Şeker Hastalığına Bakterili Çözüm

Haberler&GelişmelerŞeker Hastalığına Bakterili Çözüm

Temelde tip-2 diyabet ile ilgili bir çözümden bahsediliyor olsa da tip-1 diyabetle ilgili kısmını pas geçemedim. Bu tarz çalışmalar aynı zamanda tip-1 diyabet için de çözüm vaad etmekte. Ve bu sebeple sizlerle paylaşmak istedim.

Şeker Hastalığına Bakterili Çözüm

Tekne, deniz ve rüzgar kuşkusuz sağlığa iyi geliyor. Gençler yelken dersi alıyor ancak diyabetle yaşamlarında da spordan destek alıyorlar.

Yelkencilerden Timothy: “Şeker hastasıysanız, kandaki glikoz değerlerinizi kontrol etmelisiniz. Doktorlar bize günde 4 kez test yapmamızı salık veriyor. Biz de elimize iğne batırarak 5 saniyede test sonuçlarımıza kavuşuyoruz” sözleriyle hastalığından bahsetti.

Prensip olarak pankreas kandaki şekeri kontrol altında tutar. Şeker, metabolizmasının düzenlenmesinde rol oynayan hormonlardan en önemlisi olmanın yanı sıra pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülin hormonudur. İnsülin salgılanmasındaki yetersizlik ya da bozukluk sonucunda ortaya çıkan yüksek kan şekerinin yol açtığı hastalığa ise diyabet deniliyor.

Diyabet uzmanı Miriam Cnop, hastalığı anlattı: “Tip 1 diyabete sahip olanlarda bağışıklık sistemiyle savaşan bir virüs vardır. Hücreler öldüğünde hasta daha fazla beta hücresiyle baş başa kalır ve insülin etkisine karşı direnç geliştirmeye başlar. Tip 2 diyabette ise pankreasta beta hücreleri bulunur. Ancak bir fonksiyonları yoktur. Orada durular ama insülin üretmezler.”

30 yıldır araştırmacılar beta hücrelerini laboratuvar ortamında üretmeye ve onlar hakkında daha fazla bilgi toplamaya çalışıyor. Paris’te görev alan Profesör Scharfmann yeni çalışmalarını paylaştı: “Bunu başardık, ekranda gördüğünüz değerler insan beta hücresi. Ve tüm hücreler insülin üretiyor. Üretim kırmızı renkle temsil ediliyor.”

Peki ama araştırmacılar insan hücrelerini üretmeyi nasıl başardılar? Konuyu Raphael Biyolog Scharfmann anlattı:
“Küçük bir pankreas hücresini fareye yerleştirerek, beta hücrelerini üretmeyi başardık. Ama sayıca yeterli değil. Ölümsüzlük geni ismini verdiğimiz bir geni fareye naklederek içerisine insandan alınan beta hücresini zerk ettik. Sonuçlar oldukça iyi.”

Günümüzde şeker hastalarının %85’i Tip 2 diyabetten mağdur. Şeker hastalığı kilo artışı ve obezitenin en belirgin yan etkisi olarak biliniyor.

Ancak “Akkermansia” adı verilen bir bakteri Tip 2 diyabetli kişilerin sağlığına kavuşmasına yardımcı olabilir.

Konuyu Fizyolist Patrice Cani açıkladı: “Bu bakteri tesadüf eseri bulundu. İlk olarak midemizde 100 milyar bakterinin yaşadığını bilmeniz gerekiyor ve uzun süredir biliniyor ki bu bakteriler midemizdeki yiyecekleri hazmetmemizi kolaylaştırıyor. Akkermansia vücudumuzdaki şekeri dengeleyen bir bileşen ihtiva ediyordu. Bu açıdan Tip 2 diyabeti iyileştiriyor.”

Şimdi ise doktorlar obez hastalarda gözlenen Tip 2 diyabete yardımcı olacak bir bakteri arıyor.

Copyright © 2015 euronews

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: