Sürekli Glikoz İzleme Sistemlerinde Sinyal Kaybı ve Bağlantı Sorunları

CGMsSürekli Glikoz İzleme Sistemlerinde Sinyal Kaybı ve Bağlantı Sorunları

Şeker ölçüm sensörlerini kullanırken bazılarımız bazen, bazılarımız da sıkça sensör sinyal kaybı ve/veya bağlantı sorunları yaşıyor.

Bunun birçok sebebi olabilir. Bu sebepleri genel olarak ele almaya çalıştım. 

BLUETOOTH FREKANS HIZI

2.4 GHZ Bluetooth Frekans Hızı

Genel olarak giyilebilir sağlık teknolojileri 2.4.GZH bluetooth frekans hızında çalışıyor.

Gelin biraz bu konuyu anlayalım

En temel konunun bluetoothun frekans hızı olduğunu düşünüyorum. 1940lardan 2015’e kadar bluetooth ile tüm haberleşme 2.4 GHZ üzerinden oluyor. 2015’ten sonra da 2.4,5’e geçildi. Çünkü 2.4 yıllardır en yoğun kullanılan frekans bandı. Wifi’da da yıllardır 2.4 kullanılıyordu ve 2.4,5’e geçildiğinde Bluetooth’un 2.4’ık frekansı faka bastı. Havada iletişim ve yoğunluk arttıkça Bluetooth’un 2.4’lik frekansı maalesef patlıyor. Ve veriyi bir yerden alıp bir yere götürmesi işinde bant genişliği yeterli gelmiyor.

Bu arada bluetooth özelliği olan her cihaza co-existence özelliği de eklenmiş. Bu özelliğin eklediği cihaz, diğer kablosuz ağlardan etkilenmeden, daha verimli bir şekilde çalışabilmesini sağlaması lazım.  Ama bu özellikle de bu frekans kirliliğinin önüne geçememiş.

Hal böyle olunca kullandığımız sensörler gibi veriyi bluetooth ile gönderen cihazlarda sinyal kaybı söz konusu olabiliyor.

Evinizde kullanmadığınız cihazları mutlaka folyolayın. Mikrodalga fırınınız varsa evden çıkarın. Ki en başa bela cihaz 🙂 Kablosuz telefondan bebek telsizine, prize taktığımız ek prizlerden kumandaya, bluetoothlu hoparlörden ütüye hatta floresana kadar birçok cihaz 2.4 GZH bandını kullanıyor.

SÜREKLI SİNYAL KAYBI YAŞIYOR VE ÇÖZEMİYORSANIZ AŞAĞIDAKİ KONULARI GÖZDEN GEÇİRİN.

  • Sensör mobil uygulamasının kurulu olduğu telefona veya sensörle entegre çalışan insülin pompasına fiziken ve max 6 metre mesafede olmalıyız (Libre3’te bu mesafe 10 metreye kadar çıkmakta.). 6 metreden uzağa gidersek sinyal kaybı zaten olur. Bazen ben de evin içinde yaşıyorum bunu ama telefona yaklaştıktan birkaç dakika sonra ölçüm devam ediyor.
  • Sensörün bağlı olduğu telefon veya insülin pompasıyla sensör arasında metal veya duvar gibi engeller olmamasına dikkat edin.
  • Sensörün deri altından çıkması veya sensör uç noktasına dış basınç uygulanması (“sensor pressure”) yanlış okumalara yol açar. Örneğin; gece yatarak sensörün üzerine uzanmak düşük sahte alarmına neden olabilir.
  • Tip-1 diyabetli kişi dalgalı şekere sahipse de sensör sinyal sorunu, bağlantı koplamaları yaşanır. Sensörün cilt altına giren saç teli inceliğindeki kısmında bir enzimatik reaksiyon gerçekleşir ve bu rekasyonun sonucunda şeker ölçümü alırız. Ancak dalgalı şekeri olan kişilerde bu enzim daha hızlı bitebildiği
  • Eskiden kullandığınız ve bluetooth ile eşleştirdiğiniz ama şu an kullanmadığınız sensör varsa bunları telefonunuzun bluetooth hafızasından silin.
  • Çoğu sensörler genelde mobil uygulamayla entegre çalışıyor. Telefonumuzda aynı anda çok uygulama açıkken arka planda yukarı kaydırarak uygulamaları kapatıyoruz. Ama bunu mobil uygulama ile çalışan sensörler için yapmayın. Uygulama arka planda sürekli çalışıyor olmalı.
  • Sensör ve verici ünitesinin tam oturmaması da “Transmitter Not Found – Verici bulunamadı” uyarısına sebep olur. Bu nedenle hepsi bir arada sensör kullanmıyorsanız (Dexcom G6, Medtronic sensörler vb) vericiyi takarken tıklama sesi duyulmalı ve seri numarası eşleştirilmelidir.
  • Hassas cilde sahip kişilerde yapışkanın tahriş yapması veya sensörün uygulandığı bölgenin kirli/kıllı olması sensörün yerinden oynamasına ve/veya çıkmasına neden olabilir. Uygulama sırasında bölge iyice temizlenmeli, gerekirse tıraş edilmeli ve tıbbi bantlarla sabitlenmelidir.
  • Okuma yapılmaması durumunda çevre sıcaklığı da etkili olabilir (çok sıcak/soğuk ortamlarda sensör geçici olarak ölçüm yapamayabilir). Bu durumlar sıklıkla yazın güneşlenirken, güneş ya da soğuğa sensörün fazla maruziyeti durumlarında olur. Mutlaka normal şartlar altındaki sıcaklığa geçilmelidir.
  • Sensörün arkasına kan teması veya hasar meydana gelmişse “Sensor Error” uyarısı gelir. Bu tarz durumlarda 10 dakika bekleyip ölçüm alınıp alınmadığı kontrol edilmelidir.
  • Bu arada telefonunuzun arka planında sensör mobil uygulaması hariç çok fazla uygulama çalışıyorsa onları da inaktif etmek bir çözüm.
  • Telefon pilinin sağlığı %85 ve üstü olmalı. Telefon pili o anda %100 şarj edilmiş olsa da telefon pil sağlığı %85-100 arasında değilse de sinyal kaybı sıkça yaşanabiliyor. Böyle bir durum varsa pil değişimi öneriliyor.
  • Bende de bazen yetersiz depolama alanı uyarısı çıkıyor ama herhangi bir sinyal kaybı yaşamıyorum. Yine de sorun yaşamamak adına fotoğraf  ve videoları ara ara Mac’e atıyorum. Kullanmadığım uygulamalar varsa kökten siliyorum. Çünkü sensör mobil uygulamaları genel olarak düzgün çalışmak için en 1 GB boş depolama alanına ihtiyaç duyuyor.
  • Sensör mobil uygulamasının “arka planda yenileme” özelliği telefon ayarlarında açık olsun. Arka planda yenileme koşulu kullanılan diğer uygulamalarda ne kadar kapalı olursa o kadar iyi olur.
  • Telefonu şarj ederken orijinal şarjla şarj edilmesi de diğer yapılacaklardan biri.

Sorun devam ederse aşağıdaki yöntemler adım adım izlenebilir;

  • Sensör mobil uygulamasını silip yeniden uygulamayı kurup mevcut kullanıcı adı ve şifrenizle, sanki ilk kez sensör uygulamasını kuruyormuşsunuz gibi kurun.
  • Yine çözülmezse kullanılmayan bluetooth kaynaklarını silin.
  • Sorun devam ederse; telefon piliniz düşük güç modundaysa onu inaktif yapın.
  • Sorun halen devam ediyorsa; günde 1 kez telefonunuzu açıp kapatın. Bilgisayarı aç kapa gibi basitlikte bir çözüm ama deneyenler bu sorunlarını çözebiliyor 🙂
  • Sinyal kaybı yaşadığınız anda ana ekran düğmesine iki kez basıp uygulamanın arka planda çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Çalışmıyorsa uygulamayı yeniden açın.

Bir yorum yapın.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Diğer yazılar