Tip-1 Diyabetli Çocuklarımızın Okulda Yaşadıkları

Çocuklar ve T1DTip-1 Diyabetli Çocuklarımızın Okulda Yaşadıkları

Ben her zaman söylüyorum; Türkiye’de tip-1 diyabetli yetişkin olmak zor ama özellikle tip-1 diyabetli çocuk ve yakını olmak bende daha zor.

Okul çağındaki tip-1 diyabetli çocukların yaşadıkları apayrı olmakta. Ya okula kabul edilmiyorlar ya da okula kayıt olduktan sonra ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Kan şekeri düştüğünde ‘şımarıklık’ ile yaftalanan çocuklarımız da oluyor. Ya da kan şekeri ölçümü konusunda okulundaki öğretmeninden destek istediğinde destek alamayan çocuklarımız oluyor.

Özellikle annelere büyük görev düşüyor. Okul saati süresince çocuğuyla beraber okulda oluyor. Çünkü; insülin enjeksiyonu, yemek yedirme ve kan şekeri ölçümü için okulda olmak zorunda.

Diğer bir konu ise okulda çocuklar için düzenlenen ‘mutlu anlar’ 🙂 Bu mutlu anlarda ya şeker ya da çikolata gibi aslında sağlıklı olmayan gıdalar verilmekte. Bu ürünler her çocuk için zararlı. Ancak tip-1 diyabetli çocukların özellikle bu anlarda pek de mutlu olmadıklarını düşünenlerdenim. Elbette aile bilinçli ise çocuk mahrum kalmadan diğer arkadaşları gibi yiyebilirken ek doz insülin yapmakta. Ama her zaman bu ‘mutlu anlar’ sıkıntısız geçmiyor.

Öğretmenlerimizi de anladığımı belirtmeden geçemeyeceğim. Okulda sadece tip-1 diyabetli değil başka kronik rahatsızlığı olan çocuklarımız da var. Her öğretmen ayrı ayrı her rahatsızlık hakkında bilgi sahibi olmalı ve destek vermeli demiyorum. Zira öğretmenlerimiz gerektiğinde ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Ama bir o kadar elinden geleni yapmayanlar da var.

Daha ne kötü hikayeler duydum. Bunları teker teker anlatmıyorum. Ancak kızı ya da oğlu tip-1 diyabetli olan aileler okulda neler yaşıyorsa yazsın isterim. Yaşanılan sıkıntılara çözüm olabilecek elbet birileri çıkar diye düşünüyorum. (Görsel kaynak: clipartpanda.com)

2 YORUMLAR

  1. Gamze Turgut Örnegin ben staj yaparkende rasladıgim bi durumdu okulda diyabetli cocuklar genellikle arkadaslarndan cekinerek insulnlerini vuruyolar bu konuda hicbir cocugun ve bireylerin cekinmesini istemem tabiki bu konu icin guzrl temiz duzenli okulun kucuk bir arsiv odasnı duzenleyip cocuklerin rahatca insulinlerini yapabilecekleri ve bi ögretmeninde nöbet veya yanlarında olabilecegi sekilde bi duzenleme olsa cok makbule gecer bence sadece bi önerim.

    Arzu Akdeniz Şahinde Okul kantinlerinde diyabet ve colyak hastasi çocuklar icin ürünler olmali diye dusunuyorum. Bunu okul yonetimiyle konusmustum. Fakat bunun sadece kantini isletenlere bagli olduğunu söylediler. Kantin isletmecilgi de ihaleyle alinabiliyor biliyorsunuz. Bu konuda nasil sesimizi duyurabiliriz bilmiyorum ama bu kadar cok ihtiyac duyulan bi eksiklige duyarsiz kalinmasi üzücü gerçekten.

    Arzu Akdeniz Şahinde Sehir belirtmemisim ozur dilerim. Kırklareli Lüleburgaz

    Hayriye Sivaslı Sarı Şimdilik hicbir sorun yasamadım oykumcum ogretmenimiz super ilgiliydi ama tayin oldu insallah yeni gelecek ogretmenimizlede sorun yasamam yasarsam bırak sayfayı turkiyeye duyururum zaten…

    Tuğse Tuğba Yüksel Yıldız Okul kantinlerinde glutensiz ürünler olsa super olur

    Durmaz Sasa Sasa Öyküm hanım ist.gazi Osman paşa semtinde oturuyoruz. Öğretmenlerim iz çok duyarsız. Sınıfında okutmak istemiyorlardı . Spor faaliyetlerine dahil etmiyorlar ve tamamen bilinçsizce ve korkakça davranıyorlar. Hatta okul müdürü ve bizden imzalı kağıt istiyorlar dı.bu sebepten oğlumda okula karşı hep bir korku oluştu. Şu an 4. Sınıfa gitmesine rağmen hala okuldan Korkuyor ve gitmek istemiyor

    Hülya Yılmaz Avcı istanbul küçükçekmece.. okul kantinleri gercekten sorun.. kepekli ekmeğini bile zor aldırttım. okulda bi kaç diyabetli çocuklar olmasına ragmen okulda hemşire yok. geçenlerde okulda şekeri yükseldi . ilgilenecek kimse yoktu işten izin alıp gittim. milli eğitim bakanlığına gittik ve öneri sunduk . normalde okullarda hemşire olması zorunlu olması lazım. bakalım sonuc ne olucak.

    Gülder Çifçi Deliktaş Kantinlerde zararlı her türlü ürünün yasaklanması iyi olurdu, biraz zor biliyorum, en azından diyabetli yavrularımız için de ürünler bulundurulabilir.

    Havva Bolaç Biz niye herkes in önünde insilün yapalım ki… İnsilün yapabileceğimiz , şekerimizi ölçebileceğimiz , düşük ya da yüksek şeker olduğu zaman dinlenebileceğimiz yer olması revir gibi… Mesala mağazalarda bebek emzirme odası var okullarda da böyle odalar olabilir … Neden olmasın?
    2 saat · Beğen

    Aslı Karabulut Tulun İzmir,Bayraklı bende bu okullarda revir ve hemşire olmayışını anlamış değilim.Değil diyabetli bir öğrenci ,600-700 kişilik öğrenci olan okulda 1 tane sağlık görevlisi daha kötüsü ilkyardım dolabı bile ,olmaması saçmalık bence…..

    Besradilan Adıgüzel İzmir Buca ne bir hemşire nede revir diyabetin ne olduğundan bile haberi olmayan insanlar var.

    TC Nurgül Bozhöyük Yıldırım Insulinlerini rahatça vurabilecekleri (tuvalet köşelerinde değil) bir ortam sağlanması lazım bence bir de kantinlerde bizlere de hitap edebilecek % 100 meyve suyu diet içecekler olmalı bir de ….

    Ege Arman izmir bostanlı ana okulunna gidiyor benim oğlum

    Seher Kaya benim oglum izmir evka 2 tugba özbel anadolu lisesinde herkes gibi tuvalette sınıfta yapıyor insülünlerini çoguzaman tuvalette o ortamda gulukoken ignesini koyacak bi dolap bileyok buzla gidip geliyo yazları herşeyden çok beni üzen müdür yardımcısından…Daha Fazlasını Gör

    Seher Kaya okul kantinlerini saymıyorum bırakın uygun araögünleri herşey şekerli tuzlu bileyok yemek hiç hiç demeyim zaten sinir oluyorum nekantin nede yemekhane uygun deyil

    Dilşat Yıldız Benim oglum anaokulunda hicbir sorun yasamadik. Okulumuz k.cekmece halkalida. Ogretmenimiz okul personelimiz ve en onemlisi mudiremiz merte ve bana cok destekler. tesekkurler hepsine. Insallah boyle devam ederiz. Oglum huzurlu mutlu ben mutlu

    Arzu Bektaş Bizde okul cikisi ablasini beklerken sekerinin dustugunu soyledi. Sekerini olcmek icin bir odadan gectim bir tabure bile bulamadım. Sıkıla cekine ogretmenler odasına girmek zorunda kaldım. Bizde sağlık personelinden vaz gectik bari revir olsa onada razıyız

    Arzu Bektaş Samsunda yasiyoruz

    Oktay Dokuz Benzer sorunlar çok fazla aslında. Kantin işletmeleri için en iyi çözüm ihale şartnamelerine bazı hastalıklar özel bir paragraf açtırmak. ki işletme sahipleri şuan rica minnet yaptıkları işleri şartnamelerde yazılı olursa yapmak zorunda olurlar, bu yönde çalışmak daha mantıklı geliyor

    Gül Arslan Kantınlerde diyabetik ürünler bulabilmek birde revir ortak sorunumuz…

    Serpil Karademir Kartal bizde istanbul bağcılarda oturuyoruz iki çocuğumda diabetli oğlum sekizinci sınıfa gidiyor ders anında şekeri düşmüş ve öğretmenine söylemiş.öğrwtmenide çay ocağındaki hizmetliden krsme şeker al demiş oğlum gidip istediğinde hizmetli vermemiş ve yavrum alıyarak sınıfına çıkarken müdür yardımcısı hanım hoca sağolsun neden ağladığını sormuş oğlumda anlatmış sen ne diyosun diyip hızla odaya gitmişler hemen kendisi şerbet yapıp oğluma vermiş ve o hizmetliyede kıyameti koparmış.burdaha böyle birey yaparsan isinden olursun o cocuğa birşey olsa ne olucak demiş.kızımda aynı okulda birinci sınıfa gidiyor ilk ders okulda bekliyorum tenefüste şekerini ölçüp iğnesini yapmam gerekiyor ama nerde yapıcağımı şaşırıyorum sınıfta yapsam arkadaşları geliyor ve acıyorlar kızım üzülüyor tuvalette yapıyorum huzursuz oluyorum .her okulda hemşire olsa bu tür sıkıntılar olmaz.allahtan kızımın öğrwtmeni çok duyarlı ona disbetle ilgili kitap götürmütüm okuyup internetten de araştırmış sağolsun.

  2. Bizde İstanbul Çekmeköydeyiz oğlum burada özel bir okula gidiyor. Okulda revir ve hemşiremiz olduğu için bu sıkıntıları pek yaşamıyoruz ama yine de Ölçüm ve iğnesini yaparken revirde kimsenin olmamasını istiyor. Bende iki sene boyunda neredeyse hergün okula gittim ve tabi işimden ayrılmak zorunda kaldım çünkü ben hemşire olmasına rağmen bir türlü bırakamadım 2,5 sene oldu daha yeni yeni bırakıyorum. Bizimde okulumuzda bazı Öğretmenleri revire gitmem gerekiyor dediği halde sınıftan çıkarmadığı için eve geldiğinde şekerini 40’larda yakaladığım oldu maalesef her eğitim dönemi başında bütün Öğretmenleri ile konuşmama rağmen ara ara bu tarz Şeyler yaşıyoruz. Bence MEB her sene okulda diyabetle ve hatta diğer kronik hastalıklarla ilgili seminerler düzenlemeli çünkü bu işin ciddiyetini bir türlü anlamıyorlar böyle Şeyler yapılırsa en azından kulak dolgunlukları olur diye düşünüyorum . Allah herkesin evladını bağışlasın acılarını göstermesin inşallah Sevgilerimle …

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: