T. Ç.’nin Diyabetle Tanışma Hikayesi
Benim diyabetle (Şeker Hastalığı) tanışma hikayem de sizlere benzer başladı.
Nisan ayında gözlerim neredeyse 10 metre uzaklıktaki bir araç plakasını okuyamayacak kadar bozulmuştu. Yorgunluk, ellerde uyuşma, sürekli uyku hali ve sık sık idrara çıkma. Açıkcası diabetin tüm belirtilerini yaşadım.Hemen hastaneye gittim ve diyabetle tanışma hikayesi başlamış oldu.
Sonuçlarım aşağıdaki gibi çıktı;
Açlıkkan şekeri: 285
Trigliserid:316
Hba1c :9.8
Kolestrol total: 266
İdrarda keton
Anti gad : pozitif
Adacık hücre antikoru: negatif
C-peptit: 1.19 ref deg: ( 0.9-7.1) ve insülin direnci saptandı.
İlk gittiğim doktor tip 2 diyabetlisin dedi. Hatta o aralar Glucophage verdi. Ancak etki etmedi. Daha sonra galvus met (metformin+vidagliptin) denemeye başladık. Ve açlık 150 ye kadar duştü.
Daha sonra aslında bir çoğunuzun tanıyabilceği bir prof.dr’ a gittim. Bana sen tip 1 diabetlisin dedi. Peki dedim hocam, tip 1 isem nasıl oluyor da insülin direnci var dedim? Bazen olabilir dedi. Ben de uzatmadım. O da Lantus 16 ünite kullanmamı önerdi ve Lantus+ Galvus met olarak tedaviye devam ettim. En iyi doktor güvendiğin doktordur sözünden yola çıkarak başka bir profosöre gittim. O da bana sen ne 2sin nede 1sin sen ladasın dedi. Biraz olsun içim rahatlamıştı. En azından tanı konmuştu ve tatmın olmuştum. Bana; ‘aldığın ilaçlar pankreasını kamçılar. İnsülin en doğal tedavi yöntemidir’ dedi. Bu arada açlık sekerımı 100- 120 aralıgına kadar dusurduk. Ve tokluklar da genelde 140-180 arasında. Fakat haftada 3 yada 4 kez 250 yi buluyor. Fakat ardından 1 saat sonra normal seviyeye iniyor. Farkettim ki ilaçların tokluk sekerime bir etkisi yok. Doktoruma yalnızca insülinle devam etmek istiyorum dedım. Ve sadece Lantus la devam etmeye başladım.
HbA1c ucer aylık dönemlerde sırasıyla 9.8-10.2-6.9-ve 6.1 e kadar indi. Ancak hala doktoruma bazı sorular sorduğumda cevaplar alamıyorum. Mesela cok zayıfladım. Beden kitle endeksine göre en alt sınırdayım. Doktoruma kılo almak ıcın ne yapılabılır dedıgımde net cevap alamıyorum. Aslında doktorumu ben yonlendırıyorum. Mesela 3 ayda bır trıglerıserid –kolestrol baktırmana gerek yok dedı. Ama ben ne olur ne olmaz baktırmıştım. Ve trıglıserıd yüksekti. Ve d vitamını kıs ayından kaynaklı yıne düşmeye başlamıştı.
Sizlerden ricam gerçekten bizleri dinleyecek mümkünse prof olmayan bir doktor ismi tavsiye etmeniz. Ozel bir bankada calıstıgım ıcın SGK’lı degılım maalesef. Önerileriniz özelde hastane de olabılır.
Daha sonra cok sukur sizin bu güzel sitenizi keşfettim.. Lada diabetlilerin D vitaminine dıkkat etmesi gerektiğini ve daha nicesine burada öğrendim. İnanır mısınız diabette komplikasyon riski olmasa aslında hayatımdan cok memunum.. Hayatıma bir yasam kalitesi geldi. Stresi nasıl yonetecıgımı ogrendım. Bedenıme nasıl daha ıyı davranırım bunu ogrendım. Yasamım eskısıne gore cok degıstı.
Son geldiğim nokta açlık degerlerım 100-126 arası. Toklukta haftalık olarak 3 ya da 4 ogunde 200 250 arası oluyor. Ancak genelde 140 -180 arasında. Her gun sabah Lantus 21 yapıyorum. Mumkun olduğunca ılac vs. kullanmıyorum. Ancak her 15 gunde bir ne olur ne olmaz Devit d vitamini alıyorum (doktorumdan hangi dozda kullanmam gerektiğini öğrenemedim). Duzenlı spor yapıyorum. Ancak kılom 63 e fıxlendı sankı. 1.78 boyundayım. Bazı arkadaşlarım karbonhidrat ve seker ıcermeyen protein tozlarından bahsetti. Spor yapanlar için. Bunları onerdıler.. Sabah kahvaltısı hariç ekmek yemiyorum. İşin ilginç yanı sekerlı bir sey yesem sekerım etkılenmıyor. Ancak karbonhidrat deli gibi sekerı çıkartıyor.
Sizlere bır kac sorum var;
1- Bana bır doktor ısmı onerebilir misiniz?
2- Tokluk sekerlerının arada bır bu değerlere ulaşması bır komplikasyon riski olusturur mu? En azından deneyımlerınıze dayanarak yardımcı olabılırsenız cok sevınırım.
T. Ç.
Bende kendi doktorumdan memnunum anlayışlı ve her kontrole gittiğimde tüm diabet geçmişimi pc den okuyarak ve en son gelismeleri dinleyerek takip ediyor adi Dr Berna Temel Avrupa yakasi Unimed hastanesi