Glisemik Yükü ve Glisemik İndeksi Yüksek Gıdalar

KH SayımıGlisemik Yükü ve Glisemik İndeksi Yüksek Gıdalar

Glisemik Yükü ve Glisemik İndeksi Yüksek Gıdalar Tüketirken Alınabilecek Bazı Önlemler

Glisemik İndeks ve Glisemik Yük konusunda sizlere bilgi vermiştik. Glisemik İndeks ve Glisemik Yük başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Diyabetliler (şeker hastalığı) için glisemik indeksi ve glisemik yükü fazla besinlerde ayrı bir insülin ayarı yapılmaz. Çünkü bu besinler kana hızlı girdiği gibi kandan çıkışta da hızlı çıkar Eger fazla doz yaparsak 3. saatten sonra hızlı şekilde Hipoglisemi yaşama ihtimali yüksektir.
O zaman yapılacak şey bunları doğru öğünlerde, doğru besinlerle tüketmek olmalıdır.

Bu noktada öneriler şu şekilde sıralanabilir;

  • Reçel, bal ve pekmez yalnızca kahvaltıda, tek bir çeşit ve tek bir porsiyon olarak tüketilmelidir. Yani herhangi biri seçilmelidir, karıştırılmamalıdır ve miktar 1 silme yemek kaşığı olmalıdır.
  • Şerbetli tatlılar mümkünse 30 gr kh ya da 45 gr kh i geçmeyecek şekilde, bol posa içeren bir öğün sonrası tüketilmelidir. Miktar yasa ve kiloya göre dir. Örneğin sporcu 15-16 yaşlarında bir genç 45 gr kh yiyebilir ancak çocuklarda 30 gr kh dan fazlası mümkün olduğunca önerilmez
  • Glisemik indeksi yüksek gıdaları tüketeceksek, hareketli gündüz saatleri daha dogru zamandır. Akşam ve gece metabolizma hızı yavaşladığı için tolere edilmesi daha zor olur.
  • Meyveler mümkün olduğunca tek tip ve tek porsiyon tüketilmelidir.
  • Karpuz ve muz gece ara öğününde mümkün olduğunca tercih edilmemelidir.
  • Çok yüksek glisemik indeksi ve yükü olan meyveler grubu (kavun, üzüm, incir, dut, cennet hurması, avokado) akşam yemeği ve gece ara öğününde kullanılmamalıdır.
  • Haşlanmış mısır ya da mısır içeriği olan gevrekler gece saatlerinde tüketilmemelidir.
  • Pirinç pilavı ve pirinç içeren dolma tüketilirken yanında bol salata tüketirsek posa etkisi ile daha kontrollü bir kan şekeri elde ederiz.
  • Patatesi fırında kabuguyla pişirmek ve soğuk tüketmek glisemik indeksini düşürür.
  • Dondurma için külah daha dogru bir seçimdir. Yapılışı nedeniyle kornetlerin glisemik indeksi daha yüksektir.
  • Dondurmanın glisemik indeks grubu, orta glisemik indeks olarak açıklanır. Bu yönüyle diğer sütlü tatlilardan ayrılır.
  • Meyveleri meyve olarak, kabuklu yemek önerilir. Taze sıkılmış meyve suları, 6-12 porsiyon meyve icerdiginden önerilmez. Örneğin 1 bardak nar suyu neredeyse 145 adet kirazla eşdeğerdir.

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşabilirsiniz. Alttaki veya üstteki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

7 YORUMLAR

  1. esra avcı hanımefendi verdiğiniz tüm bilgiler gibi bu bilgilerde bizler için çok değerli bilgiler, ama inanın bu bilgilere ulaşamayan o kadar çok insan varki memleketimizdekeşke onlarda böyle bilgilere ulaşabilse o zaman inanın sevincim bir kat daha artar,

    • Sayın Sniper,

      Maalesef dediğiniz gibi. Ülkemizde doğru bilgiye ulaşamayan çok insan var. Keşke gücüm yetse dediğim çok an olmuştur.

      sevgiler

    • Damla Hanım Merhaba,

      Enteresan meyvelerin de diyabetlilere iyi geldiği söyleniyor. Biliyorsunuz. Örnek yaban mersini 🙂 Ben avokado tüketiyorum. Ama genelde küçük bir dilim tüketiyorum. Her ne kadar faydalı yağlar olsa da yağ oranı da oldukça yüksek bir meyve.

      İnternette bilgi kirliliği bildiğiniz gibi zaten çok yüksek. Bence linkini verdiğiniz sitedeki bu bilgiye güvenmeyin. Bu arada American Journal of Clinical Nutrition’a göre avokadonun glisemik indeksi halen tam hesaplanmamış ama hem glisemil indeksi hem de yağ oranı yüksek olarak bilinir.

      Bir dilim yiyin ama 🙂

      sevgiler,

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: