Yapay Pankreas Geliştirme Yarışı Isınıyor

Haberler&GelişmelerYapay Pankreas Geliştirme Yarışı Isınıyor

Artificial_Pancreas_-_HovorkaSürekli glikoz monitörü (CGM) ve insülin pompası içerecek bir kapalı devre sisteminden oluşan yapay pankreasın geliştirilmesini uzun zamandır destekleyen JDRF, dünyada bu teknolojinin gelişmesinin teşvik edilmesine yardımcı olmak için yapay pankreas konsorsiyumu kurdu. Bu konsorsiyum, dünyanın farklı yerlerinde yapay pankreasın çeşitli yönleriyle ilgili araştırma yapan 21 kliniği içeriyor.

JDRF’nin katıldığı Viyana’daki 7. Uluslararası Diyabet Tedavilerinde İleri Teknolojiler Konferansı, yapay pankreasın yakın gelecekte gerçekleşmesine yardımcı olacak, son zamanlarda meydana gelmiş heyecan verici gelişmeler üzerine odaklandı.

İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nden Roma Hovorka, bu alanda JDRF tarafından finanse edilen çalışmalara liderlik ediyor. Geçen yıl Diyabet Care’da yayınlanan bir makalede belirtildiği gibi, o ve arkadaşları bir araştırma tesisinde prototip yapay pankreas kullanan ergenlerin, 36 saati aşkın bir sürede geleneksel pompa tedavisi kullananlardan önemli ölçüde daha düşük ve daha az değişken kan şekeri olduğunu gösterdi. Daha yakın zamanlarda, Hovorka ve ekibi evlerde yapılan çalışmalarda da olumlu sonuçlar elde etti.

Cambridge prototipi, geliştirilen tek model değil. Dünya çapında birçok başka araştırmacı farklı alt gruplardaki tip 1’li insanları hedefleyen benzer ancak akıllı farklara sahip modeller üzerinde çalışıyor. Bu projelerin pek çoğu konferansta ele alındı​​. Örneğin, Moshe Phillip ve arkadaşları ‘Glucositter’ yapay pankreası geliştirdi ve Almanya, Slovenya ve İsrail’de testlerine devam ediyorlar. Edward Damiano ve ABD merkezli ekibi Boston’da bir ‘biyonik pankreas’ geliştirdiler ve onlar da testlere devam ediyor.

Yapay pankreas teknolojisindeki gelişmeler toplantının önemli bir teması idi. Dexcom ve Medtronic firmaları, pompaların ve sensörlerin etkinliğini geliştirerek, rekabet eden küresel yapay pankreas araştırma gruplarının başarılarına cevap verdi.

Dexcom’un G4 Platinum CGM’inin Medtronic’in Enlite CGM’inden daha hassas olduğu

Viyana’da sunulan yeni bir çalışmada gösterilmişti. Dexcom’un bu G4 Platinum CGM’i de, G4AP’nin geliştirilmesi ile çoktan bir üst modele geçti. Dexcom, özellikle yapay pankreas sisteminin bir parçası olarak kullanılması için İtalya’daki Padova Üniversitesi ile beraber G4 Platinum CGM’den bile daha doğru çalışan yeni sensör teknolojisini geliştirdi.

Benzer şekilde Medtronic, hem Avrupa hem de ABD’de onaylanan, CGM’i önceden belirlenmiş düşük kan şekeri seviyesine ulaştığında 2 saat boyunca otomatik olarak insülin göndermeyi durduran “düşük glukoz askı” özelliğine sahip ilk pompa sistemini geliştirdi. 530G sistemi, çalışan bir yapay pankreas yolunda 6 adımdan ilki olarak kabul edilirken, Medtronic MiniMed 640G ise ikinci adım olarak düşünülmektedir. 530G ancak önceden belirlenmiş bir hipoglisemik eşik geçilirse insülini durdururken, 640G hipoglisemiyi tahmin ederek insülini kesebilecek. Medtronic 640G’yi Avrupa’da 2014’ün ortaları ile 2015’in ilk ayları arasında bir zamanda, Amerika’da ise 2-3 yıl içinde piyasaya çıkarmayı umuyor.

Dışarıdan bir pompayla verilen insülinin vücut tarafından emilim hızı, bulmacanın çözülmesi gereken önemli noktası olarak durmaya devam ediyor. Mevcut seçeneklerde insülinin uygulanmasıyla kana karışması arasında 20 dakikaya varan gecikme yaşanıyor. Bu durum CGM ile insülin pompası arasında düzgün bir etkileşimi karmaşıklaştırıyor. Piyasadaki insülinlerden daha hızlı etki eden bir insülin bu problemi çözecek ancak henüz böyle bir insülin geliştirilemedi.

İnsülin gönderimini hızlandırmanın başka bir yolu da mideden verilmesi. “İntraperitoneal” insülin pompası konusunda uzman olan Fransa Montpellier Üniversitesi’nden Eric Renard, konferansta bu konuda bilgi verdi. Bu pompaların temel problemi, mide içine yerleştirilmesi gerektiğinden pek çok tip 1’li insan için oldukça invazif olmasıdır. Buna rağmen diyabet kontrolü zor olan hastalarda kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesinde etkili olabilmektedir. Renard, insülin cevabı çok değişken olan kişilerde tedavinin iyileştirilmesi için intraperitoneal pompalı bir yapay pankreas geliştirmeyi umut etmektedir.

JDRF konferanstan tweetler paylaştı. Etkinlikten fotoğraflar ve daha fazlası için bu linki takip edebilirsiniz.

Çeviri: DiyabetimBen.com Çeviri Ekibinden Esma Yalıngök, Kaynak: http://www.jdrf.org.uk/news/latest-news/race-to-develop-artificial-pancreas

 

 

3 YORUMLAR

  1. esra hanım bu yapay pankreas meselesi benim aklıma yatmıyor hiç uyurken falan engel olur sonucta iğneye bağlısınız hep öyle değilmi? veya yürürken koşarken vs gündelik hayatta yani

    • Yusuf Bey Merhaba,

      İnsülin pompasından daha küçük bir cihaz. Ben insülin pompası ile gayet rahat yaşıyor. Yapay pankreas ile yaşamak en az pompa kadar kolay.

      sevgiler

      • karbonhidrat sayımı yapmayı bilmiyorum sürekli ha1cm yüksek cıkıyor 7 son iki ha1c aslında cok gayret ediyorum ama genede 7 cıktı sonuncuda. pazartesi kan vereceğim endiseleniyorum sağlık ocağı doktoru pek bilgili değil sanırım 7 de cok kızıyor 😀 normal hastanede 9.4 de kızmıstı doktor bu 7 de dikat et 6nın altına düşür diyor. bu sefer 8 6 falan cıkacak cünkü yüksek gitti bi süre hep 🙁 karbonhidrat sayımını öğreneceğim bi video falan varmı yada siz yapabilirmisiniz rica etsem?

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: