Hormonlar Kan Şekerimize Nasıl Etki Ediyor?

T1D Hakkında Her ŞeyHormonlar Kan Şekerimize Nasıl Etki Ediyor?

Hormonlar Kan Şekerimize Nasıl Etki Ediyor?

Tip-1 diyabetli bireyler olarak bizler elimizden geldiğinde, dışarıdan insülin vererek kan şekerimizi istenilen düzeylerde tutmaya çalışıyoruz.

Biz her ne kadar düzenli ilerlesek de bu süreçte bazen insan olmanın ve bazı hormonların etkisi ile kan şekerimizi düzenlemekte sıkıntı yaşayabiliyoruz.

Artık dünyaca doğru kabul edilen ‘karaciğer şeker deposudur’ evrensel bilgisini hepimiz biliyoruz. Ben birkaç yazımda sizlere bahsetmiştim.

Vücudumuzda bazı hormonlar var. Bunlardan adrenalin, kortizol ve büyüme hormonu gibi hormonlar kan şekerimize etki edebilmektedirler.

Adrenalin

Adrenalin böbrek üstü bezlerinden üretilir. Adrenalin yükseldiğinde karaciğerdeki depo glükoz kana karışmaya ve kan şekerinin yükselmesine sebep olur. Adrenalin ise ateş, enfeksiyon gibi stresli durumlarla beraber artışa geçer. Çünkü kanda gezinen şekerler biz tip-1 diyabetlilerde hücrelerin içine geçemediğinden kandaki şeker oranı insülin yapılmazsa gittikçe yükselir.

Hipoglisemi atağı geçirdiğimizde de adrenalin artar. Eğer bayılıp kalırsak adrenalin hormonunun artışı ile şeker depomuz karaciğerden kana şeker yollanır. Ve ayağa kalkmamız sağlanır. Ama her zaman bu kadar şanslı olmayabiliriz.

Kortizol

Kortizol hormonu da böbrek üstü bezlerinde üretilir. Proteinleri yıkarak glükoz yapımını arttırıp, hücrelerin glükoz kullanımını azaltır. Dolayısı ile yine kan şekeri yükselir. Ben yakın zamanda Deltacortil adında, kortizol içeren bir hap kullandım. Bu süreçte kan şekerim yüksek gitti. Ama insülin dozlarındaki gerekli ayarlamalar ile süreci yine de rahat atlattım.

Büyüme Hormu

Büyüme hormonunu ise beynimizin ön kısmındaki hipofiz bezi salgılar. Kandaki glükozun hücre içerisine girmesini engelleyerek kan şekerini yükseltir. Büyüme evresindeki çocukların HbA1c değerlerindeki yüksekliğin ana sebeplerindendir bu hormon. Kan şekerini 3-5 saat sonra yükselten bir etkisi mevcuttur.

Tiroid

3-5 santimetre boyunda, kelebek gibi küçük ama çok güçlü tiroid bezinin dengesi bozulursa, insanların tüm hormon sistemi maalesef bozuluyor.

Tiroid hormonlarının ekmek, şeker ve  nişasta gibi karbonhidratların yakılmaları ve böylece enerji üretilmesinde önemli  görevleri vardır.  Kandaki şekerin insülin hormonu sayesinde hücrelere girmesini tiroid hormonları artırır. Kanda şeker azaldığında ise tiroid hormonları  karaciğerden kana şeker salınmasını arttırarak kan şekerinin daha fazla düşmesini önler.

Bu sebeple de biz tip-1 diyabetlilerde görülme olasılığı olan Haşimato Tiroidi gibi bir rahatsızlığımız da varsa kan şekerimiz bazen biz her şeyi düzgün yapsak da dengesiz ve yüksek gidebiliyor.

Bu sebeplerle ne kadar iyi bir tedavi sürecimiz olsa bile, tam olarak pankreas gibi davranamayacağımız için mutlaka bazı aksaklıklar olacaktır. Bu aksaklıklardan dolayı kendimize değil, hormonlarımıza kızalım 🙂 . (Görsel cs.wikipedia.org’dan alınmıştır.)

6 YORUMLAR

  1. sevgili esra
    bu net bilgiler için çok teşekkürler …
    bu ay kızımın HbA1c si çok yüksek çıktı ve dediğin gibi hem büyüme hormonuna hemde kortizol testini yaptığımız için kortizol hormonuna çook kızdım .tabi kortizol’un yüksek çıktığını duyunca hemen internet’e baktım ve üzüntüden ne yapacağımı şaşırdım çünkü hoşuma gitmeyecek şeyler yazıyordu .Hemen dr ‘u aradık ve sorduk meğer bu hormonun düşük olması çocuklarda tehlikeliymiş .Duyunca rahatladık ama benim burdan çıkardığım sonuç hemen internet deki bilgilere bakıp yorum yapılmamalı ve yaptığımız tahlillerin diyabetdeki yorumunun farklı olduğu…..teşekkürler…..

    • Meltem Hanım Merhaba,

      Hormonların uzerımızdekı etkisi çok onemli. Elimizden geldiğince tum bilgilere bır doktor kadar hakim olmalıyız.

      Eminim sız bizden çok daha hakımsınız diyabete. Her dıyabetlının sızın gibi bır annesi olmalı. Kendinizi çok gelıstırmıssıniz.

      Sevgiler

  2. Merhabalar ..
    Ben bu yazıyı görünce yine ilgimi çekti ve okudum .Unuttum tabi önceden konuştuğumuzu ve heycanlandım . Bizim şekerimiz de en çok sucladığımız ve güvenmediğimiz hormonlar.Ergenlikte çok zor .Merak ediyorum .Ergenlik ‘de şekeri olan ya da hala bu dönemin içinde olan varsa bu dönemi nasıl atlattınız? Nasıl hem şekerinizi hem hormonlarınızı hem de kendinizi nasıl dinlediniz? Paylaşılırsa çok sevinirim .Esra Hanımcım size de çok teşekkür ederim tekrar gündem’e getirdiğiniz için .
    sevgiler…

    • Meltem Hanım Merhaba,

      Hormonların uzerımızdekı etkisi çok onemli. Elimizden geldiğince tum bilgilere bır doktor kadar hakim olmalıyız.

      Eminim sız bizden çok daha hakımsınız diyabete. Her dıyabetlının sızın gibi bır annesi olmalı. Kendinizi çok gelıstırmıssıniz.

      Sevgiler

  3. Ah bu hormonlar ah… kızıma diyabet teşhisi konulduğunda diyabetle arkadaş olun öğüdünü hatırlıyorum da zaman zaman aşırı geçimsiz bir arkadaşla iyi geçinmeye çalışmanın ne kadar zor olduğu gerçeğiyle yüzleşiyorum. Büyük ihtimal bizde büyüme hormonuyla aralarındaki husumet neden oluyor. Boy kilo artışı olduğu dönemlerde tut ki yakalayabilesin şekeri. Bir de buna okul virüsleri eklenince tadından yenmiyor şeker değerlerimiz. 1 dilim ekmek ve haşlanmış yumurta yedirip okula gönderdiğim kuzuya iki saat sonra öğretmeninden bugün çok yüksek gidiyor ne yedirdiniz sorusuna bazen baklava ve börek yedirdim ondandır diyesim geliyor. Neyse hormon dedi iz beni benden aldınız 😉 Hepinize sağlıklı ve huzurlu günler..

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: