İyi Karbonhidrat İçin İyi Bir Rehber: Glisemik İndeks

KH Sayımıİyi Karbonhidrat İçin İyi Bir Rehber: Glisemik İndeks

Diyabetliyseniz karbonhidrat içeren yiyecekler tükettiğinizde kan şekerinizin yükseleceğini bilirsiniz. Öğün veya ara öğününüzdeki tükettiğiniz toplam karbonhidrat çoğunlukla kan şekerinizin nasıl olacağını belirler. Fakat karbonhidratın dışında yiyeceğin kendisi de önemli bir role sahiptir. Bir porsiyon pilav, bir porsiyon toz şekerle neredeyse aynı etkiyi yaratır kan şekerinde. Ki bu kan şekerinin ani ve hızla yükselmesi demektir. Bir porsiyon mercimek ise kan şekerini daha yavaş yükseltirken, daha az etki eder kan şekerine.

GI

Doğru karbonhidrat kaynağı besinlerini seçmek kan şekerinizi ve kilonuzu düzenlemeye yardımcı olur. Diyabetli olmasanız bile, sağlıklı karbonhidrat zengini besinler tercih etmek kalp hastalığından kansere pek çok kronik hastalığını önlemeye yardımcı olur. Doğru besini bulma yollarından biri Glisemik İndeks’tir. Glisemik indeks besinlerin kan şekerini ne şekilde ne hangi hızda yükselttiğini ölçümler.

Glisemik İndeks besinlerin belli miktarlarının kan şekerine etkisini, aynı miktarda saf glükoza oranına göre ölçer. Yani Glisemik İndeksi 28 olan bir besin kan şekerini saf glükoza oranla %28 hızla yükseltir. Glisemik İndeksi 95 olan bir besin ise kan şekerinde neredeyse glükoz kadar hızlı artışa neden olur.

Glisemik İndeks’in kullanımı kolaydır. Yüksek Gİ’ye sahip besinler yerine düşük Gİ’ye sahip besinler tüketmek ve üç grup  arasındaki ayrımın farkında olabilmek yeterlidir.

Düşük Glisemik İndeks’li besinler (Gİ < 55): Meyve ve sebzelerin çoğu, fasulye, az işlenmiş tahıllar, makarna, az yağlı süt ürünleri, kuruyemiş.

Orta Glisemik İndeks’li besinler (56 < Gİ < 69): Patates, mısır, pirinç, kuskus.

Yüksek Glisemik İndeks’li besinler ( Gİ > 70): Beyaz ekmek, tatlı-tuzlu bisküviler, poğaça, börek, kahvaltılık gevrekler

Düşük Glisemik İndeks Değişimi

Yüksek Gİ’li besinler Düşük Gİ’li besinler
Beyaz pirinç Esmer pirinç
Mısır gevreği Kepekli gevrek
Patates Makarna, bulgur
Beyaz ekmek Tam buğday ekmeği
Mısır Yeşil sebzeler

(Kaynak: health.harvard.edu 20 Haziran 2013 DergisiÇeviri: Selim TEMİZ)

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

3 YORUMLAR

  1. Esra hanım merhaba;
    Öncelikle paylaşımınıza teşekkür etmek isterim; Unutulan gerçekleri sergilediğiniz için.
    Bilinen ama uyulmayan gerçekler. Bu tür paylaşımları, bilindiği halde; sık sık yayınlamanın faydası olacağı kanaatindeyim, belki unutan ve belki ”yahu haklılar ben çok abarttım” diyenler çıkabilir belki bu sayede. Takiplerimde bu sisteme uyulmadığına çok tanık oluyorum ve uymayanları da çok iyi biliyorum(!)Tabi işin espirisi bu ama doğru bir tanedir ve bunu da bilmek gerekir.Unutanlara duyurulur. MÜMKÜNSE Yüksek Gİ’li besinleri tüketmeyelim; tavsiyelere kulak kabartalım…..(Buna çarşı simiti de dahil!!!!!!!)
    Sevgi ve saygılar.

  2. Ünsal Bey Merhaba,

    KH Sayım Yöntemi hayatımıza harika esneklikler gerektirmesine rağmen bir elimiz yağda bir elimiz balda değil.

    Zira besinlerin KH içerikleri, glisemik indeks ve yükleri ve lif oranları da bir o kadar önemli. Sürekli glisemik indeksi yüksek besinlerle tip-1 diyabeti yönetmek de özellikle grafikten de gördüğümüz üzere oldukça sıkıntılı. Sürekli ani yükseliş ve düşüşler bizi bizden alır.

    Bu sebepledir ki ara ara glisemik indeksin önemli olduğunu da hatırlatmak gerekiyor.

    Sokak Simidi demeyin bana. Canım çekiyor 🙂 Namussuzun tadı harika 🙂

    sevgiler

    • Esra hanım günaydınla başlamak istiyorum; Pazar sabahı saat 09:50 spordan gelmiş, duşumu almış, gazetelerimi okumuş bir vaziyette balkonda oturup; bloktaki yorumları okuyordum ki; simitçi geçti bağırarak; gülümsedim aklıma geldiniz. Çok sevdiğinizi bildiğim için yazmıştım. Ayrıca bu tür konuların sürekli gündeme gelmesi inanın beni çok hoşnut etmekte. Unutmamak unutulmamak bence çok önemli. İyi pazarlar, Gİ düşük faydalı bir kahvaltı ve de regüle bir şekerli bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle; sevgiler, saygılar.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: