Diyabetli Çocuklar Kampı İznik’te Yapıldı

Çocuklar ve T1DDiyabetli Çocuklar Kampı İznik'te Yapıldı

Arkadaşım Diyabet’in her yıl büyük özveri ile gerçekleştirdiği Diyabetli Çocuklar Kampı bu sene de tamamlandı. Facebook’tan sonuç raporunu ve detayları okuduğumda Prof Dr Şükrü Hatun’u tekrar tebrik ettim.

Neden mi? Çünkü bu kampı Diyarbakır’da da gerçekleştirebilen ve hatta bu sene kampa Hakkari’den Sosyal Sorumluluk Projesi çerçevesinde Hakkari Merkez ve Şemdinli’den 1 hemşire ve 4 diyabetli çocuğumuzu da dahil eden bir profesyonelden bahsediyorum.

Diyabetimben.com‘u kurduktan sonra özellikle ülkemizin Doğu ve Güneydoğu’sunda bu tarz etkinliklere katılma fırsatı olan çocuk ve yetişkinlerimizin sayısı yok denecek kadar az. Ancak bu fırsatı yaratan Prof Dr Şükrü Hatun’u bir tip-1 diyabetli olarak ve ayrıca tip-1 diyabetli akranlarımın da dili olarak teşekkür ediyorum ve gönülden alkışlıyorum.

Sizlerle kampın sonrasında Prof Dr Şükrü Hatun’un Arkadaşım Diyabet Facebook sayfasından paylaştığı değerlendirme yazısını aşağıda paylaşıyorum.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrin ve Diyabet Bilim Dalı’nın düzenlediği Diyabetli Çocuklar Kampı İznik’te Yapıldı…

Diyabet daha çok erişkinlerin hastalığı olarak bilinmekle birlikte küçük yaşlardan itibaren çocuklarda da görülür. Çocuklarda görülen diyabet kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun kalıcı eksikliğine bağlıdır. Bu nedenle diyabetli çocuklar tanı aldıkları günden itibaren günde 4 kez kan şekerlerini ölçmek ve buna göre insülin enjeksiyonu yapmak zorundadır. Diyabetli çocukların uzun dönemli izleminde ve sağlıklı yaşam sürmelerinde diyabet eğitimi en önemli etkiye sahiptir. Diyabet tanısı konan çocuklara hastaneye yattıklarında temel bilgiler verilmekle birlikte, diyabetli çocukların doktor, hemşire, diyetisyenler ve deneyimli diyabetlilerle birlikte yaşamasına dayanan diyabetli çocuk kampları da çok etkili bir eğitim imkanı sağlamaktadır.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı tarafından 1997’den İznik’te düzenlenen eğitim kamplarına şimdiye kadar 1200 diyabetli çocuk katıldı ve bu çocuklar kamp sayesinde diyabetle arkadaş olarak yaşamlarını sürdürme şansı buldular. Bu yıl da 2-9 Ağustos 2014 tarihlerinde İznik DSİ Eğitim Tesisleri’nde yapılan kampa Kocaeli, Sakarya, Bursa, İstanbul, Afyon, Ankara, Hakkari, Balıkesir ve Amasya illerinden 10- 18 yaş arasında 70 diyabetli çocuk katıldı. Bu yılki kampa Hakkari Sosyal Sorumluluk Projesi çerçevesinde Hakkari Merkez ve Şemdinli’den 1 hemşire ve 4 diyabetli çocuk katıldı.
Kampın son gününde Marmara Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi ve Tip 1 diyabetli Doç.Dr. Oğuzhan Deyneli “ Diyabetle Yaşam” başlıklı ve kendi yaşamını anlattığı bir konuşma yaptı. Aynı gün Trabzonspor Basketbol Takımında oynayan ve 5 yıldır Tip 1 diyabetli olarak başarılı bir şekilde basketbol hayatını sürdüren Alper Saruhan çocuklarla etkileyici ve ilham verici bir konuşma yaptı. Kampın kapanışına Prof.Dr. İlhan Tarkun ile birlikte katılan ve çocuklarla çok içten diyaloglar kuran Bursa Valisi Sayın Münir Karaloğlu “Diyabet bir hastalık, evet ama hayatımıza baktığımızda, diyabeti, diyabetle yaşamayı öğrenen, diyabeti kavrayan insanların iş hayatlarında çok başarılı olduğunu da görüyoruz. Ayrıca sağlıklı yaşam konusunda diğer insanlardan daha şanslı olduklarını görüyorum. Türkiye’de diyabet hastası olan birçok meşhur, değerli insan var. Bunlara baktığımızda, diyabet insanın hayatına disiplin katarken daha düzenli ve sağlıklı beslenmeyi de sağlıyor. Bu hastalığı tanımak ve bununla yaşamayı öğrenmek gerek. Kampın amacının da bu olduğunu düşünüyorum. Kampın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi. Karaloğlu, daha sonra çocuklara içinde satranç takımı olan hediye verdi.
Kamp hakkında bilgi veren Prof.Dr.Şükrü Hatun; “Kampta çocukların yanı sıra hekim, diyetisyen, hemşire, tıp ve hemşirelik öğrencisi ve psikologdan oluşan 25 kişilik kamp ekibin bulunduğunu, günde 2 saat uzmanlar eşliğinde küçük gruplar halinde diyabet eğitimi yapılan kampta, çocuklar ve kamp ekibi arasında çoşku, iyilik, bilgi, emek, sevecenlik, kardeşlik dolu güçlü bir ortam oluştuğunu, çocukların diyabet bakım becerilerini geliştirmenin yanı sıra esas yaşam güçlerin arttığını ve bazı çocukların ilk kez kalçalarına ve karınlarına insülin yapmayı ve beslenme planlanmasında karbonhidrat sayımını kampta öğrendiklerini” söyledi.

Prof. Hatun, kampın adının “Arkadaşım Diyabet ” olduğunu ve bunun çocukların diyabetle arkadaş olmalarını sağlama felsefesine dayandığını, bundan sonraki yıllarda da ekip olarak aynı amaç doğrultusunda çalışmalarına devam edeceklerini vurguladı ve katkıda buluna herkese teşekkür etti.

10575341_349034955245607_7950387957674190640_o 10001232_349034678578968_1004021073378909331_o 10552582_10152366310247858_5129881278083314485_n

Kampla ilgili haberler aynı zamanda Hürriyet ve Milliyet gazetelerinde de okuyucularla buluştu.

10599622_349792881836481_7422287029815234170_nHürriyet’teki haberi olduğu gibi yanda sizlerle paylaşıyorum.

Kampın çocuklarımıza kattıkları o kadar fazla ki. Bu haberden çok net anlıyorsunuz.

Anlaşılan o ki kampa katılan Alper Saruhan herkesi çok etkilemiş. Ve özellikle tip-1 diyabetli çocuklarımıza önemli bir örnek olmuş.

 

 

 

 

HAKKARİLİ ÇOCUKLAR DİYABET KAMPI’NDA MUTLU DÖNDÜ başlıklı haber ise Milliyet’e ait. Diyorum ya; ülkemizde özellikle Doğu ve Güneydoğu’da bu tarz kamplara coğrafi anlamda çok yakında olmadıkları ve fırsatları olmayan çocuklarımız ve ailelerine tanınan bu ayrıcalık oldukça önemli.

Biraz da Hakkari ve Şemdinli’den gelen çocuklarımızın fotoğraflarını görelim. Pırıl pırıllar. Ve çabucak büyümüşler değil mi?

fft256_mf4363515 fft261_mf4363514

Tekrar bu vesile ile her yıl Arkadaşım Diyabet Kampı’nı hayata geçiren Prof Dr Şükrü Hatun’a ve bildiğim kadarıyla her yıl katılım sağlayan Doç Dr Oğuzhan Deyneli’ye özverili çalışmaları için kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum.

1 Yorum

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: