Yaz Dönemi ve Genelde İnsülin Pompası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnsülin PompasıYaz Dönemi ve Genelde İnsülin Pompası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz Dönemi ve Genelde İnsülin Pompası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnsülin Pompası İle Deniz, Havuz ya da Banyoya Girmeyin

Unutmayın!!! İnsülin pompası ile banyoya, denize, havuza vb. girilmez. İnsülin pompası elektronik bir cihaz olması sebebiyle su ile temas etmemelidir.

Ancak Medtronic 640G ya da Medtrum Patch Pump kullanıyorsanız bu insülin pompalarının su geçirmez özelliği vardır. Deniz, havuz ya da banyoya girebilirsiniz.

Pompayı Takarken Ekran Kısmı Cildimize Dönük Olmazsa İyi Olur

Ayrıca pompayı özellikle yaz döneminde çok terlediğimiz için de ekran kısmını tenimize dönük takmamalıyız. Kışın da terlememiz fazla ise yine dikkat etmek lazım.

Röntgen, MR Gibi Radyasyonlu Taramalarda İnsülin Pompası ve Sensörü Ne Yapmalıyız?

Aslında bence en önemlisi röntgen, MR vb radyasyon taramalarına gireceksek insülin pompası dahil tüm teknik ekipmanları yanımızda bulundurmamamız gerekiyor.

İnsülin pompası kullanıyorsanız pompayı vücuttan ayırmanız ve bir kenara bırakmanız lazım. Vücudumuza giren set kısmının kalması bir sorun teşkil etmez.

DexcomG4_Transmitter_Sensor_1000w-v3_865_527

Dexcom ya da Medtronic Enlite sensörü kullanıyorsanız da sensörü transmitter kısmını çıkarmanız önerilir.

Yaz Dönemlerinde Pompayı Güneşle Temas Edecek Şekilde Takmayın

Özellikle erkek insülin pompası kullanıcılarımıza gelsin 🙂

İnsülin pompasını pantalon kemerine takıyorsanız insülin pompası rezervuarı özellikle yazın sıcağında sürekli güneş ışığında maruz kalacağından insülinin bozulma riski artacaktır. Bel bölgenizi, daha doğrusu insülin pompanızı kapatacak boyda t-shirt, gömlek vb giymenizi öneririm. Ortalama 45-50 derece sıcaklığına insülin pompa rezervuarları dayansa da direkt güneş ışığında maruz bırakıldığında dayanma gücü fazla olmayacaktır.

Diğer Önemli Detaylar

Pil Değişimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

medtronic pil kapagiGaliba pil değişimini yaptığımız çevirmeli kısmın çatlama oranı gittikçe arttı. Bundan dolayı da firma insülin pompası kullanıcılarını bilgilendirmeyi uygun gördü. Ancak pilin takılı olduğu yerin pil değişiminde kolayca çatlıyor olması bana pek mantıklı gelmiyor. Ya insülin pompası kullanıcıları pil değişiminde kapağı çok sıkıştırıyorlar ya da ürünün pil kısmının kalitesinde bir problem var.

 

İnsülin Pompa Mandalı

klipsÖzellikle ben pompanın mandal gibi olan kısmının kırılmasından şikayetçiyim.

Mandal kısmı ya koyu gri ya da şeffaf oluyor. Koyu gri olan mandal ortalama 3 yıl sonra kırıldı. Kırılan kısım da mandalın açılma yerindeki pimlerin kulakları. İkinci aldığım mandal şeffaf olandı. Bu mandal ortalama 8-9 ay sonra yine aynı şekilde kırıldı. Üçüncü mandalı aldım. Bakalım bu ne kadar dayanacak? Ama bana göre bence koyu gri olan mandal daha dayanaklı. Denilene göre firma artık koyu gri olanı üretmiyormuş 🙂 🙂 🙂

Bu arada mandal kırıldığı zaman Medtronic artık ücretsiz olarak yeni mandal gönderimi yapıyor. Aklınızda olsun.

17 YORUMLAR

  1. merhabalar esra ablacım sana eksik göndermişler uyarı kağıtlarını birde kırmızı kağıt olması gerekiyordu:))))) yani bana öyle geldi bir kırmızı bir sarı kırmızıda,da sgk ya vermemiz gereken evraklarla ilgili uyarılar vardı yanlış hatırlamıyorsam.birde pompanın pil kısmı benim çatladı ama bu benim hatam çünkü pil kapagını çok sıkıştırıyordum hatta pil kapagının kenarları kırılmıştı artık ben fotoğrafını çekip mine hanıma gönderdim bu nasıl bu hale geldi demişti:)) hala çatlak ve bu durum kullanıcı hatası olarak geçiyormuş yani garanti kapsamında değil pil kapagını değiştirdim ve artık asla sıkmıyorum hatta bozuk parayla kapatıp açardım şimdi elimle kapatıp açıyorm gerçekten çok dikkat etmek gerek birde mandal konusunda benimde 2. mandalım ilkinide açma kapama kısmını açarken kendim kırmıştım ve ikinciyide gri olandan aldım şeffaf olduğunu bilmiyordum çünkü ama gri olan sağlam defalarca elimden kaydığı oluyor ama bi sıkıntı yaratmıyor .

    • Fatma’cım Merhaba,

      Kırmızı kağıt var. Merak etme 🙂 Sarı kağıttakinden bahsedeyim demiştim 🙂

      Kullanıcı hatası ya da değil. Burada önemli olan ürün kalitesi bence. Özellikle mandal. Bu kadar kısa sürede kırılmalar oluyorsa üretici firmanın çözüm üretmesi gerekir.

      Yine kırılırsa bu sefer kıyameti koparacağım vallahi 🙂

      Sevgiler

  2. sevgili arkadaslar benimde kizim diyabet avrupada yasiyorum bu insulin pompalarinin anlatmis oldugunuz pil kapaklarinin normalde her 3 ayda bir degismesi sart zaten oyuzden biz burda her 3 ayda bir hem pil kapaklarini hemde insulini doldurdugumuz kucuk sisenin ucundaki siyah plastikleri paketlerimizle birlikte aliyoruz. bu durumda sizin bir hataniz yok olmasi gereken bu.Diyabet tip 1 kontrol edilmesi cok zor olan kolaymis gibi lanse edilen bir hastalik benim kizim 10 yasinda yakalandi bu illete suan 16 yasinda herne kadar beni uzmemek icin normalmis gibi davransada psikolojik olarak yiprandiginin bir sure sonra ølcumlerinden sikildiginin niye ben bøyle bir hastaliga yakalandim diye uzuldugun farkinda olmak bir anne icin imtihanlarin en buyugu.Rabbim yardimciniz olsun insallah en kisa zamanda kurtulusa erersiniz Rabbimin caresini vermedigi dert yokmus bunada sukur caresi olmayan o kadar hastaliklar var.Hepinizin Allah yardimcisi olsun vardir rabbimin bir bildigi diyor hepinize acil sifalar temenni ediyorum

    • Yasemin Hanım Merhaba,

      Hangi marka insülin pompasından bahsediyorsunuz? Medtronic marka olanı ben kullanıyorum. Pil yeri ve mandal kısmında önemli problemler var. Ve ülkeye göre uygulamalar değişse de biz Türkiye’de bunlara para ödüyoruz. Kullanıcı hatası diyorlar.

      Çocukları tip-1 diyabetli olan ailelerimizde çocuklar anne ve babadan daha fazla dirayetli oluyor. Tip-1 diyabet onları büyütüyor. Umarım kan şekerinin stabil gittiği yeni yaşlar geçirir.

      sevgiler,

    • yasemin hanım mrb bizimde 9 yaşında kızımız var henüz hastalığın başlangıcındayız ve oldukça tedirginiz yardımınıza ihtiyacımız var lütfen

  3. Merhaba Esra Ablacım sayfanızı bugün İnsülin pompaları hakkında bilgi ararken farkettim . Kafamdaki sorulara ışık oldunuz 🙂 Ama yinede size sormak isterim. Ben 21 yaşında 8 senedir Diabet hastasıyım ve 5 senedir şeker değerlerim kötü gidiyor . Bunda benim payım çok . Artık kendime çeki düzen vermeye karar verdim . 4 senedir aklımda insülin pompası kullanmak vardı ama hep aklımda ama lar vardı . 1 haftadır bu amaları aşmış bulunuyorum . Doktorum ve bazı tanıdıklarım insülin pompasıyla şekerlerimin daha iyi düzene gireceğini söylediler . Fikrini alabilirmiyim ? 🙂
    Sevgiler

    • Gülnazar Merhaba,

      Öncelikle hoş geldin 🙂

      İnsülin pompası, insülin kalemine göre hem daha konforlu hem de kan şekerini düzene sokmak daha kolay oluyor.

      Pompayı satın almadan önce mutlaka dene ve sonra sayın almaya karar ver olur mu?

      Sevgiler

  4. Merhaba Esra Ablacım , Hoş buldum 🙂 . Dün İnsülin pompası takıldı ve bir hafta süresince denenicek . İlk gün olmasına rağmen rahatlığına alıştım . Kararlıyım, insülin pompası kullanacağım . Fikirlerin için teşekkür ediyorum .
    Sevgiler

  5. Merhaba,
    Yaklaşık 10 senedir Tip1 (Brittle) DM hastasıyım ve ilk yıl DANA marka pompa kullandıktan sonra (9 yıldır) Medtronic insülin pompası kullanmaya başladım. Sitede bahsedilen pil kapağının kırılması-çatlaması gibi problemlerle çok şükür karşılaşmadım, hatta makinede dikkatli kullanmaya çalıştığım için herhangi bir sıkıntı yok. Sadece bu bele takılan kılıfın artık tak-çıkartlardan yıpranması gibi bir sorunu var ama o da çok dert değil.. Benim sormak istediğim, bu cihazlarda belirli bir süre kullanımdan sonra herhangi bir Kalibrasyon filan yapılıyor mu? Ben birkaç kez sipariş verdiğim Medtronic’e ve doktora sordum ama onlar gerek yok, cihazın çalışmasında sıkıntı yoksa herhangi birşey yapmanız gerekmez dediler.. Fakat elektronik cihazlar ve özellikle de böyle hassas cihazlarda servo motorların aslında belirli sürelerde kontrol edilmesi gerekmez mi? Gerekirse nerde-nasıl yaptırabiliriz? Ayrıca, ben cihazı ilk taktırdığımda bana 5 sene sonra cihazı yenileyip değiştirebilirsiniz denmişti ama ben hiç değiştirmedim.. Cihazı belirli bir süreden sonra değiştirmemiz gerekir mi? Değiştiriliyorsa da SGK bunu da karşılıyor mu yoksa biz mi ödüyoruz? Bu konularda bilgi almamız mümkün müdür acaba? Çok teşekkürler..

    • Cihat Bey Merhaba,

      Maalesef Türkiye’de her iki pompa firması da her 5 yılda 1 kez değiştirilmeliden ziyade bozulmadığı sürece kullanın demekte 🙂

      Ancak özellikle yurt dışında her 5 yılda 1 kez değiştirilmeli denmekte. Her 5 yılda cihazı değiştirme hakkımız var. Ve ilk pompa alımındaki gibi bir süreçle tekrar karşı karşıya kalacağız. SGK ödemeleri de karşılamakta.

      sevgiler

  6. Merhaba 7 aydır pompa kullanıyorum Nezaman hoplasam koşsam pompa sütyenime takılı yerden Düşüyor insanların içinde ne yapacağımı şaşırıyorum bu konuda ne yapabilirim

  7. Esra hanım merhaba
    Ben 8 yıldır diyabet hastasıyım insülün iğnesi kullanıyorum Yalnız bende çok geceleri şeker düşmesi oluyor insülün pompası şekeri dengeliyor mu İnsülün pompası mı takmam gerekiyor.

  8. Hepinize Merhabalar.

    Benim iki tane ufaklik 4 yildir medtronic kullaniyorlar. Tam zamanini hatirlamiyorum ama bundan onceki 2 yil 530G kullandilar. Pomplarin garanti sureleri bittiginden dolayi sigorta firmasi bizi arayip degistirebilirsiniz dediler. Son bir haftadir 630G Kullaniyorlar. Bu zamana kadar sekerlerinin bu kadar duzgun seyr ettigini gormemistim. Ilk gun tamamen ayni ayarlar yapildigi halde ( Doktor ve Hemsire nezaretinde pompalari degistirildi ), gunduz ve gece cok dususler oldu fakat basal ayarlarini biraz dusurdukten sonra sekerleri muhtesem sekilde devam ediyor. Haziran ayinda cikacak 670G modelinede ucretsiz guncelleme hakkimiz olacagini soylediler. Bu arada Medronigin yeni sensoru guardian gercekten oncekine gore cok daha guzel sonuclar veriyor. Hepinize Saygilar.

  9. Esra Hanım Merhaba,
    İnsülin pompaları xray’lerde de bozuluyor mu malum artık metroda AVMlerde heryerde var sürekli çıkarıp takması zor oluyor ben özellikle metroyu çok kullanıyorum her xray de çıkarıp takıyorum.Bir keresinde hava alanında pompayla geçemeyeceğimi söyledim görevli pompayı alıp yürümeli x ray’in içinden diğer görevliye uzattı ama bişey olmadı.medtronic minimed kullanıyorum.

    • Ömer Bey Merhaba,

      Xraylerden geçilmesi önerilmiyor. Ama AVM lerde kullanılan xraylerin gücü havaalanlarına göre daha düşük. Ben bugüne kadar (7 yıldır) herhangi bir sorun yaşamadım.

      sevgiler,

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: