Türkiye’de Tip-1 Diyabetlilerin Kullandığı İlaç ve Araçların Hangisini SGK Ödüyor, Hangisini Ödemiyor?

T1D Hakkında Her ŞeyTürkiye'de Tip-1 Diyabetlilerin Kullandığı İlaç ve Araçların Hangisini SGK Ödüyor, Hangisini Ödemiyor?

Türkiye’de Tip-1 Diyabetlilerin Kullandığı İlaç ve Araçların Hangisini SGK Ödüyor, Hangisini Ödemiyor?

Bu yazının fotoğrafında gördüğünüz tüm tip-1 diyabet ekipmanları ve ilaçlarının çoğu ülkemizde maalesef ödenmiyor. Eskiye oranla daha iyiye gittiği söylenen sağlık sektörü, hastaneler ve SGK süreçlerinde pek de iyiye gitmediğimizi düşünüyorum.

Bu yazıyı okurken anlarsınız ama yine de kısaca belirtmekte fayda var.

 SGK tarafından % 100 ödenen demek.

 SGK tarafından ödenmeyenler demek.

  Kısmi olarak ödeniyor demek.

Fotoğrafta gördüğünüz malzemelerin içinde şu an için % 100 ödenenler;

İnsülinler: Lantus’tan kısa bir dönem de olsa az bir fark alınıyordu. Ancak şu an tip-1 diyabetlilerden alınıyor. Sadece tip-2 diyabetlilerde bir fark çıkıyormuş.

İğne ucu: İğne ucundan bile fark ödeyenler oluyormuş ama % 100’ü SGK tarafından karşılanıyor diye biliyoruz.

Diğer ekipmanların tamamı ise SGK tarafından ya kısmi ödeniyor ya da hiç ödenmiyor.

Glükometre: SGK tarafından ödenmiyor. Ama bazı eczaneler ya da diyabet kliniklerinde glükometreler ücretsiz verebiliyormuş.

 Strip: Hangi marka strip yani kan şekeri ölçüm çubuğu olursa olsun SGK 50’lik 1 kutu stribin 20 TL’sini geri ödüyor. Güvenilir bir glükometre ve strip satın alacaksanız da arada fiyat farkı maalesef çıkıyor.

 İnsülin pompası: SGK tarafından kısmi ödeniyor. İnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm 2 linkindeki yazımızdan insülin pompa markalarına göre fiyatlara bakabilirsiniz. Ama kısaca bahsetmek gerekirse hangi marka ya da model insülin pompası olursa olsun SGK 3.500 TL geri ödeme desteği veriyor.

  İnsülin pompa set ve rezervuarı/patch: SGK tarafından kısmi ödeniyor. İnsülin Pompası Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey / Bölüm 2 linkindeki yazımızdan insülin pompa markalarına göre sarf malzemelerin fiyatlarına bakabilirsiniz.

 Lancet: SGK tarafından ödenmiyor.

 CGMs yani sürekli glükoz ölçüm sensörleri (Medtronic’ün tüm sensörleri ve Dexcom): SGK tarafından ödenmiyor.

Sürekli glikoz ölçüm sensörlerinin maliyetleri hakkında bilgi almak için Dexcom, Medtronic ve Medtrum Sensör Kıyaslaması linkindeki yazıyı okuyabilirsiniz.
 Tatlandırıcı: SGK tarafından ödenmiyor.

 iPort: Fotoğrafta yok ama maalesef bu araç da SGK tarafından ödenmiyor.

Atladığım ve kullandığımız bir ilaç ya da giyilebilir bir teknoloji olmamıştır diye düşünüyorum. Varsa ve yorum yapabilirseniz sevinirim.

Ve sonuç olarak; Türkiye’de tip-1 diyabetli iseniz hayatınız o kadar da kolay olmuyor. Hatta Türkiye’de kronik bir yaşam şekliniz olmasa dahi yaşam yine kolay olmuyor 😊✌️

#diyabetimben #tip1diyabet

6 YORUMLAR

  1. Esra hanım Merhabalar, Canan karatay hocanın beslenme listesine başladım, günde 4 bazen 5 defa insülin olurken şuanda gece 24 ünite lantus ve öğlen ya da akşam yemeğinde 3,5 ünite arası insülin vuruyorum, Canan hoca doğru beslenme ile vucudun kendi kendini yenileyebileceğini ve bazı tip1 d hastalarında iyileşme gözlemlediğini söylemişti, herkes icin değil ama bazılarında düzelme oldu demişti bir tv programında, konuyla alakalı görüşleriniz nelerdir? İyileşme olsun olmasın, bu beslenme ile ortalama 210 mlg aralığında giden kan şekerim, ölcüm aletimin butünki ortalaması 162 mlg ye düştü, sağlıklısı olması gerekeni mutlaka bu buna inanıyorum, kendimi daha dinç hissediyorum, sizinde görüşlerinizi merak ediyorum konu ile ilgili, sonuçta hasta olmadan önce cokca dengesiz besleniyordum, bu hastalık eğer bu sebeplerden oluştu ise iyileşme süreci icinde en az 8 ay ila 1 sene arası bu beslenmeden şaşmamak gerek, tabiiki bundan sonraki süreçtede aynı ş kilde devam etmek gerekir, bir umut ışığı varmıdır? Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.. teşekkürler

    • Yusuf Bey Merhaba,

      Dünya’da tip-1 diyabeti kesin çözen ne bir beslenme rutini ne de bir çözümü var. Ben bize sunulan ve direkt çözüm üreten tedavi protokollerinin izlenmesi taraftarıyım. Şu kadar zaman şu şekilde beslenirsen başarılı olursun ve hatta şirinleri görürsün gibi bir şey olamaz diye düşünüyorum.

      Şu var ki; düşük karbonhidratlı beslenince elbette insülin ihtiyacı azalıyor ve kan şekerini hedef aralıkta tutmak daha kolay oluyor. Bu sebeple de beslenme stilinin bence cidden düzenlenmesi, spor ve daha düzenli bir hayat şekerimize çok çok iyi geliyor.

      sevgiler,

      • Esra hanım Merhaba
        Dünyada kolestrolünde kesin bir çözümü yok, ancak bir çok hastası kolestrol ilacını bırakmış ben başladım tam olarak uyamasamda büyük ölcüde uyuyorum, sonuclarını sizlerle paylaşacağım

        Sevgiler

        • İyi günler siz hangi kitabını aldınız acaba benim anneme de tip1 şeker hastası onada karatay diyetini önerenler oldu ama biz kitabın adını bilmediğimiz için alamadık

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: