Sensörlü Pompa Tecrübeleri – Volume1

İnsülin PompasıSensörlü Pompa Tecrübeleri - Volume1

Sensörlü Pompa Tecrübeleri – Volume1

Yazıma önemli bir teşekkür ile başlamam gerekiyor.Medtronic Türkiye Eğitim Sorumlusu Mine Şen’e selamlar, sevgiler. Mine Hanım ile tanışalı bu yaz galiba hatta tam tarih vermek gerekirse 30 Temmuz’da 1 yıl olacak. Nerden mi hatırlıyorum? İş Çıkışı Kadıköy’deydik yazımdan. Eyüp ile buluşmaya giderken aramıştı Mina Hanım beni.

Mine Hanım benim bakış açımla sakin ve çözüm odaklı biri. Ajandasının yoğun olmasına istinaden de ara sıra iletişim kurmada sıkıntı yaşasak ta bunlar da oluşabilecek sorunlar diyerek iyi olan iletişimimize devam ediyoruz 🙂 Ve bir de oldukça sabırlı. Dünden bu yana kim bilir kaç kez aradım bilmiyorum 🙂

Sensörlü pompa eğitimlerimi Mine Hanım verdiği için ismini mecburen yazıyorum. Zira burası bir blog ve bilgi tecrübelerin paylaşıldığı sosyal bir platform. Bunu unutmadan yazayım.

Yasin Bey’in Sensörlü Pompa Hakkındaki Yorumu yazımızda da bir yorum yapmıştım hatırlarsanız sensörlü pompayı deneyeceğim diye. Mine Hanım ile birkaç gündür görüşüyorduk. Nihayetinde ajandamıza uygun tarih dündü. Dün saat 10:30 geldi Mine Hanım çalıştığım yere. Saat 11:00’da toplantım olduğu için bir aklım Mine Hanım’da bir aklım da ise gireceğim toplantı vardı. Mine Hanım pompayla ilgili değerli bilgiler verdi. Birkaçını kafama kazırken bir kısmı ise aklımdan uçtu gitti 🙂

Sensörlü pompanın iki aparatı var. Birisi iPro yani kan şekerini sürekli ölçen mini mini cihaz, diğeri ise sensörlü insülin pompası. Sensörülü insülin pompası şeklen benim kullandığım standart pompa ile aynı olsa da menüleri ve içerisindeki formül farklı.

Mine Hanım iPro ve sensörlü pompayı taktıktan sonra cihaza mutlaka ilk açlık kan şekerimi girmemi istedi. Eğer bu ilk açlık kan şekeri girilmezse sensör ve pompa arasındaki koordinasyon sağlanamayacak ve sensör ölçüm yapamayacak. Bu arada yeri gelmişken de söylemek lazım. Günde 3 kez sadece açlık kan şekerlerini pompaya girmek lazım. Bu sensörün kalibrasyonu için ve doğru ölçüm sonuçları için oldukça önemli.

iPro yani sensör deri altı sıvısının şekerini ölçüyor. Bunu da unutmamak lazım. Ve pompa ekranında görülen şeker değerleri ortalama olarak 15-20 dk önceki şeker değerlerini gösteriyor.

Sensörün doğru çalışması için de dedim ya gün içerisindeki açlık kan şekerlerinin 3 ünün pompaya girilmesi lazım diye. Bu girilen değerlerin bir fonksiyonu var pompada. Mesela parmaktan yaptığımız ilk ölçüm 180 olsun. 180 değerinin içerisinde 20 adet glükoz molekülü olduğunu hayal edelim. İkinci açlık kan şekeri ölçümümüz 100 olsun ve bu kan şekeri değerinde de ortalama 11 adet glükoz molekülü olsun. Üçüncü açlık kan şekeri değerimiz de 150 olsun ve bundaki glükoz molekülü sayısı da ortalama 17 olsun. Pompa içerisindeki formül işte bu kan şekerlerinin içerisindeki moleküllerin ortalamasına göre içerdiği formüle göre doğru ölçüm sonuçlarını ekranda gösterebiliyor. Eğer iniş ve çıkışları çok fazla olan bir diyabetliysek sensöre girdiğimiz açlık kan şekerleri arasında da uçurum olacağı için sensörün doğru sonuçları göstermesi de imkansızlaşabiliyor.

Dün saat 11:00 gibi taktık pompa ve iPro’yu. Saat 15:00 gibi de ilk açlık kan şekeri değerimi girdim. Ve sonrasında hiç parmaktan ölçüm yapmadan bir gün geçirdim.Parmaklarım bayram ettti galiba. Akşam yemeği öncesi kalibrasyon için açlık kan şekerime baktım ve onu girdim. Bu arada parmak ölçümüm ile sensör ölçümü birbirine oldukça yakın. Bu güzel 🙂

Akşam 22:00 gibi banyoya girdim. Banyo sonrasında pompa üzerinde kulaklık işareti çıktı. Olması gereken işaret yok. Hemen Mine Hanım’ı aradım. Bana popmanın sensörü görmediğini söyledi. Hemen sensör menüsüne girip sensöre bağlandan, eski sensöre tekrar bağlan diyerek pompanın sensörü görmesini sağladık. Mine Hanım’a yine teşekkürler o saatte zaman ayırdığı için.

Gece 03:10’da da pompa alarm verdi. Hipoglisemi uyarısı 🙂 Kan şekeri 59 mg/dL. Kan şekeri 60 mg/dL’nin altına düşünce bu uyarı alınıyor. Hemen meyve suyu içtim ve pompadan da kan şekerini yükselişini izledim. Bu arada hemen parmaktan da ölçüm yaptım. Parmak ölçümüm 57 mg/dL çıktı. İlk gün yine bol deneyimleme ile geçti 🙂

Çocuğu diyabetli olan aileler için bence hipoglisemi uyarısı harika gibi görünüyor.

Bu sabah ise yine pompa ekranında kulaklık işareti. Mine Hanım’ın öğrettiği gibi sorunu halletmeye çalıştım ama olmadı. Yine Mine Hanım arandı ve bu sefer sensörü yani iPro’nun beyaz olan kısmı ayırdım. Dikey sensör ucu olan kısma parmaklarıma masaj yaptım ve beyaz olan ana kısmı tekrar birleştirdim. Pompa setlerini banyoya girerken takıp çıkarmak gibi bir işlem bu işlem. Eğer pompa sensörü görmüyorsa ve eski sensöre tekrar bağlan çözümü de işe yaramıyorsa bu çözüm yolunu denemenizi öneririm.

Bu arada bu fotoğrafımı iş yerimde masanın altında çektim. Kilolu değilim 🙂 63 kiloyum. Sakın laf etmeyin 🙂

İlk deneyimlerim bu şekilde. Günler ilerledikçe yazmaya devam edeceğim.

 

12 YORUMLAR

  1. Esra hanım merhaba,
    şuan merak ettiğim pompa ve sensör birbirini direkt görmek zorundamı acaba? yoksa pompa arka cepte sensör göbek yanında olabilirmi.
    Kızılötesi görmek zorunda , Bluetut (çok güzel yazdım) 10 m alanda olması yeterli ya… pompa/sensör nasıl çalışıyor acaba?
    mutluluklar 🙂

    • İlker Bey,

      Dün pompa setini kalçama takmıştım. Yani popo kısmına. Setin kablosu pompadaki rezervuara takılı. Pompa da standart yerim sütyen aramda. Sensörü de uzun zamandır pompa için kullanmadığım göbek kısmına takalım dedik Mine Hanım ile. Yani fiziken pompanın cihazı sütyen arasında, iPro ise göbekte. Ben iş yerinde olduğum ve sizlere illaha göstermek zorunda olduğum için pompayı pantolonumun göbek kısmına getirdim.

      Sensör dikey bir sensör. Yani sensörün deri altına giren kısmı dikey giriyor. Sensörün yani iPro’nun ölçtüğü deri altı sıvısının şekeri direkt pompaya gidiyor. Ama ekranda görülen değer 15-20 dk öncesinin değeri. 5 dakika da 1 ekrandaki şeker değeri değişiyor. Saniyelik (saniyelik diyorum ama galiba 4 saniyede 1) ölçüm yapsa da sensör her saniye ölçüm sonucunun 5 dakikada 1 ortalamasını alıp sonucu ekrana veriyor.

      Sensörün pompa ekranındaki sonuçlarına baktığımda glükometre ölçümlerine en yakın sonuçları çıkardığını görüyorum. Ama daha ilk gün. Sonrasında aynı performans devam edecek mi bilmiyorum.

      ‘Blue’ yu ‘tut’ tuk 🙂

      sevgiler

      • Esra hanım
        sanırım yanlış anlaşıldım; pompanın nasıl çalıştığını sormamıştım…
        sensör ve pompanın yerleri vucudun aynı yerindemi/yönünde olacak illa. yoksa sensör kol arkasında pompa (makinası) göbekte yada sensör göbekte pompa kalçada olabilirmi? setten bahsetmiyorum. (pompa bilgime güveniyorum,kullanmasamda…)
        mutluluklar 🙂

        • İlker Bey,

          Şimdi anladım o zaman ne demek istediğinizi 🙂

          Bahsettiğiniz detayı ben bu halimle bilmiyorum. Bana sanki biri önde biri arkada kullanılabilir gibi geliyor.

          Buyrun, bilgilendirin 🙂

          sevgiler

  2. yok yok ilker abi sorun olmaz, kızıl ötesinde iki cihazı birbirine yakınlaştırmak değil sensörlerin birbirini görmesi gerektiğinden zaten pompada bu mümkün değil, hani bolus gönderirken elimize felan alıyoruz. bu bi yerde mümkün görünmüyor. bu arkadaşların haberleşmesi blootooht 🙂 ile gerçekleştiğinden ötürü arka cebinde olsun, pantolon cebinde olsun farketmeyor 😉

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: