Kan Şekeri Ölçümü Yaparken Parmak Delme Aparatının Seviyesi Ne Olmalı?

T1D Hakkında Her ŞeyKan Şekeri Ölçümü Yaparken Parmak Delme Aparatının Seviyesi Ne Olmalı?

Kan Şekeri Ölçümü Yaparken Parmak Delme Aparatının Seviyesi Ne Olmalı?

Giyilebilir diyabet teknolojileri alanında gelişmeler tam gazla devam ederken hayatımızdan parmaktan kan şekeri ölçümü kolay kolay çıkmayacak gibi. Çünkü şu andaki sürekli glikoz ölçüm sistemlerinde dahi parmaktan ölçümle kalibrasyon çok önemli ve kıymetli.

Ama parmaktan kan şekeri ölçümü yaparken de kullandığımız aparatlarda bazı detaylara dikkat etmemiz lazım. Bunlardan biri de “parmak delme aparatı”.

Parmak delme aparatının bildiğiniz gibi iki ana detayı var. Birisi iğnesi yani lanceti, diğeri ise parmak delme aparatının delme seviyesi.

Parmak delme aparatının seviyesi minimum 1’den başlıyor ve ya tam sayı ya da yarım yarım artarak seviyesi ilerliyor. Ben Roche’un glükometresini kullandığım için de yine Roche’un Accu-chek Softclix’ini kullanıyorum.

Parmak Delme Aparatını İlk Kullanmaya Başladığımız

  • Aparatın seviyesini en düşük seviyelerden olan 1 ya da 1,5 seviyesinde ayarlayıp parmağınıza ne çok hafif ne de çok sert bastırın ve parmağınızı delme işlemine başlayın.
  • Ama canım yanar diye lütfen parmak delme aparatını öpücük gibi dokundurmayın parmağınıza. Hafif basınç yapın.
  • Eğer hafifçe dokundurursanız parmağınıza 1 ya da 1,5 seviyesi parmağınızı delmeyecek. Ve parmak delme aparatınızı daha yüksek seviyelere çıkarmak zorunda kalacaksınız.
  • Yüksek seviyelere çıkardığınızda da iğnenin cilt altına giriş uzunluğu artacak ve delinen kısım daha geç ve zor iyileşecek.
  • Dolayısıyla 1-1,5 seviyesinde başlayıp yarım yarım arttırarak parmağınızın en iyi delineceği seviyeyi belirleyebilirsiniz.
  • Ama genel olarak ortalama bir basınçla ve seviye 1,5-2 seviyesinde olduğunda parmağınıza bastırdığınızda rahatlıkla kanın çıkacağını söyleyebilirim.

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: