Yazın Karpuzdan Sonraki Keyfimiz: Dondurma

KH SayımıYazın Karpuzdan Sonraki Keyfimiz: Dondurma

Bence yazın karpuz ve ezine peyniri ikilisinden sonraki en muhteşem keyif besini ‘dondurma‘.

Normalde hazır dondurmadan ziyade safi süt ve meyveden yapılan yerleri tercih ediyorum. Bostancı’da Dondurmacı Yaşar Usta, Acıbadem Caddesi üzerinde de Efendiler var. Adamlar gerçekten doğal süt ve meyveden harika dondurmalar yapıyor. İçerisinde ekstra katkı maddeleri de olmadığı için daha yararlı olduğunu düşünüyorum.

Şimdi yazın sıcağında biz diyabetliler dondurmadan mahrum mu kalacağız? Bence yediğiniz dondurmanın karbonhidrat oranını bilirseniz içiniz daha rahat yersiniz.

1 adet Cornetto Çikolata Kaymak = 1,5 dilim ekmek = 22,3 gr karbonhidrat içerir.

1 adet Cornetto Kaymak = 1,5 dilim ekmek = 23,1 gr karbonhidrat içerir.

1 adet Süper Cornetto Çikolata Kaymak = 2 dilim ekmek = 30 gr karbonhidrat içerir.

1 adet Süper Cornetto Fıstık Kaymak = 2 dilim ekmek = 28,6 gr karbonhidrat içerir.

1 adet Bademli Magnum = 2 dilim ekmek = 25,4 gr karbonhidrat içerir.

1 adet Klasik Magnum = 1,5 dilim ekmek = 24,4 gr karbonhidrat içerir.

1 adet Magnum Beyazbüyü= 2 dilim ekmek = 25,4 gr karbonhidrat içerir.

1 adet Nogger Sandwich= 1,5 dilim ekmek = 24,2 gr karbonhidrat içerir.

Kakaolu Max = 100 gr tartı ağırlığı = 1 dilim ekmek = 14,6 gr karbonhidrat içerir.

Vanilaylı Max = 100 gr tartı ağırlığı = 1 dilim ekmek = 14,7 gr karbonhidrat içerir.

1 kutu Carte D’or Karamel Ateşi = 330 gr tartı ağırlığı = 7,5 dilim ekmek = 111 gr karbonhidrat içerir.

= 110 gr tartı ağırlığı ise = 2,5 dilim ekmek = 37 gr karbonhidrat içerir.

Kutu boyutu dikkate alınarak verilen karbonhidrat oranlarında yiyebileceğiniz miktarı siz  tartarak yemelisiniz. Ya da pratiklik oluşturmak adına 1 kaşık dondurmayı tartınızda tartıp artık hep kaşığınızı referans alırsınız. Netice de 1 kutu dondurma yemeyiz değil mi? 🙂 .

Carte D’or Sütlü Çikolatalı = 100 gr tartı ağırlığı = 2 dilim ekmek = 26,7 gr karbonhidrat içerir.

Hızlı tüketim firmaları paketli ürünlerin indeks kısmında ne kadar karbonihdrat içeriyor zaten yazıyorlar. Özellikle büyük firmalar bu indeks kısmına oldukça özen gösteriyor. Lütfen paketli ürünlerin indeks kısmında karbonhidrat ve glisemik indeks oranlarına bakalım.

Eklediğim dondurma fotoğrafı da Dondurmacı Yaşar Usta’nın dondurmasıdır 🙂 .

Not: Bu notu yazarken saatim 17:38. Departman olarak Efendiler’den dondurma söyledik.  Yazı düşünerek yenilen bir dondurma oldu. Hesaplamamı yaptım. Kan şekerimde bir sıkıntı yok 🙂 . Günün itiraf-i diyabeti bu olsun 🙂 . (Görsel flickr.com’dan alınmıştır.)

 

 

11 YORUMLAR

  1. Merhaba Esra Hanım,

    Bugün döndüm.

    Sonuçlar güzel. Bi sıkıntı yok. Fakat düzensiz beslenen ben için bu karbonhidrat sayımı biraz zor olacak gibi.

    İlk dersi aldım bugün diyetisyenden bi kitapcık diyet listesi verdi. 1 ay sonra görüşelim dedi 🙂 1 ay basınızın etini yiycem demektir bu. Bugün 2 saat otobüsümü beklerken sizi arıycaktım Aşti’den, Sonra iş yerinde müsait olmayabilirsiniz diye vaz gectim.

    Herşeyi 1 dilim ekmek oranına göre hesaplıyoruz yani tek bunu anladım diyebilirim 🙂

    Yanımda olduğunuzu bilmek güzel. Size güvenerek bu işe başlıyorum görüşüüzz.

    sevgiler…..

    • Emine Hanım Merhaba,

      Sonuçların güzel olmasına çoook sevindim. Karbonhidrat sayım yöntemine de hoş geldiniz 🙂 Emin olun daha rahat bir diyabet hayatınız olacak.

      Keşke arasaydınız. Bugün Serpil Hanım ile 10-15 dk konuştuk. Gelince benim dışımda tanışacağınız ikinci kişi kendisi 🙂

      Bu aralar işlerimiz hafifledi. İstediğiniz zaman arayabilirsiniz.

      Bugün eve apar topar geldim işten. Eşimle dışarıda işimiz vardı. Saat 23:00da ancak girdik eve. O sebeple de yazınızı yeni gördüm. Dışarıda telefonumdan sürekli bakıyorum ama bugün bakamadım bile.

      Çok öpüyorum sizi. Her zaman yanınızdayım.

      sevgiler

  2. Dondurma konusunda benim de eklemek istediğim bir kaç şey olacak. Ne kadar tanıdık markalar olursa olsun fabrikasyon dondurmalardan uzak durmak gerek diye düşünüyorum. Başta glikoz şurubu olmak üzere, içine bir dünya tatlandırıcı ve kimyasal katıyorlar. Biz diyabetliler içinde bulunduğumuz durum sebebiyle zaten her gün dondurma yiyeceğimizi sanmıyorum 🙂 dışarıda gezerken canımız çekerse, son günlerde yayınlaşan ve çeşitlenen dondurma dükkanlarını denemelerini öneririm. Örnek vermek gerekirse: diyabet öncesinde cremeria milano’nun dondurmalarına bayılırdım. diyabet teşhisinden sonra aklıma gelen ve tek üzüldüğüm nokta bu olmuştu dersem abartmam 🙂 ama daha sonra cesaret edip külahta bir veya iki topu geçmemek üzere almaya başladım. taktiğim de şu şekilde (ben genelde istiklal caddesindekine gidiyorum) dondurmacıya girmeden şekerimi ölçüyorum, anormal değerlerde değilse ve ara öğünüme fazla zaman kalmamışsa veya saati gelmişse iki topu geçmeyecek dondurmamı alıyorum. bu arada seçtiğim dondurmanın içeriğini yine de soruyorum. dondurmayı yedikten sonra istiklal caddesini boydan boya bir-iki kere yürümeniz hiç bir sorun çıkarmıyor 🙂 sonrasında da yaptığım ölçümlerde şimdiye kadar hiç sorun çıkmadı. bu tarz dondurma dükkanlarından aklıma gelenler: cremeria milano, la fresca, giolitti(yanlış yazdım sanırım), ali usta ve bunun gibi yerli-yabancı el yapımı dondurma yapan yerler gibi… tabi ben istanbul için konuşuyorum, diğer şehirlerde de muhakkak vardır benzer yerler.

    • Burhan Bey,

      Elbette her gün her gün dondurma yemek olmaz 🙂 . Bizim eve de artık hazır dondurma girmiyor. Bostancı’daki Dondurmacı Yaşar Usta harika. Caddebostan Mİgros’un karşısındaki barla sokağında da Girandola var. Burası da harika dondurmalar yapıyor. Hazır dondurmalara nazaran kan şekerini daha az yükseltiyor bu tarz dondurmalar.

      Bir de kısa bir yürüyüş olursa dondurma üstüne kan şekerinde hiç oynama olmuyor. Bu durum 1-2 top dondurma için geçerli tabiki de dediğiniz gibi.

      İstiklal’e gitmeyeli uzun zaman oldu. Anadolu yakası yetiyor artık sanki 🙂 .

      Yaşar Usta’nın Levent’te ve Ayvalık’ta yeri var. Oradaki diyabetlilere duyrulur.

      Güzel yazınız için teşekkürler 🙂 .

      sevgiler

  3. Kesinlikle size katılıyorum Esra Hanım, hazır dondurmalara göre daha az yükseltiyor kan şekerini. hem tadı da daha başarılı. az ama öz yemek en doğrusu 🙂

    ilerleyen zamanlarda sitenize daha da katkılı olabilirim umarım. 🙂

  4. Esra hanım, yazınız için çok teşekkür ederim sayenizde, artık içim rahat bir şekilde dondurmamı yiyebileceğim çok mutlu oldum 🙂
    Ama dondurma kadar karpuz ve kavuna da bayılırım 🙂 Onlarda ölçün nasıl olmalı? Bilgi verirseniz çok mutlu olurum.
    Ayrıca bu yazınızın çıktısını alıp,buzdolabına asıp,kh sayımı yapıp gönlüm rahat bir şekilde dondurmamı yicem 🙂
    Sevgiler,sağlıklı günler..

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: