Esra’nın Notu: ‘Diyabetik Menülerde Ezber Bozuyorlar’ başlıklı haber gibi bültenleri okuduğumda tip-1 diyabette beslenme konusunda aklıma birçok soru geliyor. Ancak yine de verilen emek, gösterilen çaba ve özenden dolayı ilgili uzmanlara teşekkür etmemiz lazım.
Öncelikle takıldığım nokta ‘diyabetik menü’ . Tip-1 ya da tip-2 diyabetlilerin diyabetli olmayan bireylerden, sağlık profesyonelleri tarafından da ötekileştirilmesi, farklılaştırılması bana sinir bozucu geliyor. ‘Diyabet bizim arkadaşımız’ diyerek bu mottoyu benimsemeye çalışırken bizi ‘diğerlerinden’ neden ayırıyorlar anlayamıyorum. Aslından hayatımızın her anında benzer örneklerimiz oluyor. ‘Sen şeker hastasısın, bunlardan yiyemezsin’ diyerek nispet yaparcasına hop bir lokma ağzına atan insanlar vardır tanıdıklarımız. Ya da ‘sana yasak’ diyenler. Ama bu ayrıştırmayı sağlık profesyonellerinin yapması oldukça ironik oluyor.
Bununla birlikte klinik beslenme yöntemlerinde ve tip-1 diyabette beslenme konusunda karbonhidrat sayım yöntemi ya da düşük karbonhidratlı beslenme gibi beslenme stilleri hayatımızda varken halen ‘diyabetik menü’ oluşturmakla uğraşanların olması da garip. Beyaz undan, kepekli una kadar ya da çikolatan, tatlıya kadar her şeyi uygun zamanda, uygun insülin dozunda yiyebiliyoruz derken sağlık profesyonelleri neden ‘diyabetik hastalarımız tatlıları, beyaz un ile yapılan yemekleri yiyemiyorlar. Bunu fark ederek yeni ve sağlıklı lezzetler bulma arayışına girdik.’ gibi cümleler kuruyorlar???
Ya da haberin bir kısmında ‘şeker hastalığı’, ‘diyabet hastaları’, ‘diyabetikler’ gibi anlam kargaşası yaratan ve bizi bu sıfatlarla konumlandıran haberleri bize sunuyorlar. Ki aynayı biraz da kendimize çevirirsek biz tip-1 diyabetliler bile ‘ben diyabet hastasıyım’, ‘ben şeker hastasıyım’ gibi sıfatlarla kendilerini nitelendiriyorlar.
Bu tarz haberleri okurken benim gibi mi yorumluyorsunuz bilmiyorum ama diyabetle ilgili haberlerin içeriklerinin daha iyi yazılıyor olması gerekiyor.
Diyabetik Menülerde Ezber Bozuyorlar
İzmir Üniversitesi Hastanesi diyetisyenleri, diyabet hastalarının yiyebileceği özel tatlı ve tuzlu diyabetik ara öğün menüleri hazırladı. Diyabet hastaları, bu menüler sayesinde bisküviden dondurmaya, sütlaçtan profiterole kadar birçok lezzeti gönül rahatlığıyla yiyebiliyor
İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, “Tariflerimizde beyaz un yerine tam buğday unu, şeker yerine tatlandırıcı kullanılıyor, içindeki lif oranı yüksek tutularak glisemik indeksi düşürülüyor. İnsülin duyarlılığını arttırmaya olumlu etkisi olan tarçın gibi baharatlar kullanılıyor. Hastanemizde yatan hastalarımızı hastane ortamından uzaklaştırmak ve hastalıklarına yönelik beslenme eğitimine katkıda bulunmak için Diyetisyen Ceren Semerci ile birlikte böyle bir çalışma başlattık. Şekerpareden lor peynirli poğaçaya, esmer pirinç kullanılarak yapılan fırın sütlaçtan kabaklı dere otlu keke kadar birçok ürün diyabet hastaları için özel tencerelerde yapılıyor ve sunuluyor” dedi.
Menülerin hazırlanmasının ardından diyabet hastalarını bilgilendirici etiketler basıldığını kaydeden Diyetisyen Fatma Baysal, “Normalde şeker hastaları 3 ana ve 3 ara öğün olarak beslenmektedir. Ara öğünlerde genelde meyve-ceviz, peynir-ekmek ve meyve-süt gibi gıdalar sunuluyor. Diyabetik hastalarımız tatlıları, beyaz un ile yapılan yemekleri yiyemiyorlar. Bunu fark ederek yeni ve sağlıklı lezzetler bulma arayışına girdik. Tatlıları diyabetik hastaların yiyebileceği hale getirdik. Özlenen lezzetleri hastalarımızın bu şekilde yeniden yemesini sağladık. Farklılık yaratmak, hastalarımızın evindeymiş gibi hissetmelerini istedik. Hastalarımızı bilgilendirmek için üzerine ‘Bu ara öğün size özel diyabetik olarak hazırlanmıştır’ etiketleri koyduk. İzmir Üniversitesi Hastanesi bu çalışmayla bir ilki gerçekleştirdi” dedi.
Haber Kaynağı: http://www.yenimesaj.com.tr/saglik/diyabetik-menulerde
Şaban Ishak Yıldız Merhaba bu karbonhidrat sayımı ile ilgili bilgi verebilir misiniz çünkü böyle bilgiye tam olarak ulasamiyorum ve nasil yapacagini bilmiyoruz
Hüseyin Devecioğlu Diyabetin bize farklılık değil farkındalık kattığı hala anlaşılmıyor.. Biz oğlumuz ile diyabet ve birçok şeyin farkına vardık.. Bizi mutlu eden herşeyi yapabiliyoruz yiyebiliyoruz… Farkindaliklarin artmasi dileğiyle…
Diyabetim Ben Hüseyin Devecioğlu bey o kadar haklısınız ki… Diyabetliler daha sağlıklı yaşama yolunda inanılmaz bir farkındalık avantajına sahip. Ama bunu diyabetli olmayanlar maalesef anlayamayacak. Aslında bu diyabetliler arasında küçük bir sır olarak kalabilir smile ifade simgesi
Durmuş Seher Aytekin Hüseyin bey siz süper bir ailesiniz sizi kutluyorum