Tip-1 Diyabette Göz Muayenesi Hakkında Her Şey

DiyabetTVTip-1 Diyabette Göz Muayenesi Hakkında Her Şey

Diyabet Hastanesi tecrübelerimi sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Biraz uzun bir paylaşım ama lütfen bu yazının her cümlesini okuyun ve yazının en sonundaki videoları dikkatle izleyin. Diyabet ve göz muayenesi konusunda bugüne kadar bilmediğiniz çoğu konuyu öğreneceksiniz. Çünkü ben de bilmediğim birçok detayı bu muayene ile öğrendim 🙂

Göz Muayenesi için Opr. Dr. Tekin Münür ORMANCIOĞLU‘na gittim. Bugüne kadar geçirdiğim göz muayenelerimin en keyiflisi, en 10 numarasıydı 🙂 Birkaç video paylaşıyorum yazının en sonunda. Eminim sizler de benimle aynı fikirde olacaksınız.

Tekin Bey, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi mezunu. Tekin Bey hakkında daha fazla bilgi almak için Opr. Dr. Tekin Münür ORMANCIOĞLU ‘na tıklamanız yeterli.

IMG_0160Tekin Bey’e muayene olmadan önce hemşireler göz tansiyonu ve diğer detaylar için bazı cihazlarda gerekli işlemleri yaptılar. Ardından da Tekin Bey’in yanına geçtik.

 

 

 

 

IMG_0185Tekin Bey’in yanına girdiğimizde öncelikle diyabet yönetiminin ve göz muayenesinin neden önemli olduğunu bizlere anlattı. Ve özellikle yılda bir kez göz dibi muayenesi ve OCT yani göz tomografisi yapılması gerektiğinden ve 5 yılda bir kez de göz anjiyosunun yapılmasının öneminden bahsetti.

Açıkça söylemem gerekirse 2002 yılından bu yana bilinen hastanelerin çoğunda göz muayenemi oluyordum ama ilk kez bir göz doktorundan OCT ve göz anjiyosunu duydum ve çok şaşırdım. Zaten Tekin Bey’in yanına girdiğimizde verdiği güven ve ‘artık bana emanetsin hissiyatı’ doğru yerde olduğumuzu bize hissettirdi.

Yukarıda da bahsettiğim gibi diyabet ve göz muayenesi hakkında bilgilendirici detaylardan sonra göz muayenesine geçtik. Standart olarak tahtadan bazı rakam ve harfleri okumamı istedi. Bende astigmat olduğu için bazılarında zorlandım 🙂 Tekin Bey gözüme bir şeyler damlattı. Gözümü tekrar muayene etti. Ardından da göz bebeğimi büyütmek ve damla yapılması için hemşirelere emanet edildim 🙂 Ki göz dibi muayenesinden önce mutlaka göz bebeklerinin büyütülmesi gerekiyor ve bunun için de damla damlatılması lazım.

Benim gözler 15-20 dakikada kocaman oldu 🙂 Göz dibine bakılması için de Tekin Bey tekrar muayene etti. Herhangi bir sorun çıkmadı. Her şey yolunda.

Benim aklım OCT’de yani göz tomografisindeydi. OCT diyabetli bireylerde; 

  • Sarı-nokta hastalığı,
  • Retina damar tıkanmaları sonrasında gelişen maküla ödemi tanısı,
  • Görme alanının ne kadar olduğu gibi detayları öğrenmek için kullanılır.

IMG_0182Tekin Bey ‘Gelmişken OCT yaptır.’ dedi. Ben de yaptırdım 🙂 Farklı bir cihazda her iki göz için de ayrı ayrı fotoğraf çekimine benzer bir çekim yapıldı. Herhangi bir ilaç kullanılmıyor. Asıl bu konu oldukça önemli. OCT sonucu, renkli birkaç döküman olarak çıkıyor. Yani sağ ve sol göz ayrı ayrı. Gözümüzü bir çember olarak alırsak çemberin ne kadarı sarı ne kadarı yeşil önemli. Sonuç dökümanlarında sarı rengin çok olması iyi değil, yeşil alanın çok olması ise her şeyin daha da yolunda olduğunun göstergesi. Sarı rengi kan şekeri regülasyonunu daha iyi sağlayarak yeşil renge çevirme imkanımız da var. Bu sefer hırs yaptım, sol gözümdeki sarı renk fazlalığını yeşile döndürmeyi başaracağım 🙂

Göz anjiyosu ise sırada. Fiyatını sormadım ama düşünmüyor değilim. Çünkü hayatımda hiç yaptırmadım. Göz anjiyosu ise ilaçla yapılıyor. Kasıktan ya da el bileğinden yapılan girişle fluoresein denen bir ilaç enjekte ediliyor. Tekin Bey’in elinde gördüm ama göz anjiyosu halen düşündüğüm bir konu 🙂

İlk başta da bahsettiğim gibi ben bugüne kadar bu şekilde bir göz muayenesi yaşamadım. Her şeyi bir kenara bırakın ama özellikle göz muayenesi için Diyabet Hastanesi‘ne mutlaka gidin. Çünkü Tip-1 Diyabette Göz Muayenesi oldukça önemli

foto45Son olarak da Tekin Bey her hastasına verdiği bir hatırlatma kağıdını bana da verdi. Önce iki tane verdi. Biri dolabın üstüne yapıştırılacak, diğeri de banyo duvarı olabilir dedi. Biraz sessizlik oldu. ‘Siz iki tane daha verin.’ dedim 🙂 Yatağımın başı ve aynanın kenarına da koyacağım. Gördükçe daha motive olur, daha dikkatli olurum demiştim 🙂 ‘

Bir sonraki kontrole 6 ay sonra gitmeyi planlıyorum. Normalde yılda bir kez ama OCT’deki sarı renk ne kadar yeşile dönebilmiş görmem gerekiyor 🙂

Son olarak Diyabet Hastanesi‘nin web sitesi güncellenmiş. Doktor ve diyetisyenlerinin videoları var. Oldukça bilgilendirici. İzleyin, izlettirin 🙂

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

IMG_0189  IMG_0171  IMG_0174

IMG_0181  IMG_0179  IMG_0178

IMG_0156  IMG_0158

IMG_0167  IMG_0168

6 YORUMLAR

  1. Esra Hanım merhaba. Yazınızı okuyunca kendi deneyimimi de paylaşmak istedim. Dediğiniz gibi bir çok hastane ve doktor Tip-1 diyabete bağlı kontrollerde sadece göz dibi muayenesi yapmakla yetiniyor. Ben de yaklaşık 6 yıl kadar önce Bursa’da bir doktorla tanıştım ve göz anjiyosunu o yaptı. 6 ayda bir normal kontrol yılda bir defa da göz anjiyosu oluyorum. Doktorum Medical Park’a geçtiği için uygulamaların fiyatı da arttı. Bir ay kadar önce 153 liraya anjiyo oldum.

    • Gülden Hanım Merhaba,

      Paylaşımınız için teşekkürler.

      Maalesef dediğiniz gibi sadece göz dibi ile yetiniliyor. Göz anjiyosu düşündüğüm kadar pahalı değilmiş 🙂 Ben de kısa sürede yaptırıyor olacağım.

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: