Tip-1 Diyabeti Kabullenmeyi Nasıl Başarırsınız?

Tip-1'imTip-1 Diyabeti Kabullenmeyi Nasıl Başarırsınız?

Biliyorsunuz ben 14 yıldır tip-1 diyabetliyim. İskenderun’da Yabancı dil ağırlıklı liseden mezun olduktan sonra lisans eğitimimde Jeoloji Mühendisliği bölümünü bitirdim. 2005 yılında ise profesyonel iş hayatım başladı. 2010 yılında ise çalışırken İnsan Kaynakları üzerine eğitimimi de tamamladım. 2008 yılından bu yana da İnsan Kaynakları profesyoneli olarak hem iş hayatım hem de diyabetimben.com’u devam ettiriyorum.

Beni çoğunuz tanıyor. Ara ara da kendimle ilgili bilgiler veriyorum ama neden mi böyle giriş yaptım? Çünkü ben tip-1 diyabetimi hiçbir zaman engel, sorun ya da hastalık olarak görmedim. Okurken ve iş hayatımda da bana bugüne kadar sorun yaratmadı. Hatta sıklıkla duyduğum şey; ‘Tip-1 diyabetin var ama hem diyabetini hem de işini yüksek performansla organize ediyorsun.’

Tip-1 Diyabeti Kabullenmeyi Nasıl Başarırsınız? yazısını da herkes için yazmaya karar verdim. Herkes tip-1 diyabetten sonra kendisini çoğunlukla toparlayamamış. tip-1 diyabetini kabul edememiş olduğu için de bu yazı umarım fayda sağlar.

Tip-1 diyabetli olmayı tercih etmesek de tip-1 diyabetliyiz. Neden ben, ne yaptım da tip-1 diyabetli oldum, çocuğuma neden böyle davrandım, beslenmeye dikkat mi etmedim gibi milyon tane soruyu sorup duruyoruzdur. Özellikle tip-1 diyabet tanısı yeni alanlar. Bu sorgulama dönemini elbette hepimiz yaşadık. Ama bazılarımız bu sorgulamayı yapıp kısa sürede kendini toparladı ve tip-1 diyabetini daha iyi nasıl yöneteceğini öğrenmeye başladı. Halen sorgulamaya devam edenler. Aslında sözüm sizlere; sorgulama yapmayın ve bence tip-1 diyabeti doktor, diyetisyen ve hemşire kıvamında öğrenmeye başlayın. Çünkü tip-1 diyabet bilginizi oluşturmazsanız sorunlarla boğuşmaktan öteye gidemezsiniz. Ve hatta şeker değerleri vs her şey bir düzene girmez.

Tip-1 diyabet bir hastalık. Bunun farkındayız. Ama bunu bir hastalık gibi görmek yerine bir yaşam şekli olarak görün. O yüzden ben hiçbir zaman kendime ben hastayım ya da şeker hastasıyım ya da tip-1 diyabet hastasıyım demedim. BEN TİP-1 DİYABETLİYİM. Kendinize bunu söyleyerek hastalık kafasından az da olsa çıkmış olursunuz.

İyi bir tip-1 diyabet ekibinizin olması lazım. Bu çok önemli. Endokrinoloji uzmanı, diyabet hemşiresi ve diyabet diyetisyeni. Ben şu anda Diyabet Hastanesi’ne gidiyorum. Çünkü bende bir şeyler tam anlamıyla yolunda gitmiyor. Yolunda gitmeyen bir şeyler gördüğümde hemen aksiyon alıyorum. Endokrin doktorum Sinan Tanyolaç, Diyetisyenim Mine Telek ve ben güzel bir ekip olacağız.

İnsüline bir ilaç gözüyle de bakmayın. İnsülin bir hormon. Ve o hormonu dışarıdan birilerinin vermesi gerekiyor. Uzun zamandır diyabetimben.com’da tip-1 diyabetin bir hormon eksikliği olduğunun vurgusunu da yapıyorum.

Kimseye muhtaç değilsiniz. Ama yoğun hipoglisemi anları dışında 🙂 🙂 Çünkü bazı hipoglisemi anlarında ben bile birine ihtiyaç duyuyorum. Bu nadir anların dışında her şeyi yapabilmekte özgürsünüz. Birilerinin size yardım etmesine gerek yok.

Dünya’da çok önemli konumlarda olan insanlar tip-1 diyabetli. Türkiye’de basketbolcu Alper Saruhan, Tiyatro Oyuncusu Derya Baykal, hatta İngiltere’nin yeni başbakanı Thresa May de tip-1 diyabetli. Halle Berry, Salme Hayek. Türkiye’de oldukça iyi bildiğimiz şirketlerin CEO’larının çocukları ya da üst düzey yöneticileri. Çok kişi sayabiliriz. Bu insanlar çoğu önemli başarı hikayeleri yazıyor. Tip-1 diyabetli olmalarına çok takılmadan hedefleri doğrultusunda ilerliyorlar. Hem tip-1 diyabetlerini iyi yönetiyor hem de profesyonel iş hayatlarında muhteşem başarılara imza atıyorlar. Unutmayın: Tip-1 diyabetli olsalar dahi bu başarıları sağlıyorlar.

Bizlerin onlardan ne farkı var ki? Biz neden başarılı olamayalım ki? Biz neden takılıp kalalım ki tip-1 diyabete.

İnternet ortamında ya da sosyal medyada da takip etmeye değer gördüğünüz site ya da sosyal medya gruplarını mutlaka takip edin. Özellikle sosyal medyada bazen sinir bozucu şeyler olsa da görmeyin. Takip edin. Kendinize birilerini yani tip-1 diyabetini başarılı yöneten kişileri örnek alın. İyi şeyleri örnek alın 🙂

Ama unutmayın; Tip-1 diyabet ne hayatınızın çok merkezinde olsun ne de merkezden çok uzakta. Belki bu yazı tip-1 diyabetli olduğundan dolayı motivasyonu olmayan ya da tip-1 diyabetini yıllardır iyi yönetemeyen birilerini harekete geçirmeye fayda sağlar.

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

 

2 YORUMLAR

  1. Ahmet Minare Sonuna kadar katılıyorum. Özellikle hayatımızın merkezinden ne çok uzak ne de çok yakın olmasına kesinlikle ve kesinlikle katılıyorum.

    Hülya Hür 10yıllık seker hastasıyım ailemde kimsede yok bu hastaligida kabullenmem çok çabuk oldu

    Esra Avcı Harikasınız. Ne kadar çabuk adapte olursak o kadar iyi oluyoruz 🙂

    Fatoş Küçük Çoban Bu mesajı üzerime alıyorum esra hanım, çok teşekkürler

    Esra Avcı Almanız gerekiyorsa alın lütfen 🙂 Toparlanıyor olmak lazım. sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: