Diyabet Felaket Değildir / Prof Dr İlknur Arslanoğlu

Haberler&GelişmelerDiyabet Felaket Değildir / Prof Dr İlknur Arslanoğlu

Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, diyabet hastalığının sinsi bir hastalık olduğunu söyledi.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, diyabet hakkında bilgi verdi. Diyabetin, pankreasın salgıladığı insülin hormonunun eksik veya işlevsiz olması nedeniyle kanda şeker yükselmesine neden olan bir hastalık olduğunu belirten Arslanoğlu, ”Diyabet, insan sağlığını ve vücudun tüm dokularını derinden etkileyen, tedavi edilmezse zamanla bütün organlara zarar verebilen ağır fakat sinsi bir hastalıktır. Ömür boyu sürer, yani kroniktir, tümüyle ortadan kaldırılamaz, ancak kontrol edilebilir” dedi.

Diyabetin çocuklarda sıkça karşılaşılan belirtilerine değinen Arslanoğlu, aşırı derecede su içme, idrara çıkma, zayıflama, halsizlik, karın ağrısı, kusma, sık sık nefes alma ve bilinç kaybının yaşandığını vurguladı. Ayrıca yaraların geç iyileşmesi, yüksek tansiyon, idrar yolu enfeksiyonu veya genital bölgede kaşıntı gibi daha sinsi belirtilerin görülebildiğini ifade eden Arslanoğlu, aniden başlayan yatağı ıslatma sorununun da gözden kaçırılmaması gereken bir ayrıntı olduğunun altını çizdi.

Diyabeti bulunan çocukların ev, okul hayatı ve arkadaş çevrelerinde dikkat etmeleri gereken noktalar arasında eğitimin önemini vurgulayan Prof. Dr. Arslanoğlu, “Diyabeti başa gelen bir felaket değil, kontrol edilmesi kendi ellerinde olan, çözülebilir bir durum olarak ailelerin algılaması gerekir. Ailenin çocuktan beslenme performansı beklemek yerine yaptığı alışverişten pişirdiği yemeğe ve sofradaki davranışına kadar kendisi doğruları uygulayarak çocuğa model oluşturması gerekir. Çocuğun ve ailenin tüm sosyal ortamlarda rutin uygulamaları sürdürecek bilinç ve beceriyi sürdürecek şekilde eğitilmeleri gerekir” diye konuştu.

Diyabetin çocuklarda davranış ve kişilik üzerine etkilerinden bahseden Arslanoğlu, “Sorumluluk sahibi olma, erken olgunlaşma, vücudun biyolojisi hakkında fikir sahibi olma, çözüm üretebilme yeteneği en belirgin özellikler arasında sayılabilir” şeklinde konuştu.

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yönelik tavsiyelerde de bulunan Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Proteinlerde bulunan aminoasitler, yağlarda bulunan değerli yağ asitleri, özellikle omega 3, C vitamini, B vitamini, çinko gibi mineraller, probiyotikler, güneş ve besinlerde bulunan D vitamini, renkli meyve ve sebzelerde bulunan antioksidanların bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır. Ayrıca soğan, sarımsak, zerdeçal, zencefil, çörek otu, tarçın, polen ve arı sütü gibi önerilen pek çok şifalı besinin değişik mekanizmalarda gerçekten olumlu etkileri vardır.”

Besinlerin taze bir şekilde fazla işlenmemiş ve fazla pişmemiş, kimyasal katkıdan uzak olması gerektiğinin önemine dikkat çeken İlknur Arslanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Kahvaltıda 2-3 yumurta, tereyağı, peynir-lor çeşitleri, zeytin ve zeytinyağı, taze salata çeşitleri, istenirse ceviz, fındık gibi kuruyemişler, kuru meyveler ve az miktarda bal, pekmez, ev reçeli, bir dilim ekmek veya küçük bir porsiyon nişastalı besin tüketilebilir. Gün içinde gereksinime göre ara veya ana öğün olarak, bir veya iki kez meyve, yoğurt, kefir, kuruyemiş, kahvaltıdakinin benzeri veya akşam yemeğindekinin benzeri öğün yer alabilir. Akşam erken saatte kırmızı veya beyaz et türleri, sebze yemekleri, haftada 1-2 gün kuru baklagiller ve tahıllı besinler, taze salata ve yoğurt sağlıklı bir şekilde çeşitlilik sağlayacaktır. Çeşitlerin her gün benzer öğünler yerine haftalık ritim izlemesi daha sağlıklı olacaktır”

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/diyabet-felaket-degildir-duzce-yerelhaber-938947/

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: