Neden Diyabetik Retinopatiyi Tedavi Etmek Zordur?

KomplikasyonlarNeden Diyabetik Retinopatiyi Tedavi Etmek Zordur?

diabetes retinopathyDiyabete bağlı retina hasarı standart ilaç metformin ile tedavi edilmesine rağmen, sadece kısmen düzeltilebilmektedir. Helmholtz Zentrum München Bilim insanları, metformin tedavisinin diyabetin yol açtığı değişikliklerin yalnızca değiştirilmiş retina proteinlerinin yaklaşık olarak yarısını normalleştirdiğini keşfettiler. Bu çalışmanın sonuçları Diabetologia dergisinde yayınlandı.

Retina hasarı, diyabetin en sık görülen komplikasyonlardan biridir ve tip 1 diyabet hastalarının yaklaşık yüzde 90’unu ve tip 2 diyabet hastalarının yüzde 75 etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) göre, diyabetik retinopati çalışma yaşındaki yetişkinlerde körlüğün en önde gelen nedenidir ve görülme sıklığı artış eğilimi göstermektedir.

Retina, gözün içine düşen optik görüntüyü beyne giden sinir sinyallerine dönüştürüren gözün bir parçasıdır. Bu görüntü dönüştürme işlemi sırasında çok sayıda protein ve molekül sinyal transdüksiyon sürecine dahil edilir. Diyabetik retina hasarı, bu proteinlerin fonksiyonlarının bozulmalarına yol açar. Diyabet Araştırmaları Alman Merkezi (DZD) araştırma projeleri çerçevesinde, Araştırma Birimi Protein Bilimi (Prot) ve Helmholtz Zentrum München (HMGU) Deneysel Genetik Enstitüsü (IEG) ‘de bilim insanları ilaç tedavisinin bu sinyal taşıyıcıları nasıl etkilediğini araştırıyorlar. Araştırmada diyabet olmayan fareler ile tedavi olmayan Tip 2 diyabetli fareler ve standart metformin ilacı (kan şekeri seviyesini düşürerek diyabet komplikasyonları azaltıyor) ile tedavi edilen Tip 2 diyabetli farelerin retina protein konsantrasyonlarını karşılaştırıldı. Toplam 98 proteinin diyabetik hayvanlarda farklı şekilde bulunduğu görüldü. Proteinlerin yaklaşık yarısı metformin tedavisi ile normalize edildi. Diğer proteinler tedavi ve iyişmiş bir kan şekerine rağmen, yine de bir değişiklik göstermedi. Bu proteinler arasında özel sinir hücrelerinde işaret çevrimi için gerekli olan proteinin VGLUT1 proteini olduğu bulundu.

Çalışmanın baş yazarı Dr Alice Ly (PROT) “Sonuçlarımız tek başına normalleştirilmiş kan şekerinin tamamiyle diyabetik retinopati tedavisinde yeterli olmadığını gösteriyor.” dedi. Dr Stefanie Hauck (PROT) ” Daha sonraki çalışmalarda diyabet komplikasyonlarının sebeplerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve tedavisi amacıyla, farklı kombinasyon tedavilerinin retina proteinlerini nasıl etkilediğini incelemek istiyoruz.” diye ekledi.

Tip 2 diyabet gibi toplumda en sık görülen hastalıklar, Helmholtz Zentrum München’in araştırma odağı. Amaç hastalık tanısı, tedavisi ve önlenmesi için yeni yaklaşımlar geliştirmektir.

(Kaynak: http://www.medicalnewstoday.com/releases/267123.php)

3 YORUMLAR

  1. Bu siteyi takip eden genç tip-1 diyabetliler için siteye girer girmez olumsuzluk içeren bu tür yazıların ana sayfada yayınlanmasını doğru bulmuyorum.Alt sayfalarda elbette olabilir ama siteyi açar açmaz ana sayfada -tek başına normalleştirilmiş kan şekerinin tamamiyle diyabetik retinopati tedavisinde yeterli olmadığı- gibi cümleler içeren yazıları okumak pek hoş olmuyor kanaatindeyim.Yaşı küçük bir diyabetlinin bu yazıyı okuduğunda moralinin nasıl bozulacağını ben tahmin edebiliyorum.Unutmayalım psikoloji de tedavinin bir parçası.

    • Erol Bey Merhaba,

      Blog olarak tip-1 diyabet odağında olumlu/olumsuz tüm haber ve gelişmeleri mutlaka yayınlıyoruz. Ve yayınlanması gerektiğini de savunuyoruz.

      Hatta blog sahibi Esra Avcı olarak ben kendi tip-1 diyabetimde yaşadığım ve deneyimlediğim her şeyi de yazıyorum. Anlatıyorum.

      Bloğumuza giren herkes A’dan Z’ye bilgilenmenin huzurunu yaşamakta. Sizin yorum yaptığınız bu yazı gibi birçok yazıları ise yabancı kaynaklardan Türkçe’ye çevirerek yayınlıyoruz. Galiba sadece Türkiye’de anlayamadığım garip bir hassasiyet var. Ya çocuklar ya gençler okursa psikolojileri ne olacak diye. Diyabetli misiniz bilmiyorum ama diyabet ve özellikle tip-1 diyabet öyle güllük gülistanlık bir hastalık değil. Ve bizler her yönü ile hem tip-1 diyabetle yeni tanışan hem de tip-1 diyabette kıdemli insanlara tip-1 diyabetin her yönünü anlatmalıyız.

      Bu sebeple ana sayfada bu tarz haberler yayınlanmaya devam edecektir.

      Ayrıca blog olarak bizleri tip-1 diyabetli aileler ve çocukları da takip etmektedir. Ve çocuklar konusundaki hassasiyetimiz bence tartışılacak bir konu değil.

      sevgiler

  2. merhabalar tip 1 28 yillir ve retinopathie komplikasyonla 2yilldir basladi sol gozumde mikro kanama oluyor ve biraz gormeme engel oluyor aca turkiyede bu tur tedaviler ne durumda bilen varsa lutfen buraya yazin veya mail gondersin cunki fransa dayim

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: