Diyabetli Kadınlar ve Cinsellik

T1D Hakkında Her ŞeyDiyabetli Kadınlar ve Cinsellik

Diyabetli Kadınlar ve Cinsellik

 
Cinsel birliktelik hayatın ve ilişkilerin önemli parçalarından biridir.

Diyabet, bir kadının cinsel birliktelik hayatını etkileyebilir. Bazı kadınların cinsel birlikteliğe az ilgisi vardır. Ya da vajinal kuruluk nedeniyle cinsel ilişki acı verici bir hal alır.

Cinsel birliktelik ile ilgili sorunların diyabetli olan bütün kadınlar için geçerli olmadığını da belirtmek lazım.

Artık cinsel birliktelikten zevk almadığınızı fark ederseniz kendinizi veya eşinizi suçlayabilirsiniz. Bazı kadınlar bu durumlarda kendilerini kızgın ya da depresif hissederler. Bu duyguları eşiniz ile açıkça konuşmak iyi bir yöntem olabilir. İlaç ya da yardımcı olabilecek bir doktorunuz olması da önemli konulardandır.

Diyabetin cinsel sağlık üzerinde yarattığı bu etki, kadınlarda vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik ve enfeksiyonlara neden olmaktadır.

Diyabetin kadınların cinsel sağlığı üzerinde yarattığı en önemli etki, enfeksiyonlardır. Vajinal enfeksiyonlar ve üriner sistem enfeksiyonlarına diyabetik kadınlarda, özellikle kan şekerinin yüksek olduğu dönemlerde daha sık rastlanıyor. Vajinal enfeksiyonlar, sıklıkla mantar enfeksiyonları kaşıntı, akıntı ve cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olmakta fakat tedaviye iyi yanıt vermektedirler. Bir diğer önemli sorun da vajinal kuruluktur. Nöropati bazı kadınlarda vajinal kayganlığı bozuyor bu da cinsel ilişkiyi ağrılı kılıyor ve isteği azaltıyor.

Diyabetik kadınlardaki gebe kalma korkusu da cinsel isteksizlik yaratan bir diğer neden. Bir de kan şekerinin yüksek düzeyde olması kadınların enerjisinin azalmasına, kadının kendisini sürekli yorgun ve halsiz hissetmesine neden oluyor ve bu durum da cinsel aktiviteyi zorlaştırıyor.

İdrar yolu enfeksiyonları idrarda bulanıklık, kanlı idrar, yanma hissi ve sık idrara çıkma gibi bulgular verir. Bu belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir jinekoloğa baş vurmak ve enfeksiyonu tedavi etmek gerekir. Vajinal kurulukta su bazlı kayganlaştırıcıların kullanılması kuruluğun giderilmesinde etkili olur. Ayrıca hormon replasmanları veya hormonal kremler özellikle menapoz dönemindeki kadınlarda libidonun arttırılması, vajinal elastikiyeti ve kayganlığı düzeltmekte rol oynar. Kadınların bu sorunların üzerine gitmeleri ve basit önlemlerle giderilecek sorunların, cinsel yaşamlarını olumsuz etkilemesine izin vermemeleri gerekir.

Depresyon ve Anksiyete

Depresyon ve anksiyete cinsel birliktelike karşı kadınları uzak tutabilir. Eğer iki haftdan fazla süredir kendinizi sürekli endişeli hissediyorsanız sağlık ekibiniz ile bu durumu konuşmanız faydalı olacaktır.

Aile Plânlaması

Bir bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız öncelikle sizi takip eden doktorlarınızla bunu paylaşın.  HbA1c, kan basıncı, kalp, böbrek, sinirler, ve gözlerinizi kontrol ettirin. Beslenme düzeni ile ilgili mutlaka diyetisyeniniz ile beraber yeni bir düzen oluşturun. Hamile olmanın uzun vadede sağlığınızı nasıl etkileyeceği konusunda doktorlarınız ile konuşun.

Eğer şekerinizi hap ile kontrol altında tutuyorsanız bebeği korumak için insüline geçiş gerekebilir. Sağlıklı ve güvenli bir hamilelik süreci geçirmek için de mutlaka diyabeti yöneten ekip ile kadın doğum doktorunun iletişim halinde olması doğru olacaktır. Hamile kalmadan önce kan şekerinizi hedef aralığında tutarsanız hem bebeğiniz hem de hamilelik sürecinizin daha iyi geçmesin sağlarsınız. Böylece prematüre bebek ya da normalden daha büyük olan bir bebek sahibi olma şansınız azaltacaktır. Ayrıca hamileliğin ilk birkaç haftasında kan şekerini normale yakın tutarak doğum kusurları ile bebek sahibi olma riski daha düşük olacaktır. Bugün şeker hastalığı olan kadınların sağlıklı bebekler dünyaya getirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Planlama ve sıkı kontrol ile kadınlar hamilelik dönemini rahat geçirebilirler.

Doğum Kontrolü

Eğer hamile kalmayı istemiyorsanız doğum kontrol yöntemlerini kullanmanız gerekecektir. Çoğu doğum kontrol yöntemleri diyabetli kadınlar için güvenlidir. Doğum kontrol yöntemleri hakkında doktorlarımız ile konuşmamız en doğru yoldur.

Hormonlar ve Adet Döngüsü

Bazı kadınlar adet döneminden 1 hafta önce ve adet döneminde kan şekerlerini düzende tutmak için zorlanabilmektedir. Bu dönemdede hormon düzeylerindeki değişiklikler kan şekerinde dengesizlikler yaratabilmektedir. Eğer kan şekeri kayıt defterinize bu dönemdeki kan şekeri düzeylerinizin gidiş şeklini not edip ne kadar ek doz insüline ihtiyacınız var ya da kan şekeriniz düşüyorsa insülininizi ne kadar azaltmanız lazım belirlemeniz lazım.

İşte birkaç ipucu

 
Aylık döngüler sırasında hedef kan şekeri seviyesini düşük tutmak için not olarak tuttuğunuz kan şekeri ve insülin dozlarınıza göre planlamalar yapın ya da doktorlarınız ile planlayın.

Eğer menopoza yakın bir zamandaysanız hormon replasman tedavisi hakkında doktorlarınız ile konuşun.

Menopoz

Menopoz döneminde vücudunuz giderek daha az östrojen ve progesteron (perimenopoz) ürettiği zaman ve şeker hastalığınız da varsa bu dönem zorlu geçebilir. Bu hormonal değişiklikler kan şekerini herkeste farklı şekilde oynatabilir. Hormonal değişikliklerin yanı sıra kan şekeri düzeylerinde dalgalanmalar ruh hali gibi değişikliklere, yorgunluk ve sıcak basmaları gibi menopoz belirtilerine katkıda bulunabilir.

Menopoz ve diyabet benzeri semptomlar üretebilir. Sıcak basması, huysuzluk ve düşük kan şekeri belirtileri, kısa süreli hafıza kaybı gibi menopoz semptomlar bu dönemde olabilir. Bu belirtiler düşük kan şekerinin bir sonucudur diyerek hemen şekerli birşeyler yiyerek müdahale ettiğinizde yanlış yapabilirsiniz. Bu da kan şekerinin gereksiz yere oynamasına sebep olacaktır. Bu sebeple bu tarz menopoz ataklarında öncelikle kan şekerine bakmak önemlidir.

Menopoz döneminde özellikle geceleri daha sık ve daha yoğun hipoglisemi atakları geçirilebilir. Menopoz ile ilişkili sıcak basması ve gece terlemeleri ile kesintiye uyku bozabilir. Bu tür uyku yoksunluğu kan şekeri kontrolünü zorlaştırabildiği gibi dalgalanmalara da  neden olabilir.

5 YORUMLAR

  1. Herkese Merhaba,

    Bu konu çok sıkıntılı ama konuşulması gereken bir konu.

    Benim genital bölgemde mantar enfeksiyonları senede birkaç kez olmakta. Hemen kadın doğuma gidip müdahale ettiriyorum. Eğer tedavi etmezse pantolon giymek hatta gün içerisinde kaşıyamamak oldukça zor oluyor. Zira her tuvalete gittiğimde hafiften su değmesi bile mantarların azmasına sebep olmakta.

    Adet dönemlerinde ise mutlaka sıkı kan şekeri takibi ve bazal ayarlarında ne kadar düzeltme yaptığımı izliyorum. Bir sonraki adet döneminde nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda böylece bilgim oluyor.

    Cinsel birliktelik konusu ise ayrı bir durum. Ben çok istekli değilim. Bu isteksizlik durumu diyabetten dolayı bilmiyorum. Bazen ise cinsel birliktelik zamanında vajinal kuruluktan kaynaklı acı bile olabiliyor. Ama burada yine Eşref’in anlayışı benim için oldukça önemli.

    sevgiler

  2. Esra Hanım merhaba ….Bilgi dolu yazınız için teşekkürler.Hiç bir ayrıntıyı atlamadan çok güzel bilgiler vermişsiniz.Dünden beri bastan itibaren sitede yazılanları okuyorum da dikkatimi çekti.Çok güzel günün önerisi adı altında yazılar var. Bayadır yazmıyorsunuz fırsat bulunca arada bir yazsanız SİZİN ÖNERİLERİNİZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ …..SEVGİLERLE

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: