Bir diyabetli (şeker hastalığı) olarak her kan şekeri ölçüm cihazını denemekte yarar olduğunu düşünüyorum.
Ama elbette adını sanını duymadığım firmaların ölçüm aletlerinin yanından bile geçmiyorum.
Bloğumuzda da reklamları yayınlanan iki firmanın Türkiye’de olan ve en iyi ölçüm cihazlarını sizlere anlatmak isterim.
Sizlerin de bildiği üzere ben 2002 yılından bu yana Roche’un Accu-chek Active ölçüm cihazı ve çubuklarını kullanıyordum. 2011 yılında Roche’un Mümessili Ercüment Öztürk ile tanışmamdan sonra Performa Nano’yu kullanmaya başladım. Bu değişim zamanı SGK’nın ölçüm çubuklarının ödemesindeki sürecine denk gelmişti.
Eskiden kullandığım Accu-chek Active 1,5 µl kan ile çalışıyor. Ve inanın evimde Performa Nano çubuğu kalmayınca eski ama kullanma süresi geçmeyen Active çubuklarıyla ölçüm yapınca aradaki farkı daha net görüyorum. Zira Performa Nano 0,5 µl kan ile çalışıyor. Yaklaşık 2,5 katı daha az kanla çalışıyor Active’den. Parmağımdaki kanı ölçüm çubuğunun ucuna götürdüğümde kanı çekme hızı oldukça fazla. 5 saniyede de sonucu ekranında gösteriyor. Ayrıca Performa Nano’nun ekran ışığı oldukça fazla. Benim gibi gece kalkıp 03:30 ve 05:00’da ışığı açmadan kan şekerini ölçmeye çalışan bir diyabetli için bu ışık bulunmaz bir nimet 🙂 . Ölçümden sonra stribi yuvasından çıkarmasanız bile ışığı galiba 2 dakika açık kalabiliyor. Ayrıca oldukça küçük bu cihaz. Bir de açlık, tokluk ya da kontrol amaçlı kan şekeri ölçümü yaptığımızı da Performa Nano’da işaretleyebiliyoruz. 500 ölçüm sonucunu hafızasında saklayabiliyor. 7-14,30 ve 90 günlük ölçüm ortalaması alabiliyoruz. Ve yine Roche’un geliştirdiği bir yöntem ile cihazın bir programı sayesinde ölçüm sonuçları grafiğe dökülebiliyor. Ben doktorum Nilgün Hanım’ın odasına girmeden Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde bu ölçüm raporunu hemşire yardımıyla grafiğe döktürüyorum ve sonuçlarımı böylece Nilgün Hanım daha iyi yorumlayabiliyor. Her ölçüm çubuğu kutusunda kod kartuşu çıkıyor. Ve her kutuda kod kartuşu ayrı. Her yeni kutudan çıkan kod kartuşunu cihaza takmak ve yine her kutuda kod kartuşunu değiştirmek lazım. Unutmadan da söylemem gerekirse tüm ölçüm çubukları aynı kutu içerisinde.
Dün Abbott’un Ürün Müdürü Pelin Hanım ile bloğumuzdaki reklamları ve blogta daha neler yapabiliriz konularını konuşmak için buluştuk. Gelirken yanında FreeSytleOptium kan şekeri ölçüm cihazı ve çubuklarından getirmiş denemem için. FreeSytleOptium da kullanım açısında oldukça ergonomik. FreeSytleOptium 0,6 µl kan ile çalışıyor. 5 saniyede ölçüm sonucunu veriyor ekranda. Ancak parmağınızdaki kanı ölçüm çubuğunun ucuna yaklaştırdığınızda daha yavaş bir şekilde kanı içerisine çekiyor. 7-14 ve 30 günlük ölçüm ortalaması alabiliyoruz. Eğer kan şekeriniz yüksekse keton uyarısı veriyor ekranında. Benim dün pompamda kabarcıklar oluşmuştu. Bu sebeple kan şekerim 350 mg/dL’ye çıkmıştı. Ölçümümü FreeSytleOptium ile yaptım. Ve ekranda Keton uyarısı verdi (Umarım yanlış hatırlamıyorumdur. Ketaosidoz mu yazmıştı yoksa 🙂 . ) . 400 ölçüm sonucunu hafızasında saklayabiliyor. Unutmadan da söylemem gerekirse tüm ölçüm çubukları aynı kutu içerisinde değil. Her ölçüm çubuğu ayrı ayrı paketlenmiş. Kod kartuşu da bulunmuyor. Böylece her kutu kan şekeri ölçüm çubuğunda da kodlama gerekmiyor.
Peki fiyat farklı nasıl? Performa Nano’da 50’lik kutu başına hastanın cebinden 18-19 TL fark çıkıyor. Ama FreeSytleOptium’da 8-9 TL çıkıyormuş. FreeSytleOptium ölçüm çubuğu almadığım için deneyimim yok. Bana aktarılan bilgiyi sizlere iletiyorum. Bilgisi olan varsa yorum yapabilir.
Ancak her iki firmanın mümesilleriyle irtibata geçerek daha uygun fiyata hasta farkını ödeyebilirsiniz.
İki firmada güvenilir ve bilinen firmalar. Burada biz diyabetlilerin bir cihazdan beklentileri önemli olacak. Bir de en doğru sonucu vermesi.
Aklıma gelen farklı detaylar gelirse yazıya eklerim. Sizlerin de olursa yorum yapabilirsiniz…
Marka ismi vermeseniz daha iyi olmaz mı
Sgk şu an da piyasadaki tüm cihazlara performans testi uygulamkta ve yakında açıklanacak bu test sonucu