Tatlandırıcı ile Aşure

KH SayımıTatlandırıcı ile Aşure

Cuma akşamı Splendalı Kek ile birlikte aşure de yaptığımızı sizlere söylemiştim. Umut Bey inanın mutfak işlerinde oldukça başarılı. Aşure konusunda da oldukça başarılı.

Aşure yapıp bize ilk getirdiği aşure inanılmazdı. Az şeker ile yapmıştı bu aşureyi. Ben ve Eşref tadına bayılınca bunu Splenda ile yapalım dedim. Umut Bey de sağolsun aşure de yaptı bize 🙂

Perşembe günü bir sürü malzeme aldık. Ve bu malzemeleri görevim gereği ben de öncesinde hazırladım.

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı kuru üzüm (1 su bardağı 85 gr KH içerir.)
  • 1 su bardağı beyaz kuru üzüm (1 su bardağı 85 gr KH içerir.)
  • 2 su bardağı beyaz dut kurusu (1 su bardağı 85 gr KH içerir. Kuru üzüm gibi kabul ettim.)
  • 10 adet kuru incir (1,5 adedi 15 gr KH içerir. 10 adedi ise ortalama 100 gr KH içerir)
  • 10 adet kuru kayısı (3-4 adedi 15 gr KH içerir. Bizim kuru kayısılar biraz büyüktü. 3 adedi 15 gr KH içerir kabul ettim. 10 adedi 70 gr KH içerir)
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 su bardağı kavrulmamış badem
  • 1 su bardağı çifte kavrulmuş fındık
  • 2 adet kabuk tarçın
  • 1 su bardağı çiğ kuru fasulye (1 su bardağı 60 gr KH içerir.)
  • 1 su bardağı çiğ nohut (1 su bardağı 60 gr KH içerir.)
  • 1,5 su bardağı çiğ buğday (2 su bardağı 150 gr KH içerir.)
  • 1,5 su bardağı Splenda

Yapılışı

1 gece önceden kırmızı ve beyaz kuru üzüm ve dut kurusu bir kaba, incir ve kayısı bir kaba, ceviz bir kaba, badem ve fındık bir kaba alınır. Üzerlerini biraz geçecek şekilde kaynar su dökülür. İncir ve kayısı ufak parçalar halinde bıçakla doğranır. Bunu unutmayın. Zira kuru meyveler suda kalınca baya baya şişiyorlar.

Suda kalan kuru meyvelerin birçok şekeri de suya geçmiş olacak. Glisemik indeksi böylece biraz daha düşürmüş olduk.

Nohut, kuru fasulye ve buğday da yine suya yatırılır yumuşamaları için.

Ertesi gün nohut ve kuru fasulye yumuşayıncaya kadar haşlanır. Buğday yani bizim İskenderun diliyle döğme de büyük bir tencerede haşlanır. Döğme tencerisinin içerisine 2 kabuk tarçın atılır. Fasulye ve nohutlar döğmeye göre daha zor piştikleri için pişer pişer pişmez döğmenin olduğu tencereye süzgeç yardımı ile alınırlar. Bu arada bu tarz kuru bakliyatlar pişerken köpük oluşturur. Onları kaşık yardımı ile alalım ki gaz yapmasın.

Biraz daha kaynadıktan sonra bu 3lü içerisindeki kabuk tarçınlar çıkarılır ve kuruyemişler konur. Önce fındık. Sonra kabukları çıkarılarak badem ve en son yine çıkarabilirseniz kabuklarını ceviz. Çıkarmanızda yarar var. Çıkarmazsanız aşurenin rengi biraz koyu oluyor 🙂

En son olarak da kırmızı ve beyaz kuru üzüm, incir ve kayısı kuruları eklenir. Bu kuru meyveler suda bekletildiği için oldukça şişmiştir. Özellikle kırmızı üzüm top top olmuştur.

Bu malzemeler tencerede birbirlerine daha iyi geçsin diye pişirme işlemine biraz devam edilir. Sonra son olarak 1,5 su bardağı Splenda eklenir ve ortalama 15 dk daha karıştırarak pişirmeye devam ettiğimiz aşureyi ocaktan alacak duruma geliriz.

Pişirme işlemi devam ederken malzemelerin su çekme durumu olacaktır. Hazırda kaynamış su bulundurmakta yarar var. Suya ihtiyaç oldukça aşurenin olduğu tencereye ekleme yapmamız lazım.

Yaklaşık 1 saatte pişmiş oldu aşure. Tadı da standart aşureden bence daha iyi. Tadı şekersiz gelirse Splenda ekleyebilirsiniz. Zira 1,5 su bardağı Splenda bence çok sınır bir ölçü.

Bu tarif ile bir tencere aşure 695 gr KH içeriyor. Galiba bizim tencereden 40 normal kase aşure çıkar. Bu da 1 kasenin ortalama 17 gr KH içermesi anlamına gelir.

Kuru meyveleri de dediğim gibi sıcak suda beklettiğimiz için kuru meyve şekerinden gelecek glisemik indeks yükü de yok. Ayrıca şeker yerine Splenda kullanmış olmamız da glisemik indeksin normal bir aşureye oranla daha düşük olmasını sağladı.

Dünden bu yana ara öğünlerimin bazılarında bu aşureyi tükettim. Kan şekerimde bir sıkıntı da olmadı.

Yapacak olanlara yine afiyet olsun 🙂

4 YORUMLAR

  1. Öncelikle ellerinize sağlık demek istiyorum 🙂 Ben üç aylık çiçeği burnunda bir şeker hastasıyım, aşureyi de çok severim. Bu yıl aşureyi ilk defa şekersiz yedim ve inanın meyvelerden gelen şeker yeterliymiş, tatlandırıcıya bence hiç gerek yok. Denemediyseniz deneyin derim 🙂

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: