İnsülin Pompasında Bazal Modeli Seçeneği

İnsülin Pompasıİnsülin Pompasında Bazal Modeli Seçeneği

İnsülin pompasından bazal insülin kısa kısa aralıklarla ve ufak dozlarla deri altına gönderilir. Ki bu küçük dozların ve kısa aralıklarla pompadan insülinin bazal insülin gibi deri altına gönderilmesinin sebebi; insülin pompasında Lantus, Levemir vb uzun etkili insülinlerin kullanılamamasıdır.

imageİnsülin pompasında tek tip, Humalog, Novorapid ve Apidra gibi hızlı etkili insülinleri kullanıldığını bu yazı vesilesi tekrar belirtmek isterim.

Böylece bu hızlı etkili insülinler küçük dozlarda ve kısa aralıklarla deri altına gönderilir ki, yemek yenmediği, uykuda olduğumuz zaman gibi zamanlarda kan şekerimiz düzgün gitsin.

Bazal insülin dozları ise insülin pompası hastanede bize takılırken endokrin doktorumuz tarafından, günlük hayatımıza ve günlük hayatımıza göre vücudumuzun verdiği tepkilere istinaden oluşturulur.

İnsülin pompası bazal insülini bu şekilde göndermesi ile bize büyük avantajlar sağlar. Bir kere vücudumuz hiçbir zaman insülinsiz kalmaz. Elbette banyo, deniz, havuz gibi yerlere girmediğimiz sürece.

İnsülin pompasındaki bu bazal insülin sistemi farklı bir güzellik daha sağlamaktadır. İnsülin pompası 3 farklı bazal modeli vardır. Biri her zaman kullandığımız olan standart model, diğerleri ise model A ve model B olarak adlandırılır. Hafta içinde standart modeli kullanırken, hafta sonu değişen vücut sistemimiz gereği bazal dozlarını farklı bir şekilde ayarlayıp, pompamızı birkaç tuşla standart modelden model A ya da model B’ye getirebiliyoruz. Ve yine birkaç kez tuşa basarak standart modelimize de getirebilmekteyiz.

Biz kadınlar standart bir gün için standart modeli kullanırken, hafta sonunda eğer normal günlerden daha geç kalkıyorsak, hafta sonuna özel ayarladığımız bazal modeli olan model A’ya ya da adet döngülerimiz için model B’ye geçebiliriz.

Ben şimdilik hafta içim ve hafta sonum oldukça fark ettiği için model A’yı hafta sonu olarak planladım.

İnsülin pompamızın ekranı boşken ACT tuşuna basıyoruz. Sonra aşağı oklarla bazal kısmına geliyoruz. Bazal’ın üstündeyken tekrar ACT tuşuna basıyoruz. Aşağı oklarda Modeller kısmına ACT’ye basarak giriyoruz. Kapalı ve Açık olarak 2 satır gelecek. Genelde hepimizin pompalarında bu kapalıdır. Bizim Açık hale getirmemiz lazım. Aşağı ok ile Açık’ın üstüne gelip ACT’ye basıyoruz. ACT’ye bastığımızda aşağı ok ile Model Seç kısmına geliyoruz. Birçoğumuzda sadece Standart Model var. Biz Model A’nın üzerine gelip ACT’ye basıyoruz. Ve Standart Model’deki tüm bazallarımızı saati saatine ve doğru dozlarda giriyoruz. Sonra hangi saatlerde değişiklik yapmamız gerekiyorsa o saatlerdeki bazallarımızı değiştiriyoruz. Bu sebeple öncelikle her gün kullandığımız Standart Bazallarımız’ı saati saatine ve insülin dozlarımızı doğru bir şekilde kağıda not edip, Model A’ya tüm bazallarımızı girmemiz en doğrusu.

Ben Standart Model’deki tüm bazallarımı doğru bir şekilde girdim. Sabah saat 07:00 ile öğlen 12:00 arasındaki bazallarımı sırf deneme olsun diye belli oranlarda azalttım. Ve ertesi gün kan şekerim normale oranla iyi gitmişse her şey yolunda. Ama kan şekerlerimde halen düşme varsa bu sefer belirlediğim saat aralığındaki bazalları düşürmeye devam etmem lazım. Eğer yüksek çıkmışsa kan şekerim, bu sefer de bazallarımı baya düşürmüş olduğum için biraz yükseltmem gerekecektir.

Tüm değişiklikleri yapıp ana ekrana geldiğinizde ise bu yazının ana fotoğrafından da görebileceğiniz gibi pompada içi boş halka işareti belirecek. Bu işaret bize yaptığımız ve kullanmaya başladığımız değişikliğin aktif olduğunu ifade etmektedir.

Yebbbni ResimDoktorlarımız bazal değişikliği yaparken genelde 0,5  ya da 1 ünite olarak insülin dozlarını ya düşürür ya da yükseltirler. Bende tablomdan da görebileceğiniz gibi bazallarımda hafta sonuna özel bu kurala uygun olarak düşürmeye çalıştım. Ertesi gün en kötü ihtimalle yükseklik de yaşayabilirdim kan şekerimde ama doğru dozu bulmak için bu denemeleri yapmak zorundayız. Ama unutmayın; mutlaka doktorlarımıza danışarak ve onların da onaylarını alarak.

Yukarıda anlattığım bazal model değiştirme sürecini aşağıda fotoğraflarla sizinle paylaşıyorum. Her bir fotoğrafın üzerine tıklayarak ilerleyebilirsiniz.

NOT: Fatma’cım, Özellikle senin için bu yazı 🙂

 

IMG_3976 IMG_3977 IMG_3978 IMG_3979 IMG_3980 IMG_3981 IMG_3982 IMG_3983 IMG_3984 IMG_3985 IMG_3986

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

2 YORUMLAR

  1. ablacim ben sana nasil tesekkur etsemki emegine yuregine agzina saglik 3 yil oluyo artik pompaya geceli hic duymadigim seyleri duydum doktorlardan egitim hemsiremden firmadakilerden hicbir sekide bunlari duymadim ve bi o kadar srvinsrmde bi o kadar uzuluorum cunku saolsun hastane ve firma pompaya hastanede gecirdign donmdeki durumuna gore bazallarini giriyo hatta bazallarinla sakin oynama diye korkutuyo bizleri bu bilgileri pompanin avantajlarindan haberimiz bile olmuyo bi cogumuzun cok aci ve bunlardan doktora bahsettigimizde zamanim yok bunlarla kafani doldurma gibi laflarla yolluyolar bizi o kadar uzucuki ama gittigim ilk firsatta bunlari konusucam hastanedekilerle bizim sansimiz varki senle tanistik ablacim ya tanismayanlar pompanin tek avantaji gunde dort defa igne yapmamak diye biliniyo ki ben oyle biliyodum bu blogtaki arkadaslarim cok sansli ozellikle pompaya gecmeyi planlayanlar cunku avantajlarini esra abla en ince detayina kadar anlatiyo ve bizler izlememiz gereken yolu goruyoruz tekrar tesekkurler ablacim.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: