Diyabetli ve Diyabetli Yakını Tatilde

Tip-1'imDiyabetli ve Diyabetli Yakını Tatilde

Bu yaz Ege’den Akdeniz’e doğru bir tatil planımızın olduğunu http://www.diyabetimben.com/yazzz-geliyor.html yazımda sizlerle paylaşmıştım. Ancak turun rotası Akdeniz’den Ege’ye olarak değişti 🙂 . 14 Temmuz Cumartesi günü sabahın köründe Antalya’ya uçuyoruz:) .

Bu yazıyı da Ezgi Hanım için yazıyorum 🙂 . Artık radyodan şarkı armağan eder gibi gelen istekleri yazıya döküyorum 🙂 .

Tatile çıkarken beni en fazla geren konu yanıma aldığım yedek insülinleri soğuk muhafaza etmek. Yanımda buz kasetleri ile otele ya da gideceğim yere kadar kendimi zor atıyorum. Ama bu endişe çok büyük bir endişe değil. İnsülin bozulursa bozulsun. Bir sürü eczane var gideceğim yerlerde. Parası neyse alırız 🙂 .  Kendimi sıkıntıya sokmamın bir anlamı yok. Yoksa şekerim stresten yükselir 🙂 .

Yanımıza yedek insülinlerimizi aldık. Eğer insülin kalemi kullanıyorsak mutlaka iğne ucu da almalıyız. İnsülin pompası kullanıyorsak setlerden 2-3 adet yedek almak lazım. Pompa setlerini her yerde bulmak kolay değil. Bu sebeple tedarikli olmak lazım.

Ölçüm aleti en önemli araç bizler için. Aman yanınıza almayı unutmayın. Yedek ölçüm çubuğu da yanınızda olsun. Ben geçen sene İzmir’e giderken ne akla hizmetse ölçüm aletimi evde unuttum. Kartal civarından taksideyken Eşref’e bakıp; ‘ölçüm aletimi evde unuttum’ dedim. Eşref ve ben şokta. Uçağın kalkmasına 1-2 saat var. Biz eve döndük. Ölçüm aletini aldık ve uçağın kalkmasına 45 dk kala havaalanında olmamıza rağmen uçağa alınmadık. 2 saat boş yere havaalanında bekledik ve tekrar ilk İzmir uçağına bilet aldık. 300 TL’ye yakın para çıktı cebimizden. Sonrasında düşündüğümde keşke eve dönmek yerine devam etseydik ve gittiğimiz yerde bir eczaneden ölçüm aşeti alsaydık dedim. Para ile alsam bile ödediğimiz uçak biletinin fiyatına gelmezdi.

Hipoglisemi risklerine karşı Glucagen Hypokit alalım. Tatile beraber çıktığımız yakınlarımıza nasıl be hangi durumlarda yapılır anlatalım.

Ben deniz, kum, güneş kısmına bayılırım. Bir de bolca soğuk ayran içmeyi 🙂 . Geçen yaz baya içtim ve iyi geldi. Serin serin 🙂 . Kumsalda ayağımıza bir şey batmasın diye denize girene kadar terlikleri çıkarmamak ya da çıkaramıyorsak bastığımız yere dikkat etmemiz lazım. Ayaklar bizler için önemli biliyorsunuz.

Güneşi gördük diye de güneşten maximum faydayı sağlamayalım. Güneş yanığı olursak iyileşme süreci zor olacağından bu konuda mutlaka dikkatli olmalıyız. Bu sebeple de mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş koruyucuları kullanmak lazım.

Yemek konusuna gelince; karbonhidrat sayım yöntemini bilen diyabetliler daha esnek olacak yaz tatilinde. Ama bilmeyenlerde kendisine dikkat etsin. Sık kan şekeri ölçümü iyi bir önlem olabilir. Kan şekerimizi sürekli takip etmek hiperglisemi ve hipoglisemileri daha rahat takip etmemizi sağlar.

Yazın hava sıcaklığı sebebiyle bol terlemeden dolayı su kaybı olacak. Suyun fazlaca kaybını önlemek lazım. Zira vücudumuzda su kaybı ne kadar fazla olursa kanımızdaki şeker yoğunluğunun su yoğunluğuna göre oranı fazla olur. Burada yanlış anlaşılma olmasın lütfen. Su kaybı olursa kan şekeri yükselir demiyorum. Mesela kanımızda 2 bardak su, 1 çay kaşığı şeker olsun. Eğer 1 bardak suyu kaybedersek 1 çay kaşığı şeker 1 bardak su için daha fazla gelecek. Söylemek istediğim bu. Ama lütfen su içmeyi unutmayalım. Su içelim derken de damacana damacana içmemek te gerek 🙂 . Ayarı tutturmak lazım.

İnsülin dozlarınızı kan şekerlerinize göre ayarlamanızı öneririm. Günlük hayatta diyabetimizin nasıl iyi bir şekilde koçu oluyorsak, tatilde de aynı şekilde ilerlemek lazım. Hareketli ya da hareketsiz olunacaksa insülin dozlarını azaltıp, arttırmak lazım.

Tatile beraber gittiğimiz eşimiz, dostumuz, ailemiz ya da arkadaşımız kim olursa olsun lütfen acil bir durumda ne yazacağını anlatın.

Yaz tatilinde alınabilecek önlemler hemen hemen bu şekilde. Unuttuğum bir konu varsa yorumlarınızı bekliyorum. Bu konuların dışında yaz tatili şekeri yükseltir gibi hurafelere inanmayın, tatilin keyfini çıkarın 🙂 . (Görsel myaspergerschild.com’dan alınmıştır.)

 

 

8 YORUMLAR

  1. Herkese Selamlar,

    Tatilimize yaklaştığımız için bu yazıyı güncelleyerek ön plana çıkarmak istedim 🙂 .

    http://www.diyabetimben.com/hayat-cok-degerliden-geldi-bunlar.html linkindeki yazıda Hayat Çok Değerli’den gelen ürünler vardı biliyorsunuz.

    Bu tatilde buradan gelen özellikle soğutucu cüzdan baya işimi görecek. Çünkü yanıma yedek insülin alacağım ve soğuk tutmam lazım.

    Tatil boyunca takipte olacağım bloğu 🙂 .

    sevgiler

  2. merhabalar,
    yakında yıne tatıller baslayacak ve sıcaklar geldı bıle ızmıre ozellıkle.sormak ıstedıgım çok sıcakta süreklı bızımle olan pompa zarar goruyormu?ve guneşlenırken mesela yada denız kenarında nasıl bır onlem alıyorsunuz?
    tskler.sevgıler.

    • Selen Hanım Merhaba,

      Güneş ile temas etmediği sürece bir sıkıntı yok.

      Biz geçtiğimiz sene Antalya’dan İzmir’e kadar kıyı şeridinde konaklayarak seyahat ettik. Ve hava oldukça sıcaktı. Ve hiçbir sıkıntı yaşamadık.

      Endişe etmeyin.

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: