Dr. Eyüp Aybek’in D Vitamini ve Diyabet Yazımıza Yorumu
İzmir’den bloğumuza önemli katkıları olan ve vizyonumuzu da geliştiren doktorumuz Sn. Eyüp Aybek’in D Vitamini ve Diyabet yazımıza yaptığı yorumu sizlerle paylaşmak istedim.
D Vitamini ve Diyabet yazımızdaki yorumu da o yazının altında. Ama Eyüp Bey’in yorumları o kadar kilit bilgiler içeriyor ki bence. Yine yazı formuna getirmek istedim.
Bu arada özellikle son birkaç gündür özellikle D vitamini kullanımının biz diyabetlilerde (Şeker Hastalığı) çok olduğunu yorumlarınızdan görüyorum. Diyabette çok önemli olduğunu da okuduğum yabancı kaynaklardan daha net görmüş oldum. D Vitamini ve Diyabet yazımızı da mutlaka okuyun.
Eyüp Bey’in yorumu:
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz Esra Hanım..Tebrik etmek gerekir sizi..
Bu konu hakkında insanlar bilinçlendirilseydi bugün Tip-1 Diyabetli (Şeker Hastalığı) hasta sayısı yüzde 80 azalmış olurdu..D vitamini eksikliği tip-1 diyabetin 1 numaralı nedenidir..D vitamini insan DNA’sındaki genlerin yüzde 20′sinin doğru çalışmasından ve hücrelerin programlı ölümünden sorumludur..D vitamini aslında bir vitamin değil hormondur aynı zamanda..Önemi sanıldığından daha büyüktür..
Yanlız şunu belirtmekte fayda var..Ağızdan alınan D vitamini ile güneşten alınan D vitamini arasında dağlar kadar fark var..Güneşten alınan D vitamini ağızdan alınana göre 10 gömlek daha üstündür ve esas fayda sağlayan D vitamini formu budur..Bu D vitamini toksikasyona yol açmaz..Suda eriyebilir ve sülfat barındırır..Müthiş bir anti-kanserojen etkiye sahip olmakla beraber aynı zamanda otoimmun hastalıklara karşı da koruyucudur..
Ağızdan alınan D vitamini ise birçok hastada hiperkalsemiye ve toksikasyona yol açabiliyor..Ağızdan D vitamini kullanıp diyalizlik olan bir hasta geldi aklıma..O yüzden en doğrusu güneşten almaktır..Kışın 2 saat yazın 1 saat açık havada vakit geçirmek ve mümkünse yürüyüş yada spor yapmak kafidir yeterli miktarda D vitamini sentezi için..Yada güneş lambası kullanabilirsiniz Fransa’da birçok insanın yaptığı gibi..Güneş lambaları cilde zararlı olan UVA ışını içermezler..Cilde faydalı olan ve D vitamini sentezi sağlayan UVB ışını içerirler..Bu UVB ışını tıpkı güneş ışını gibi deride D vitamini sentezine yol açar..Çok faydalıdır..
Ancak tabii felçli olanlar, gözetim altında tutulanlar yada güneş lambası temin edemeyecek durumda olanlar ağızdan D vitamini kullanabilirler..Ancak düzenli olarak böbrek fonksiyonlarına, serum kalsiyum ve Paratiroid Hormon düzeylerine baktırmak kaydı ile..Ama güneş ışını yada UVB lambaları kadar faydalı olmadığını da bilmeliler..D vitamini toksikasyonunun pankreas kanseri riskini arttırdığını da belirtmek gerekir..
Sanılandan çok daha önemli bir konu bu konu..
Esra Hanım
Sıcak karşılamanızdan dolayı bende size teşekkürederim. Bu uvb lambalar ile ilgili kısa bir araştırma yaptım , ancak birşey bulamadım. Akvaryumlar için bazı UVB lambalar var. Ancak bunlar bizim işimizi görmez sanırım. Zira hasas bir konu .
Aslında bende izmir gibi güneşi bol bir memlekette yaşıyorum . Bu durumdan haberim yoktu. Dolayısı ile özel bir çabam olmadı çok güneşlenmek için . Ama illaki tum gun dışarıda oluyoruz. Hafta sonları çabası. Bu hastalığımızın ve bu eksikliğin ilişkisi vardır elbet ama nasil. Benim yazilanlardan anladığım dışardan D vitamini almanın da sakıncalı olabileceği. Normal insanlardan daha fazla güneşlenme ihtiyacımız olduguda ortada . Ayrıca hastalığımı öğrendiğimden beri bazı şeyleri duzenli yapmaya çalışıyorum . Ama sabah aksam 20 şer dakika yürümek , 2 saat güneşlenmek, 6 ogün yemek gibi günün neredeyse tamamını dolduracak kadar tedaviye zaman ayiramayacagım ortada. Bazı kısa yollar bulmaya çalışıyorum.
Sevgiler