İnsülinler

İnsülinleri 5 farklı gruba ayırabiliriz

  • Kısa etkili (regüler) insan insülini,
  • Hızlı etkili (analog) insülinler,
  • Orta etkili (NPH) insan insülini,
  • Uzun etkili analog insülinler,
  • Karışım insülinlerdir.

 

Kısa Etkili (Regüler) İnsan İnsülini

kısa etkili insülin
kısa etkili insülin

Yemek yedikten sonra yükselen kan şekerinizin düzenlenmesi amacıyla kullanılır. Yemeklerden 30 dakika önce yapılır. Enjeksiyonu yaptıktan 30 dakika sonra mutlaka yemeğinizi yemelisiniz. Bu insülini kullanırken ara öğünler atlanmamalıdır.

 

 

Hızlı Etkili Analog İnsülinler

Hızlı Etkili Analog İnsülinler
Hızlı Etkili Analog İnsülinler

Yemek yedikten sonra yükselen kan şekerinizin düzenlenmesi amacıyla kullanılırlar. Tokluk kan şekeri düzeyiniz üzerine etkilidirler. Yemeklerden hemen önce (5-10 dk) yapılırlar. Enjeksiyonu yaptıktan sonra mutlaka yemek yenmeli, yemek yenmeyecekse bu insülin yapılmamalıdır.

 

Orta etkili (NPH) İnsan İnsülini        

orta etkili insan insülini
orta etkili insan insülini

Öğünden bağımsız olarak yapılan insülindir. Ancak uygulamadan 1-2 saat sonra ara öğün alınması önerilir. Bulanık görünümlüdür. Genelde gece 23:00’de yapılır. Bazı durumlarda sabah ve/veya akşam da yapılabilir. Gece ara öğününü almak unutulmamalıdır. Orta etkili insülin kullanıyorsanız insülininizi uygulama öncesinde önerilen şekilde karıştırmanız ve süt beyazı görünümünde olduğundan emin olmanız gerekir (doğru karıştırma tekniği için “İnsülin kalemi ile doğru enjeksiyon nasıl uygulanır” bölümü 4. basamağı okuyun).

 

Uzun Etkili Analog İnsülinler

uzun etkili analog insülinler
uzun etkili analog insülinler

Açlıkta ve gece boyunca kan şekerimizi normal düzeyde tutmaya yarayan insülindir. Genelde günde 1 kez, bazı durumlarda 2 kez de yapılabilirler. Bu insülinler her gün aynı saatte yapılmalıdır, aç ya da tok yapılması fark etmez.

 

Karışım İnsülinler

Karışım insülin kullanıyorsanız insülininizi uygulama öncesinde önerilen şekilde karıştırmanız ve süt beyazı görünümünde olduğundan emin olmanız gerekir (doğru karıştırma tekniği için “İnsülin kalemi ile doğru enjeksiyon nasıl uygulanır” bölümü 4. basamağı okuyun).

 

  • Hızlı + Orta Etkili Karışım İnsülinler
hızlı+orta etkili karışım
hızlı+orta etkili karışım

Bulanık görünümlüdür. Açlık ve tokluk kan şekerinizindüzenlenmesi için kullanılır. Bu insülinler günde 2 bazen de 3 kez uygulanabilirler. Günde iki kez uygulayacaksanız sabah kahvaltısından ve akşam yemeğinden hemen önce (5-10 dk) yapılmalıdır. İki insülin uygulama saati arasında yaklaşık 12 saat olması gerekir. Günde 3 kere uygulayacaksanız sabah, öğle, akşam yemeklerinizden hemen önce (5-10 dk) yapılmalıdır.

 

  • Kısa + Orta Etkili Karışım İnsülinler
kısa-orta etkili karışım
kısa-orta etkili karışım

Bulanık görünümlüdür. Açlık ve tokluk kan şekerinizin düzenlenmesi içindir. Yemeklerden 30 dakika önce yapılır.

 

 

Kaynak: BD Hasta Rehberi 2015

İnsülinler
İnsülinler

Bu rehber aşağıda isimleri yer alan dernek ve kuruluşların koşulsuz katkılarıyla insülin kullanan tüm diyabetli bireylerin hizmetine sunulmaktadı

 

Turk Diyabet Vakfı
Turk Diyabet Cemiyeti
Cocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği
Cocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği
Diyabet Hemşireliği Derneği
Turkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği
Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği
Metabolik Sendrom Derneği
Turk İc Hastalıkları Uzmanlık Derneği
Tip1 Diyabetliler Derneği
Diyabetle Yaşam Derneği
Becton Dickinson Diyabet Bolumu
Dernekler adına rehbere destek verenler:
Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, Prof. Dr. Şukru Hatun, Prof. Dr. Hulya Gunoz, Prof. Dr. Sait Gonen, Prof. Dr. Aytekin Oğuz, Prof. Dr. Serhat Unal, Esra Avcı, Emine Alemdar

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: