Dexcom Tecrübesi yazısını hatırlıyor musunuz? Geçtiğimiz yıl Dexcom’ı kullanmaya başlayınca birçok aileden Dexcom ile ilgili bilgiler ve öneriler gelmişti. Bunlardan biri de yurt dışında bu tarz sensörlerin uzaktan takip edilmesi ve görüntülenmesi konusuydu.
Ben geçtiğimiz yıl Dexcom’a devam edemedim. Üzerimde o kadar teknolojik cihazın beni mutlu etmeyeceğini düşünüyordum. Libre’yi denedim. Sensör takmaya alıştım. Alışmışken de Dexcom’ı tercih ettim. Şu anda CGMs olarak Dexcom’u kullanıyorum.
Yurt dışında tip-1 diyabetliler ve tip-1 diyabetli çocuğu olan aileler artık #WeAreNotWaiting (Artık beklemiyoruz) diyerek kendi bilgi ve tecrübelerinden yola çıkarak harika sistemler kurmaya başladılar. Bunlardan biri de Nightscout. Sensör teknolojisini kullananlar için harika bir uzaktan takip sistemi kurulmasını sağlıyorlar. Sensör teknolojisi diyorum. Çünkü Dexcom bir sensör. Medtronic’in G1 Link ve G2 Link’i de bir sensör.
Gönülden yapılan, kar amacı güdmeden yapılan her işte bulunmak, destek vermek beni hep mutlu ediyor. Amerika’dan Bora Purutçuoğlu ile bir yıldır yazışmalarla tanışıyor olsak da sonunda yüzyüze de, Skype yoluyla tanıştık. Amerika’da diyabet teknolojilerini ve gelişmeleri beklemeden, bireylerin, ailelerin yaptıklarını dinledikçe içim içimi yedi. Nightscout’ı ben de yapacağım dedim 🙂
İngilizcesi olanlar lütfen http://www.nightscout.info linkini, olmayanlar da Nightscout Turkey Facebook Sayfası‘nı takip etsin. Bu sayfalarda sistemi nasıl kuracaksınız, hangi ekipmanlar gerekiyor, nelere dikkat etmeniz lazım gibi tüm detaylar bulunuyor.
Ben de Cuma günü şirkette http://www.nightscout.info sayfasındaki yönergeleri okudum. Proje planını çıkardım 🙂 Aynı zamanda Bora Bey’in rehber dökümanlarını da aldım. İki kanalla çalışmalara dün akşam Eşref ile başladık. Buyaka Media Markt’tan gidip USB OTG kablosu aldık. Şirket cep telefonum Samsung J7. Uygulamayı oraya kurduk. Bilgisayarda da mlab.com, github.com, azurewebsites.net sitelerinde gerçekleştirilmesi gereken işlemleri yaptık.
Ama bence tüm teknik konular için blogta yayınladığımız Dexcom Tecrübesi yazısını okuyun. Buraya kendi tecrübemizi uzun uzun yazıp yazmama konusunda biraz zamana ihtiyacım var 🙂 Çünkü çooook yorulduk 🙂
Ve bence mutlaka sensör kullananlar bu tarz bir çalışmayı yapsınlar. Kendileri birebirde tecrübe etsinler. Kendiniz yapınca bağlılığınız ve ‘bunu yaparken çaba harcadım, emek verdim.’ demenin hazzı bir başka olmalı 🙂 Bunu yaşamak, tecrübe etmek bana ve Eşref’e müthiş keyif verdi.
Dün akşam (Cumartesi akşamı) 22:00 gibi başladığımız iş 02:00’da bitti. Ama Eşref; ‘Şimdi ben nasıl göreceğim?’ sorusunu sorunca 04:30’a kadar ayaktaydık 🙂 Bilgisayarda görüntüleme konusunda başarılı olamayınca konuyu bugüne bıraktık ve sonunda tamamladık 🙂
Sevgili Bora Bey takıldığımız yerlerde bize rehberlik etti. Bu yardım etmeyi şöyle düşünün; Biri size bir konuda yardımcı olursa, konuyu öğrenen kişi de size rehber olur 🙂 İyilik bulaşıcıdır 🙂 Unutmayın.
Bu sistem bize ne sağlayacak?
- Dexcom kullanıcısı olarak yakınlarım tüm kan şekeri değerlerimi uzaktan takip edip, gerekli rehberliği sağlayabilecek.
- Dexcom sensör olarak gerçekten iyi çalışıyor mu çalışmıyor mu bunu dahi kontrol edebiliyor Nightscout.
- Nightscout’ı kuranlar sistemi bir yazılıma oturttukları için Dexcom’ın tahminlerden biraz daha ileri giderek daha iyi tahminler yaparak şeker gidişatınız nasıl olacak?, insülin verileriniz ne durumda?, Dexcom’a ve Nightscout’a göre şeker tahminleri uyuşuyor mu? gibi gibi birçok konuda daha gerçekçi veriler sunacak.
- Dexcom’daki gibi uyarı sistemleri (sesli, sessiz) burada da var.
- Kullanıcı yakınlarına mesaj gönderme özelliği de var.
- İnsülin duyarlılık faktörü, karbonhidrat/insülin oranı, bazal insülin gibi verilerinizi girdiğinizde sistem tüm verilerini aynı yapıda kayıt ediyor. Ki bu muhteşem 🙂
Ben neden kurdum? Kullanacak mıyım?
Tecrübe etmek için. Diyabetimben.com’un da tecrübe etmesi güzel olur dedim 🙂 Sistemi biraz daha tecrübe ettikten sonra buna karar vereceğim. İyi bir sistem. Bence Dexcom kullanıcısı ve almayı düşünenler bu düzeneği kursunlar.
Maliyeti var mı?
Sensör kullanıcısıysanız hayır. Daha doğrusu çok büyük bir maliyeti yok. Sadece USB OTG kablosu ve Android bir telefona ve bir de internete ihtiyacınız var. Bu kadar 🙂
Sensör kullanmıyorsanız ve ekonomik gücünüz varsa alın. Sonra da sistemi kurarsınız 🙂
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.
Salim Sevim slm ciha cihazin fiyati ve nasil temin edebiliriz acaba.
diyabetimben.com Merhaba, Ürünü Türkiye’de Medsalus Diyabet Ürünleri ve Sağlık Hizmetleri firması satıyor. Firmayla iletişime geçebilirsiniz. Başlangıç paketi 2 sensör dahil 5600 TL. Bir kutu sensörde ise 4 adet sensör var. Yaklaşık 2 ay kadar gidiyor. Bunun fiyatı da 1100 TL. sevgiler,