Diyabet ve Grip Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Şeker hastalığı (diyabet) olan kişiler de dahil olmak üzere, her yıl ciddi grip komplikasyonları riski altında olan bazı gruplar vardır. Mevsimsel grip aktivitesi Ekim ayı başlar gibi başlar ve Mayıs sonlarına kadar devam edebilir. Ekim ayı gelmesi ile birlikte diyabetliler için risk ayları da başlamış bulunmaktadır.
Diyabet gribe karşı bağışıklık sistemini zayıflatır ve aynı zamanda grip ile ilgili komplikasyon risklerini arttırır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması vücudun grip virüsü ile mücadelesini daha zor hale getirir. Hasta olmak kan şekerini yükseltir ve düzgün yemek yemenizi engeller. Siz aynı zamanda zatürre gibi grip ile ilişkili komplikasyonların riski içinde yer alırsınız.
Diyabetliler ve diyabetlilerin ailelerinin virüsten korunmak için yapabilecekleri birçok şey vardır:
- Bir grip aşısı olun. Burun spreyi ilaçları diyabetliler için koruyucu değildir.
- Zatürre aşısı hakkında doktorunuz ile konuşun. Bu aşı zatürreye karşı korumaya yardımcı olur.
- Kan şekerinizi takip edin. Hastalık ile kan şekeri seviyeniz etkilenir.
- Su ve sabun ile veya alkol bazlı el losyonları ile sık sık ellerinizi yıkayın.
- Hasta kişilerle yakın temastan kaçının.
- Yeterli uyku almak ve egzersiz, stres yönetimi, bol sıvı içme ve sağlıklı yemek yeme gibi iyi sağlık alışkanlıklarını uygulayın.
Grip olduğunu düşünen diyabetliler, aşağıdaki önerileri izlemelidirler:
- Ateş veya ateşli hissetmek veya titreme, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, kas veya vücut ağrıları, baş ağrısı ve yorgunluk belirtileri var ise. Hemen bir sağlık kuruluşu başvurun.
- Diyabet haplarınızı veya insülininizi almaya devam edin.
- Kan şekerinizi dört saatte bir ölçünüz ve sonuçları takip ederek kaydediniz.
- Susuz kalmayınız, bol bol kalori içermeyen sıvı içecek tüketiniz.
- Normal yemeye çalışın.
- Her gün tartılın. Çalışmadan kilo kaybetmek yüksek kan şekerinin bir işaretidir.
Kaynak: Alabama Üniversitesi, Birmingham
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşabilirsiniz. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.
sevgili diyabetimben ailesi 5 6 gündür grip olduğumu düşünüyorum. burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi belirtiler vardı. ilk 3 gün kan şekerim gayet normal giderken 3 gündür akşamları tokluk kan şekerim 200lerde çıkıyor. yeşil çay, c vitamini gibi kendi kendimi iyileştirme yöntemleri deniyorum ancak uzun zamandır ilk defa 200leri görmem beni çok korkutuyor. ne yapmalıyım?