Diyabetin SGK Maliyeti ve SGK’nın Bakış Açısı

Genel BilgilerDiyabetin SGK Maliyeti ve SGK'nın Bakış Açısı

Sizlerle geçen sene Türkiye’de yapılan Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi’nde SGK yetkililerin yaptığı bir sunumdan paylaşımlarda bulunacağım. Genel olarak diyabetin SGK’ya getirdiği mali yükten bahsediliyor. Ve asıl maliyetin neden kaynaklandığını ve nelere dikkat edilirse oluşan maliyetin azalacağını da sizlere anlatmaya çalışacağım.

SGK’nın 2012 yılı verilerine göre, Türkiye’de 5.2 milyon diyabet hastası bulunduğu, yıllar itibarıyla ortalama %17’lik bir artış olduğu tespit edilmiş. SGK tarafından yapılan 2012 yılı toplam sağlık harcamaları incelendiğinde %23 ile diyabetin sağlık harcamaları içinde büyük bir orana sahip olduğu görülüyor.

Diyabete yapılan toplam harcamanın %74’ünün diyabetli hastaların diyabet dışındaki diğer hastalıklarından veya diyabetete ilişkin komplikasyonlardan oluştuğu yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkmış.

Ayaktan ya da yatarak tedavi maliyeti de aşağıda görebileceğiniz gibi bir tabloda yıllara göre paylaşılmış. Ancak bu maliyetler bile bana oldukça az geliyor. Datalar ne kadar güvenli???

Ekran Resmi 2014-07-15 20.22.23

 

Komplikasyon maliyetlerinin kırılımı ise şaşırtıcı olsa da ben halen bu dataların güvenilirliğini sorguluyorum. Bu arada bu maliyetler milyon TL.

Ekran Resmi 2014-07-15 20.25.43

 

Ayrıca diyabetli bireylerin sürekli kullandıkları ilaç ve cihazların da maliyet çalışmasını yapmışlar. Aşağıdaki tablodan görebilirsiniz. Komplikasyonlar için ödenen rakam 4 milyon 308 bin TL civarındayken, ilaç ve cihazların SGK’ya maliyeti 1 milyon 85 bin TL civarında. Aradaki farkı görmemek, neden bu kadar komplikasyon olduğunu anlamamak bana imkansız geliyor.

Ekran Resmi 2014-07-15 20.28.04

 

Ayrıca sunumu yapan SGK yetkilisinin sunumundaki bir cümleye de dikkatinizi çekmek istiyorum ve olduğu gibi yayınlıyorum; ‘Kurum olarak diyabetli hastalarımızdan hiçbir şekilde ilaç katılım payı ve muayene katkı payları alınmamaktadır.’

Bu ne kadar doğru sizce? İlaçlardan katkı payı alınmıyor. Peki kan şekeri ölçüm çubukları? Tip-1 diyabetli hayatımızın en önemli ve olmazsa olmaz parçası olan kan şekeri ölçüm cihazı ve çubukları için yaşadığımız sıkıntıları SGK ya da Sağlık Bakanlığı görmüyor mu?

Bazı ülkelerde özellikle HbA1c ortalamasının düşürülmesi için çalışmalar yapıldığını da okudum. Özellikle doğru insülin tedavisi ve güvenilir kan şekeri ölçüm cihazı ve çubuklarının piyasada devletin % 100 katkısı ile dramatik bir şekilde yüksek olan HbA1c değerinin önemli bir oranda düştüğü ve komplikasyonlardan oluşan devlet maliyetinin de ciddi miktarda azaldığı görülmektedir.

Peki bize bile bu resmi iyi bir şekilde görbiliyorken SGK ve Sağlık Bakanlığı neden göremiyor sizce? Ya da bu yazının başında da kullandığım ve SGK’nın sunumunda da olan Erişilebilir ve Kaliteli ve Sürdürülebilir Sağlık Hizmeti ne kadar sağlanıyor?

 

2 YORUMLAR

  1. kan şekeri ölçüm çubukları sizce ilaç mıdır? Muayene midir?
    yetkili doğru söylemiş
    muayene ve ilaçtan katılım payı alınmıyor demiş. alınmadığı doğru.

    • Sayın Muayene,

      SGK literatürünü bilmem ama kan şekeri ölçüm çubuklarından ülkemizde fark alınıyor. Yani katkı payı ödüyoruz.

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: