“Hayaller Tip-1 Diyabetin Son Bulması”, “Gerçekler İnsülin ve Şeker Ölçümü”

T1D Hakkında Her Şey"Hayaller Tip-1 Diyabetin Son Bulması", "Gerçekler İnsülin ve Şeker Ölçümü"

“Hayaller Tip-1 Diyabetin Son Bulması”, “Gerçekler İnsülin ve Şeker Ölçümü”

Tip-1 diyabetin çözümü ile ilgili araştırmalar devam ediyor ancak “tip-1 diyabete kesin çözüm” bana çok yakın gelmiyor.

Ancak tip-1 diyabet yönetimini, giyilebilir teknolojilerle, tip-1 diyabeti daha çok unutturarak çözüm bulmak daha çok gündemde. Peki teknolojideki gelişmeler yeterli düzeyde mi, herkes tarafından ulaşılabilir mi? Elbette “hayır”.

Bu arada Avrupa veya Amerika’da olup, teknolojileri üreten firmaların diğer ülkelere yayılmaları, o ülkelerde satışa başlamaları elbette baya baya zaman alıyor. Zaman alıyor ama bu zamanı beklemeyi tercih etmeyen gruplar da var.

Mesela açık kaynak kodlarıyla evlerinde kendi “yapay pankreaslarını” yani “tam otomatize insülin pompalarını” yapan insanlar var. https://www.diyabetimben.com/?s=ev+yapımı+yapay+pankreas linkindeki yazılarda benim de vakti zamanındaki tecrübelerimi okuyabilirsiniz.

Ya da mevcut sensör teknolojilerini uzaktan takip sağlatacak Nightscout sistemini kurmaya çalışan bir kitle de var. Ki biz de yıllar önce Dexcom kullanırken eşimle Nightscout’ı kurmuştuk. Onla ilgili tecrübelerimizi de https://www.diyabetimben.com/?s=nightscout linkindeki yazılardan okuyabilirsiniz.

Kısaca; giyilebilir diyabet teknolojileri üreten firmalar da bireylerin ihtiyaçlarını karşılayamıyor ve yenilikleri üretmede geç kalıyorlar. Ve böylece yukarıda da kısaca bahsettiğim gibi, çoğu insan ve gruplar, #wearenotwaiting yani “beklemiyoruz” diyerek  kendi çözümlerini üretmeye başladılar.

Peki Türkiye’de Ne Durumdayız?

Bir araya gelip bir şeyler yapmayı tercih eden bir millet olmadığımızı biliyoruz. Birlikte bir şeyler yapmaya başladığımızda devreye giren birçok kişisel konu olabiliyor. Beraber bir şeyler ortaya çıkarılabilir mi bilmiyorum.

Ama Ankara’da, kızı tip-1 diyabetli olan bir baba, Sevgili Gökhan Bey, Türkiye’de ilk yapay pankreası yaptı. Bildiğim kadarıyla küçük bir ekip çalışmasıyla bu işi kotarıp başardılar. Biz de abim ile başlayıp projeyi devam ettiremeyenlerdeniz 🙂 🙂 🙂 Ama tamamlayanları görünce inanın gurur duyuyorum.

Diyabetimben takipçilerinden, bu işe kafa yorabilecek birileri mutlaka vardır. Yazılım ve donanımdan anlayan, proje yönetimi yapabilecek, tip-1 diyabeti bir uzman kadar bilenler vardır aramızda. Böyle bir grupla, mevcut teknolojik ihtiyaçlarımızı çözmek isterdim açıkçası. Ama buna da elbette zaman ayırmak gerekiyor. Yoğun tempoda çalışan insanların bir araya gelmesinin zorluğunu düşünerek sadece hayaller kurayım şimdilik 🙂

“Hayaller Tip-1 Diyabetin Son Bulması”, “Gerçekler İnsülin ve Şeker Ölçümü”

Gelişmeleri takip etmeye elbette devam edeceğiz, yeni teknolojileri merakla bekleyeceğiz ama önemli olan bu teknolojilere herkesin ulaşabiliyor olması. Ki ülkemizde SGK geri ödeme sistemi değişmedikçe, dış ilişkiler noktasında Türkiye yatırım yapılmaya değer bir ülke olmadıkça biz tip-1 diyabetliler ve yakınlarımız gelişmeleri ve teknolojileri uzaktan seyretmek zorunda kalacağız.

Bu sebeple de biz; mecburen elimizdekilerin kıymetini bilerek tip-1 diyabetimizi yönetmeye devam edeceğiz.

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: