı önemle tavsiye ederim. Bu 3lü için https://www.diyabetimben.com/?s=Loop linkindeki yazılarımı okuyun ve videoları izleyin.

Tam otomatiğe en yakın bir diğer sistem de Medtronic 780G. Ancak sensör performansından memnun olmayan kişilerin sıklığı fazlaca görünüyor. Tüm detayları değerlendirerek alıp almayacağınıza karar verebilirsiniz.

Sensör dedike olmasın, öyle ya da böyle ekonomik bir insülin pompası alacağım derseniz de  Medtronic 720G sensörsüz modeli bir alternatif olacaktır.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: