Bir ara yorumlarımdan birinde Combo glükometreyi denediğimi yazmıştım. Hatta tanıdığım tip-1 diyabetli (şeker hastalığı) ya da tip-1 diyabetli ailelerine de bu konudan bahsetmiştim. Ve benden haber bekledikleri için ayrıca sizler için de bu yazıyı yazma ihtiyacı hissettim.
Çünkü cihazın gerçekten güvenilir olup olmadığını öğrenmek için tüm deneme sürecine baştan başladım.
Hikaye şöyle. Bir gün beni Ankara’dan Ahmet Şanlı Medikal’den Combo glükometre ile ilgili aradılar. Diyabetimben.com’u ziyaret ettikleri bazı doktor ve önemli isimlerden duyduktan sonra benimle iletişime geçme ihtiyacı hissetmişler. İstanbul’a geleceklerini ve ürünle ilgili beni de bilgilendirmek istediklerini aktardılar. Buluştuk.
Cihaz hayal ettiğimden de küçüktü. Ki ben buluşmaya gitmeden önce Eşref ile evin bir köşesine koyarız ve sadece evdeyken kansız şeker ölçümü yaparız diye düşünüyorduk 🙂 Elimde ufak bir cihaz görünce yaşadığım şaşkınlığı görmeniz gerekirdi.
Cihazın çalışma prensibi şu şekilde
- Cihaz kişiye özel. Aynı cihazla başkalarının şekerinin ölçülmemesi gerekli.
- Cihazın tip-1 diyabetli bireyi öncelikle bir tanıması gerekli. Bu sebeple öncelikle % 100 kalibrasyona ulaşmanız gerekiyor.
- Kalibrasyon süresince 2 kez parmaktan kan alarak 1 kez de kansız ölçüm yapmak gerekli. % 100 kalibrasyona kadar bu ölçümleri sırasıyla yapmak gerekiyor. Yani bir seferlik kan şekeri ölçümü için 2 kez parmak delerek 1 kez de kansız ölçüm yapıp 1 ölçümü tamamlıyorsunuz.
- Cihaza kalibrasyon süresince ufak bir kalibrasyon aparatı takılı olmakta. Bu aparat kan şekeri ölçüm çubuklarının takılması için.
- Bir de cihazın bir üst kapağı var. Bu kapağı açtığınızda zeminde sizi ufak bir mercek ve parmağınızı koyduğunuzdan parmak ucuzunuza televizyon kumandalarının yaydığı ışığa benzer bir ışık değmesi için ışık veren bir kısımla karşılaşıyorsunuz.
- Biraz karışık olmuş olabilir bu anlatımım. Cihaza ilk çubuğu taktınız. Parmağınızı deldiniz ve kanı damlattınız. Ölçüm bitti. Sonra makine zaten yönlendiriyor. İkinci çubuğu takıyorsunuz. Yine parmak delerek kan şekerinizi ölçüyorsunuz. Sonra yine cihaz bu sefer kansız ölçüme geç uyarısı veriyor. Bu sefer de üstteki kapağı açıp parmağınızı hazneye yerleştiriyorsunuz. Parmağınızın ucunun değdiği yerden tv kumandalarının yaydığı ışık parmağınıza değiyor. Bu değen ışık sayesinde parmağınızın altında bulunan ufak mercekten foto çekimi yapılıyor. Bu vesile ile de cihazın sistemi 65 milyon renk seçeneğinden seçim yapıyor. Örneğin; kan şekeriniz 110 çıktı. Cihaz diyor ki; Esra’nın şekeri 110 iken oluşan renk pembenin şu tonu. 400 çıktı. Yine cihaz diyor ki Esra’nın şekeri şu an 400 ve oluşan renk mavinin şu tonu.
- Bu ölçümler % 100 kalibrasyona gelene kadar devam ediyor. Ve cihazın sistemi Esra’nın şeker seyrini ve renkleri hafızasına kayıt ediyor. Ve % 100 kalibrasyondan sonra artık kansız ölçüme geçebiliyorsunuz. Ve parmağınızı delmeden koyduğunuz hazneden sadece renk taramasına göre şeker değeri tahmin ediliyor.
- Cihazın üreticisi Cnoga firması. İsrailli bir firma. Ve bu firma aynı zamanda tüm cep telefonlarının mercek üreticisi.
Ben ortalama 1,5 ayda % 100 kalibrasyona geldim. Ancak %. 100 kalibrasyona gelmeme rağmen cihaz bir türlü kansız ölçüme geçmedi. Geçtiğimiz hafta firmanın İsrail merkezinden temsilciler ile kısa bir görüşme yaptık. Ankara’daki firma yetkilileri de vardı. Buluşmanın sonunda anladık ki kalibrasyonu hatalı yapmışız 🙂
Ben kalibrasyon süresince sağ elimin işaret parmağını hiç delmeden sadece kansız kalibrasyon için ayırmıştım. İlk buluşmamızda kansız ölçüm için bir parmak ayırmam istenmişti. Ben de onu seçmiştim 🙂 Bu parmak dışından her parmağımı ise delerek kan ile ölçümü gerçekleştiriyordum. Ancak bunların hepsi hatalıymış 🙂
Combo glükometre kullanacaklara şimdiden bilgi olsun
- Şu anda kullandığımız glükometrelerde olduğu gibi ölçüm yapmadan önce elimizi mutlaka yıkıyoruz.
- Kalibrasyon süresince sadece sol elimizin orta parmağı ile yüzük parmağını kansız ölçüm için kullanıyoruz. Unutmayın. Sol el kalibrasyon süresince sadece kansız ölçüm için kullanılacak.
- Sağ elimizdeki her parmağı ise delerek kanlı ölçümde kullanacağız.
- Neden sağ ve sol ayrımı var diye sormayın. Onun cevabını Pazartesi günü yapacağımız Skype görüşmesinde alacağım. Acelem olduğu için toplantıda o soruyu maalesef soramadım.
- Kansız ölçüm yaparken elimizde tıpkı tansiyon ölçümü esnasındaki gibi göğüs hizamızda da olmalı.
Yukarıda da bahsettiğim gibi tüm kalibrasyon sürecini hatalı yaptığım geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğim toplantıda öğrenince firma yetkilileri dün beni arayarak kalibrasyona yeniden başlamamı rica ettiler. Ben de başladım. Muhtemelen ayın 16 sından sonra daha düzenli ve dikkatli ölçüm yapacağım için kalibrasyon sürecim o tarih itibarı ile başlayacak. Ve ben de kalibrasyon bittikten sonra sizinle tüm fikirlerimi paylaşacağım.
İlk kalibrasyon tecrübemi değerlendirdiğimde ise; cihazın iyi bir güvenlik mekanizması var. Kullanıcı hatalı bir ölçüm olduğunda ya da hiç umulmadık yüksek ya da düşük sonuç çıktığında cihaz uyarı veriyor. Hatalı ölçümü kesinlikle kalibrasyona dahil etmiyor. Striple yaptığım tüm ölçümleri bizim olmazsa olmaz cihazımız Performa Nano ölçümleri ile kıyasladığımda sonuçlar birbirine oldukça yakın. Cihaz konforlu bir cihaz. Araç kullanırken rahatlıklar ölçüm yapabilirsiniz 🙂 Ancak ekranı görme anlamında tüm kansız ölçümlerin sol elle yapılması bekleniyor. Bence cihazın iPhone ya da iPadler gibi dönen bir ekranı olmalı. Eminim ki firma bu inovasyonu sağlar.
Bunların dışında müşteri memnuniyeti firma için oldukça önemli. Ankara’daki firma çalışanları oldukça samimi ve ellerinden ne geliyorsa tüm desteği veriyorlar.
Cihazın sürekli bir maliyeti yok. Kalibrasyon süresince kullanılan stripler ise firmadan ücretsiz olarak verilmekte.
Cihaz şimdilik yetişkinlerin kullanımına daha uygun. Firma 18 yaş üstüne yönelik cihazı sunsa da Türkiye’de 2000 doğumlu kullanıcısı da olabilen bir cihaz.
Maliyetine gelirsek; firmanın organizasyonel yapısı değişikliği sebebiyle ürünün fiyatı net olarak belirlenmeye çalışıyor. Bize net bilgi gelince sizleri de bilgilendireceğiz. Ama Ahmet Şanlı Medikal firmasını arayarak da bilgi alabilirsiniz.
Yeni kalibrayon sürecinde hem Performa Nano hem de bu cihazla ilerliyorum. Tüm sonuçları kayıt altına alacağım.
Her ne kadar kansız şeker ölçümü teknolojisi istenen kıvama gelememiş olsa da umarım denediğim bu cihaz en doğru sonuca yakın güvenilir sonuçlar verir.
Esra hanım bu işlemler sol el ve kalbe yakın yerde yapıldığı için kalbe ve vücuda herhangi bir zararı olabilirmi?Radyasyon varmı?Pillemi çalışıyor?Makina sadece tek parçamı?Sanırım çok oldum bu kadar soru yeter…Sevgiler..