Danıştay’dan Kan Şekeri Ölçüm Çubukları Geri Ödemesi Hakkında Karar

Haberler&GelişmelerDanıştay’dan Kan Şekeri Ölçüm Çubukları Geri Ödemesi Hakkında Karar

Esra’nın Notu: Türkiye Diyabet Vakfı’nın açtığı bu davadan haberimiz vardı. Birkaç hafta önce de Danıştay’ın bu kararını duymuştuk. Bugün de Hürriyet gazetesi haberi yayınladı.

Kısaca anlatmak gerekirse; Türkiye Diyabet Vakfı SGK’ya bir dava açmıştı. Kan Şekeri Ölçüm Çubukları geri ödemesinin arttırılması ve doğru ölçüm yapan glükometrelere destek verilmesi.

2010 yılına kadar her strip için SGK 50 kuruş ödeme yaparken 1 kutu 50’lik stribe (Kan Şekeri Ölçüm Çubukları) ücret farkı çok az ya da hiç çıkmıyordu. Ancak şu an özellikle kan şekeri ölçüm sonucunu güvenilir veren markaların Kan Şekeri Ölçüm Çubukları için ise ciddi fark çıkıyor. Bu sebeple de bu davanın Danıştay’ın verdiği karar ile kazanılması mutluluk verici. Dava sonucuna göre de SGK’nın yeniden Kan Şekeri Ölçüm Çubukları için bir fiyat belirlemesi ve SUT yani Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişiklik yapması bekleniyor. SUT’dan karar çıktığında her marka için geçerli olacak bir karar olacak.

Umarız kayda değer bir değişiklik yapılır.

Bu vesileyle Türkiye Diyabet Vakfı’na bu dava için teşekkür ederiz.

Danıştay’dan Şeker Hastalarına Müjde 

Danıştay İdari Dava Dairesi Kurulu, diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm çubuğu başına en fazla 32 kuruş ödeneceği yönündeki SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) uygulamasına yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

SGK verilerine göre 5.5 milyondan fazla ilaç kullanan diyabetli var. Hastalar ilaçlarının dozu ve insülinlerinin ünitesini kan şeker sonucuna göre ayarlıyor. Kan şekeri düşükse, dozunu azaltıyor. Yüksekse artırıyor. Kan şekeri ölçümünün doğru sonuç vermesinin diyabetliler için hayati önemi var. SGK 2011 yılından beri şeker ölçüm çubuğu başına en fazla 32 kuruşluk ödeme yapıyor. Bu düşük fiyat hastaları çoğunluğu uzakdoğudan ithal edilmiş ucuz cihaz ve ölçüm çubuklarına itiyor. Çünkü batılı firmaların ürettiği cihazlar için fark ödemesi gerekiyor. Türkiye Diyabet Vakfı, 2014’de Sağlık Bakanlığı ve SGK Başkanlığı aleyhine, şeker ölçüm çubuğunun bedellerini belirleyen birim fiyat listesinin iptali ve yürütmeyi durdurma davası açtı. Yaklaşık iki yıl süren davalar sonucu Danıştay İdari Dava Dairesi Kurulu’nun yürütmeyi durdurmayla ilgili son kararı çıktı. SGK’nın 32 kuruşluk sınırına son verildi. Şimdi gözler sözkonusu yeni mahkeme kararına uygun yeni SUT tebliğinin yayınlanmasında. Nihayi karar verilene kadar hastalar ölçüm çubuklarını fark ücreti ödemeden alabilecek.

Dünyanın Başka Ülkelerinde Bulunmayan Firmalar Girdi

Devletin şeker ölçüm çubukları için dünyanın en düşük geri ödeme fiyatını vermesinin, Türkiye’de pazarda olan şeker ölçüm çubuklarının doğruluğunu da tartışmalı hale getirdiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, şunları söyledi:“Adana ve Konya’da iki diyabetli hasta, şeker ölçüm aletlerinin yanlış ölçümü sonucu ketoasidoz komasına (kanın asidik hale gelmesi ve kanda çok az insülin bulunması) girdi. 2010 SUT Tebliği’ne göre SGK’nın ölçüm çubuğu başına ödediği 32 kuruşla ancak güvenirliği şüpheli uzak doğu kaynaklı cihaz ve ölçüm çubukları satılabiliyor. Türkiye’ye 100’ün üzerinde, çoğu dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan, adı sanı olmayan, hatta kendi ülkesinde bile olmayan şeker ölçüm cihazı girdi. Türkiye adeta bir şeker ölçüm cihazı çöplüğüne döndü. Tamamına yakınının bir teknik servisi, çağrı merkezi hatta adresi yok. Sağlık Bakanlığı ‘teknik servisi olmayanlara izin vermeyin’ talebimize karşılık, ‘serbest rekabete aykırı’ yanıtı verdi. SGK’ya yaptığımız itirazlar hep sonuçsuz kaldı. Biz de dava yoluna gittik.”

Avukat da Tip-1 Diyabetli

Kendisi de tip 1 (insüline bağımlı) diyabetli olan Türkiye Diyabet Vakfı Hukuk Kurulu sorumlusu Avukat Çağrı Çakıcı, artık diyabetlilerin yaşamını tehlikeye sokan şeker ölçüm aletleri sorununun diyabet kuruluşlarının da içinde olduğu daha kapsamlı bir kurul tarafından, uluslararası standartlarda çözülmesini beklediklerini söyledi. Çakıcı, “Aksi takdirde hukuk mücadelesini diyabetli hastaların lehine sonuç alınıncaya kadar sürdüreceğiz” dedi.

Yardımcı kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/danistaydan-seker-hastalarin-mujde-40121366

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

12 YORUMLAR

  1. Nihayi karar verilene kadar hastalar ölçüm çubuklarını fark ücreti ödemeden alabilecek diyor

    Bu bana karar verilene kadar fark ucreti alinmicak gibi geldi

    • Ayça Hanım Merhaba,

      Neden öyle yazılmış bilmiyorum ama SGK’nın yeniden fiyat çalışması yapması ve bunu SUT’da belirtmesi gerekiyor.

      sevgiler,

    • Danıstay kararı olmasına rağmen 6.şubat 2023 de eczaneden şeker ölçüm çubuğunun her kutusuna 90 tl fark ücret alıyorlar.eczaneker kanun tüzük tanımıyorlar

      • Merhaba,

        Maalesef alınan kararlar sanki gerçekten de alınmış gibi eczane ile hasta tarafını karşı karşıya bırakıyor. Aslında devlet burada alması gereken kararı tam almıyor. Almış gibi gösteriyor. Şöyle düşünün; strip için yıllardır SGK tarafından desteklenen tutar aynı. Ekonomik konjonktüre göre yıllardır aynı kalmaması gerekiyor.

        sevgiler,

  2. Dmrly Sevde Feride Harika

    Gökçe Özcan Guzel haber

    Serap Yıldız Köroğlu çok güzel haber inşallah bu sayede elimizde halihazırda bulunan kaliteli marka ölçüm cihazlarını tekrar kullanabileceğiz

    diyabetimben.com Umarım SGK, SUT’ta değişiklik yaparken güzel bir değişiklik yapar. sevgiler, esra

    • Sayın Sergün,

      Danıştay bu kararı verdi ama SGK’nın SUT’u revize etmesi lazım. Yazımda belirtmiştim. Kısaca SUT’un revize olmasını bekleyeceğiz.

      Sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: