Düşük Karbonhidratlı Beslenme İle Tip-1 Diyabet Yönetimim Nasıl Gidiyor?
Düşük karbonhidratla beslenmemde 3. hafta bitmek üzere. Bu sürede yediklerim ve kan şekeri gidişatımı sizlerle paylaşmak istedim.
Ben güne hafta içi 8:00 gibi başlıyorum. Haşimato tiroidim olduğu için Euthyrox 50 mg’dan 2,5 adet alıyorum.
Kahvaltı – 15 gram karbonhidrat
8:30 gibi kahvaltımı yapıyorum. Genelde 15 gram karbonhidrat yani 1 dilim çok tahıllı ekmeğin için bir kalın dilim peynir ve 2 çeri domates koyuyorum.
Kahvaltıdan sonra da 1000 mg Glifor içiyorum.
Sabah-Öğle Arası Ara Öğün
Genelde 2 adet ceviz ya da 5-6 adet kaju fıstığı atıyorum ağzıma. Çünkü öğle yemeğimi 12:15 gibi yiyiyorum. Ve bu ara öğünü normalden biraz daha az yapıyorum.
Öğle Yemeği – Ortalama 20 gram karbonhidrat
İki köfte boyutunda et yemeye dikkat ediyorum. Kırmızı eti çok sevmesem de bu öğünde et yemek için kendimi mutlaka zorluyorum. Sevdiğim bir çorba varsa yarım kepçe çorba içiyorum. Çorba içmeyeceksem 10 gram karbonhidratı ya ekmekten ya da tahıllardan almaya çalışıyorum. Bir de mutlaka salata ve cacık 🙂
Öğle Yemeği ve Akşam Arası Ara Öğün – 7,5 gram karbonhidrat
16:00 gibi yarım porsiyon meyve ve yine ya ceviz içi ya da kaju yiyiyorum.
Akşam Yemeği – 15 gram karbonhidrat
Eşref yemek masasını hazırlamış oluyor 🙂 Eşref kırmızı et yerken ben beyaz peynir ya da örgü peyniriyle idare ediyorum. Mutlaka büyük bir salatamız masada oluyor. Ve 15 gram karbonhidratlık tahıllı bir ekmek.
Bazı günler kendi yaptığım köftem varsa köfte kızarttığım da oluyor. Ya da sebze yemeği de yapmışsam onu da menüye uygun bir şekilde ekliyorum.
Gece Ara Öğünü – 15 gram karbonhidrat
1 porsiyon meyve ve birkaç ceviz ya da badem yiyiyorum.
Günlük 72.5 gram karbonhidrata geliyor. Ama bazen daha düşük yediğim de olmakta.
Kan Şekeri Gidişatı Nasıl? İnsülin Dozlarında Bir Değişme Oldu Mu?
Aldığım karbonhidrat azaldığı için öğünler için yaptığım insülinlerim elbette azaldı. Bazal insülin dozlarım da değişti. İnsülin pompası kullanınca bazal insülin dozlarıyla daha rahat oynayabiliyor ve düzenleyebiliyorum. Günlük aldığım insülin dozum ortalama 35 üniteyken şimdilerde 22-23 ünite arasında değişiyor.
Şeker gidişatım ise gayet iyi. Hep dediğim gibi biz tip-1 diyabetle hem zihinsel hem de bedensel mücadele ederken denklemi bozan ve bir o kadar da önemli yeri olan karbonhidratı oyuna sokunca sistemi toparlamak baya zor oluyor. Ve ne kadar az karbonhidart o kadar kolay tip-1 diyabet yönetimi diyorum 🙂
Bu süreçte hem Medtronic’in sensörü hem de Dexcom’u kullandığım için şekerimi sürekleri sensörle de takip ettim. Ara ara insan olmamızda kaynaklı yükseklikler de oldu. Sürekli glükoz ölçüm sistemi bu dönemde baya işe yarıyor. Özellikle insülin pompamdaki bazal doz ayarımı da tutturdum 🙂 Hem hafta içi hem de hafta sonu için iki farklı modelle hayatı daha kolaylaştırdım 🙂
Ama genel olarak da % 95 gibi bir tip-1 diyabet yönetimi hedefini tutturmak mutlu etti. Ama ben bu şekilde beslenmeden önceki beslenmemle bu sonuca ulaşmak için baya kastırıyordum. Şu an içinse her şey daha yolunda 🙂
Esra Hanım bir şeyi merak ettim glifor içiyorum dediniz ,bunun ne gibi bir etkisi oluyor size