Diyabet ve Baklagiller
Bir şey danışmak istiyorum size.Diyabetle yenı tanıştığımı söylemiştim. Bu baklagıller konusunda ne yapacagım. Öglen yıyorum aksam ıllakı 200 oluyor. Sız tuketıyormusunuz 🙂 . Ve kuruyemıs ıstedıgım kadar yıyebılırmıyım acaba? Dıyetısyen 4 badem yazmıs ama hıc yemesem daha ıyi 🙂 .
Ve su tıtreme olayından bahsetmıstım ya . Onu artık pek hıssetmıyorum. Psıkolojık galıba. Benım gıbılerını gordukten sonra bıraz alısıyorum. Yanı sayenızde oldu bıraz.
Nehir Hanım
Nehir Hanım merhaba,
Benim biraz sıkı diyetçiyimdir, baştan belirtmek istiyorum. Ama şekerimi 70’in altında ve 200’lü rakamlarda görünce epey moralim bozuluyor, bunlarla karşılaşacağıma yediğime dikkat etmekten yanayım, tavsiye de ederim 🙂 Bence bir diyabetlinin yemek yemekten daha büyük keyifleri olması lazım, yemeği önem sırasında aşağılara çekmek şart diye düşünüyorum.
Kuruyemişlerden bademi çok sık tüketiyorum ben, özellikle çiğ badem. Geçen gün merak edip evde tarttım, tanesi 1.1 gr geliyor. 100 gr.ında ise 18-20 gr. karbonhidrat var. Yani 50 tane badem yediğimizde karbonhidrat bakımından bir dilim ekmekten az yemiş oluyoruz 🙂 Geçen gün de dayanamayıp 100 gr kadar antep fıstığı yedim, kan şekerimde bir sıkıntı olmadı 🙂
Ayrıca kuruyemişler uzun süre tok tutuyor, avantajları da çok bunun ama çok yiyince yemek vakti geldiğimde aç hissetmiyorum, acıkmadan yiyorum bazen.
Baklagillerlerle ilgili nohuttan örnek verebilirim. Bir tabak nohut yemeğinde ortalama 100 gr. nohut bulunacağını farzediyorum. 100 gr. nohutta 50-60 gr. karbonhidrat var, bence bir tabak yemek için fazla yüksek. Bu yüzden baklagilleri genellikle yarım tabak yiyorum, şekerde bir sıkıntı olmuyor. Sadece geçen gün kuru fasulyesiyle meşhur Fasuli’ye iftara gittik, orada bir tabak kurufasulyeyi devirdim (ki içinde şeker de vardı biraz), 2 saat sonra şekerim 220’yi görünce pişman oldum tabii.
Esra Hanım, benim ilk diyetisyenim de 5 badem veya 2 ceviz içi vermişti. Sonra ben kendim 10 bademe çıkarmıştım. Şimdi kontrol bende 😉